Kunta-alan energia­tehokkuus­sopimus

Lohjan kaupunki on mukana kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa jo toista kautta. Kaudella 2017–2025 Lohjan kaupunki on sitoutunut vähentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia eli noin 4 600 MWh.


Vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat Suomen ensisijainen keino täyttää EU:n energiatehokkuusdirektiivin (EED, 2012/27/EU) tiukat tavoitteet.

Kunta-alan energiatehokkuussopimus (KETS) on työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Kuntaliiton välinen sopimus energian tehokkaammasta käytöstä kunta-alalla vuosina 2017–2025.

Kunnat, kaupungit ja kuntayhtymät allekirjoittavat liittyjäkohtaisen sopimuksen, jossa ne sitoutuvat Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin.

Mukana olevien kuntien on vuosittain raportoitava tehdyistä energiatehokkuustoimenpiteistä ja muusta energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävästä toiminnasta sopimuksen omaan seurantajärjestelmään.

Lohjan kaupungin toimintasuunnitelma energiankäytön tehostamiseksi

  • Toimintasuunnitelma, energiankäytön tehostamiseksi vuosille 2021–2025, pdf

Energiatehokkuustoimia Lohjalla 2019

Vuosi 2019 oli Lohjan kaupungin energiaratkaisujen puolesta hyvä vuosi. Aurinkopaneeleita asennettiin, ja kaupunki päätti kokeilla muitakin uusia teknologisia ratkaisuja energian säästämiseksi.

  • Aurinkopaneelit asennettiin neljään kohteeseen (kolmeen kouluun ja yhteen päiväkotiin). Vuonna 2019 kaikki kaupungin aurinkosähköjärjestelmät tuottivat yhteensä yli 90 MWh sähköä.
  • Lämmitysjärjestelmiä optimoitiin neljässä kaukolämmitteisessä rakennuksessa (Aida).
  • Ilmanvaihto uudistettiin yhdessä rakennuksessa.
  • Huonetilojen lämmityksen optimointiin otettiin käyttöön uusi älyjärjestelmä yhdessä rakennuksessa.

Edellä mainittujen toimien laskennallinen energiasäästö oli 200 MWh lämpöä ja 51 MWh sähköä.

 

Aiheeseen liittyvää: