Porla

Kiehtova, historiallinen ja ainutlaatuinen – tervetuloa Porlaan!

Porla on Lohjan keskustan läheisyydessä sijaitseva virkistysalue ja luontokohde, jolla on rikas kulttuurihistoriallinen menneisyys. Yli 100 vuotta sitten perustettu Porlan kalanviljelylaitos on Suomen ainoa keskieurooppalaistyyppinen lampiviljelylaitos, ja se on toiminut merkittävässä roolissa maamme kalanviljelyn ja järvitutkimuksen kehittämisessä.

Kolme ihmistä kävelemässä Porlan lampien välistä

Porlan lehtoalue on yhden hehtaarin suojelualue, joka kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Sen sijainti harjun rinteessä, kostea ja ravinteinen ympäristö sekä yli 10 metrin korkeusero järvenrannasta ovat luoneet edellytykset monipuoliselle lajistolle. Lehtoalueella esiintyy useita vaateliaita lajeja, ja se on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi suojelukohteeksi.

Porlan rehevä lehtoalue tarjoaa mielenkiintoista luonnon tarkkailua. Sen runsas pesimälinnusto koostuu erilaisista lajeista, kuten sirittäjistä, mustapääkertuista ja lehtokertuista, sekä harvinaisemmasta pikkutikasta. Tiaiset, puukiipijät, peukaloinen ja hippiäinen ovat alueen vakituisia asukkaita. Kasvillisuuden ja linnuston lisäksi alueella elää useita nisäkäslajeja, kuten kääpiöpäästäinen, lumikko, kärppä, supi, mäyrä, kettu, saukko ja rusakko.

Tämän monipuolisen ekosysteemin keskellä sijaitsevat myös kalanviljelylaitoksen jättämät luonnonravintolammet, jotka yhdessä järvenpuolisen rantaveden kanssa tarjoavat rikkaan kattauksen vesikasvillisuutta. Tämä kaikki tekee Porlan lehtoalueesta merkittävän ja ainutlaatuisen suojelualueen.

Porlan kasvillisuutta ja lampi
Kuva: Iris Jägel-Balcan

Lähteet:
ProPorla.fi
Luvy.fi

 

Aiheeseen liittyvää: