Sähköpulaan varautuminen

Tältä sivulta löydät päivittyvää tietoa energian säästämisestä, sähköpulaan varautumisesta ja Lohjan kaupungin energiansäästötoimista.


Kuinka sinä voit varautua mahdollisiin sähkökatkoihin?

1.Tilaa Carunan sähkökatkoviestit sekä Lohjan vesi-ja viemärilaitoksen häiriötiedotteet 

Sähkönjakelusta ja sähkökatkoista tiedottamisesta Lohjalla vastaa Caruna, jonka häiriökartalta (ulkoinen linkki) voit seurata ajantasaista tilannetta. Sähkökatkot vaikuttavat myös vesilaitosten toimintaan,  joten on hyvä ottaa seurantaan myös Lohjan vesi- ja viemärilaitos.

2. Varaudu mahdolliseen sähkökatkoon

Sähköpulan riski on korkeimmillaan joulu–maaliskuussa. Mahdolliset suunnitellut sähkökatkot ovat alueellisia ja kestävät arvioidusti 2 tuntia kerrallaan. Ne tulevat todennäköisesti ajoittumaan aamuun, iltapäivään tai myöhäiseen iltaan. Kriittiset kohteet, kuten sairaalat, pyritään jättämään jakelukatkoalueiden ulkopuolelle.

Caruna pyrkii tiedottamaan sähkökatkoista etukäteen, kuitenkin aikaisintaan sähkökatkoa edeltävänä iltana. Sähkökatko saattaa alkaa myös ilman ennakkovaroitusta, siksi on hyvä varautua hyvissä ajoin mahdolliseen katkoon. Lyhyiden sähkökatkojen varalta kotiin kannattaa varata ainakin taskulamppuja ja niihin paristot sekä muutama pullo juomavettä.

Lisää vinkkejä varautumisesta:

3. Toimi näin sähköpulasta johtuvan lyhyen sähkökatkon aikana

Sähkökatkoista seuraa mm. valojen ja ilmastoinnin sammuminen, kodinkoneiden ja muiden laitteiden sammuminen, hissien ja junien pysähtyminen, lämmityksen lakkaaminen ja maksuliikenteen pysähtyminen, jolloin esim. huoltoasemalla tai kaupassa ei voi asioida.

  • Älä laske vettä tai vedä wc:tä sähkökatkon aikana.
  • Vältä ovien ja ikkunoiden avaamista, ettei lämpö karkaa.
  • Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna.
  • Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet lämpene.
  • Jos asut hissillisessä kerrostalossa, huolehdi ettei kukaan ole jumissa hississä.

Lisää ohjeita lyhyiden ja pitkien sähkökatkojen varalle:


Miten Lohjan kaupungin palveluissa varaudutaan mahdollisiin sähkökatkoihin?

Lohjan vesi- ja viemärilaitos

Lohjan vesi- ja viemärilaitoksen kriittisiä kohteita on varustettu joko varavoimalla tai liitosmahdollisuudella siirrettävälle varavoimakoneelle, joka sijoitetaan tilanteen mukaan varavoimaa tarvitseviin kohteisiin.

Suunnitellut muutaman tunnin sähkökatkot voivat aiheuttaa veden toimitukseen katkoksia Lohjan vesihuollon asiakkaille. Joillakin alueilla veden paine voi olla tavanomaista heikompaa ja pahimmassa tapauksessa vesi voi loppua kokonaan. Näistä pyritään tiedottamaan asiakkaita etukäteen. Mikäli kiinteistöllä on oma paineenkorotus, emme voi taata riittävää vesimäärä pumpun imupuolelle. Lyhyenkin sähkökatkon aikana jätevesiviemäröinti toimii vain osittain.

Asiakkaidemme on hyvä varautua tilanteeseen, jotta osaavat toimia sähkökatkon aikana oikein myös vesihuollon näkökulmasta.

  • Minimoi veden käyttö sähkökatkon aikana. Vältä suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessan vetämistä on syytä harkinnan mukaan välttää.
  • Älä laske vettä viemäriin sähkökatkon aikana. Näin vältytään mahdollisilta ylivuodoilta tai viemäritulvilta kiinteistössä. Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä.
  • Varaa hyvissä ajoin ennen ilmoitettua katkoa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeisiin, mikäli vedenjakelu joudutaan keskeyttämään.

Liikuntakeskuksen palvelut

Lohjan Liikuntakeskus Oy:n kaikki sisäliikuntapaikat ovat suljettuja sähkökatkojen ajan. Ulkoliikuntapaikkoja voi sähkökatkojen aikaan käyttää valoisaan aikaan normaalisti.

Kirjastot

Kirjastoissa toiminta keskeytetään ja asiakkaat opastetaan ulos tai ohjataan turvalliseen paikkaan odottamaan sähkökatkon päättymistä. Myöskään omatoimikirjastot eivät ole käytössä. Kirjastoauto kuitenkin kulkee normaalisti.

Kulttuuri- ja matkailutoiminnot

Kulttuuritiloissa, kuten museossa, teatterissa, Laurentius-salissa sekä matkailun tiloissa kuten Tytyrissä, toiminta keskeytetään ja asiakkaat opastetaan ulos tai ohjataan turvalliseen paikkaan odottamaan sähkökatkon päättymistä.

Koulut ja varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on tiedottanut asiakkaitaan viikolla 50. Varhaiskasvatuksen tiedotteen löydät peda.netistä

Perusopetus on tiedottanut asiakkaitaan viikolla 51. Perusopetuksen tiedotteen löydät peda.netistä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut 

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät 1.1.2023 Länsi-Uudenmaan Hyvinvointialueelle, katso päivitetyt ohjeet luvn.fi.


Tiedottaminen ja viestintä

Mistä saat tietoa energiakriisistä sekä mahdollisesta sähköpulasta ja sähkökatkoista?

Yleistason viestiminen sähköpulasta tapahtuu Fingridin ja valtakunnan median kautta ja Lohjan alueen sähkökatkoksista tiedottaa Caruna. Caruna tiedottaa tilanteesta sivuillaan, Twitterissä sekä sähkökatkoviestipalvelun avulla. Caruna pyrkii tiedottamaan sähkökatkoista etukäteen, kuitenkin aikaisintaan sähkökatkoa edeltävänä iltana.

Lohjan kaupunki tiedottaa tilanteesta koskien kaupungin palveluja.

Kaupungin uusimmat tiedotteet koskien energiakriisiä/sähköpulaa


Lohjan kaupungin energiansäästötoimet

Lohjan kaupunki on aloittanut kattavat toimenpiteet energian säästämiseksi kaikissa toiminnoissaan. Lohjan kaupunki on ryhtynyt konkreettisiin toimiin energian säästämiseksi. Energiaa pyritään säästämään kaikissa mahdollisissa kaupungin toiminnoissa. Lohjan kaupunki on myös mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.

Lue lisää kaupungin monista energiansäästötoimenpiteistä!

Miten sinä voit säästää energiaa? (ulkoinen linkki)

Energistä tietotaitoa kaupungin tilapalveluihin -hanke

 

Aiheeseen liittyvää: