Kierrätys ja hyötyjätteiden lajittelu

Paras jäte on syntymätön jäte. Jokainen voi pienentää roskapussiaan paitsi viisailla hankinnoilla myös huolellisella jätteiden lajittelulla.


Kestävien ja korjattavien tuotteiden hankkiminen, kertakäyttötuotteiden välttäminen sekä täyttö- ja palautuspakkausten, kierrätettävien materiaalien ja myrkyttömien tuotteiden suosiminen ovat tärkeitä tapoja vähentää syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta.

Jätelain ensisijaisena tavoitteena on ehkäistä jätteen syntyä. Kun jätettä kuitenkin syntyy, se on lajiteltava: vaaralliset jätteet omaan käsittelyynsä ja hyödyntämiskelpoiset jätteet hyötykäyttöön ensisijaisesti tuotteena kierrättäen, toissijaisesti raaka-aineena ja kolmanneksi energian tuotantoon. Mikäli jätettä ei enää voida muuten hyödyntää, on viimeisenä vaihtoehtona loppusijoitus jätekeskuksen kaatopaikalle.

Tavarat kiertoon Lohjan Kierrätyskeskuksessa

Itselle tarpeettomiksi käyneet mutta edelleen käyttökelpoiset tavarat saadaan kiertoon ja uudelleen käyttöön Lohjan Kierrätyskeskuksen kautta. Työkokeilussa olevat nuoret pyörittävät Ojamolla Sairaalatiellä Nuorisotyöpaja Tuuman yhteydessä toimivaa lohjalaisten yhteistä Kierrätyskeskusta, joka ottaa vastaan ehjiä ja puhtaita tavaroita ja vaatteita ja josta jokainen voi hankkia itselleen kierrätystuotteita edulliseen hintaan.

Jätteet hyötykäyttöön lajittelemalla

Syntyneen jätteen kierrätys ei onnistu ilman lajittelua. Tähän kerätyistä linkeistä löytyy lisätietoa jätteiden lajittelusta ja hyötykäytöstä: