Petter Forsströmin puisto

Petter Forsströmin puisto sijaitsee Lohjalla, Virkkalan kaupunginosassa.

Petter Forsströmin puisto kunnostustöiden valmistuttua kesällä 2023. Kuvaus: Esa Rantala.

Petter ja Margit Forsström

Kalkki-Petteri, vuorineuvos Petter Forsström (1877–1967), tuli vuonna 1897 Virkkalaan johtamaan kalkkiuunin rakentamista. Hänen johdossaan Lohjan kalkkitehtaasta tuli aikanaan yksi maamme merkittävimmistä konserneista. Sen toimialaan kuului kalkki- ja sementtiteollisuuden lisäksi muovi- ja elektroniikkateollisuutta. Forsströmin ura yrityksen johdossa kesti 65 vuotta.

Forsströmin toiminnan vaikutuksesta Virkkala kasvoi ja kehittyi Lohjan kunnan keskukseksi. Työntekijöiden hyvinvointi oli johtajalle tärkeää. Taajama sai oman sairaalan Kässän taloon ja virkistysalueen Pähkinäniemeen.

Forsström vihittiin vuonna 1915 Margit Schulmanin (1892–1977) kanssa. Margit vastasi pariskunnan taloudesta ja osallistui yrityksen edustustehtäviin. Yhdistys- ja hyväntekeväisyystoiminta oli tärkeä osa hänen arkeaan. Marttatoiminnan tukeminen oli pariskunnan yhteinen asia.

Forsströmien muisto säilyy Petter ja Margit Forsströmin säätiön toiminnassa.

Petter Forsströmin puisto

Petter Forsströmin puutarha on vuorineuvoksen kartanon ympärille rinnemaastoon rakennettu muotopuutarha. Sen on suunnitellut Suomen tunnustettu maisema-arkkitehti Paul Olsson vuonna 1923.

Petter Forsströmin puiston ilmakuva, Virkkala

Puutarha on ympyrän sektorin muotoinen ja se on kooltaan noin 2,1 hehtaaria. Muotopuutarhoille tyypillinen pituusakseli kulkee puutarhan pituussuuntaan kaakosta luoteeseen. Pituusakselin päässä näkyvät Lohjan Kalkkitehtaan rakennukset.

Maasto laskeutuu loivasti järvelle päin. Rinteeseen on suunniteltu kivireunusteiset terassit. Puutarhan ylimmältä terassilta kiviportaat johtavat puutarhan keskustaan, jossa sijaitsevat massiiviset kukkauurnat. Keskustan terassilta johtavat kahdet kiviportaat lehmuskujien reunustamaan loivaan alamäkeen.

Kartano purettiin vuonna 1977. Muotopuutarha ränsistyi ajan kuluessa, mutta siellä oli vielä näkyvissä entisiä rakennelmia ja istutuksia.

Lohjan kaupunki päätti 700-vuotisjuhliensa merkeissä kunnostaa puiston

Tekninen lautakunta (8.6.2022, § 51) hyväksyi kaupunginpuutarhuri Kirsti Puustisen tekemän puiston kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma noudattaa alkuperäisen suunnitelman muotokieltä. Rakentamistyöt tehtiin syksyn 2022 ja kevään 2023 välillä.

Käytäväverkosto ja istutusalueet on palautettu puiston ala- ja keskiosassa entisille paikoilleen. Puiston yläosa, josta kartanorakennus on purettu, on rakennettu muuhun puistoon sopivaksi. Puiston alaosan käytävien ulkolaitoja reunustaa matala leikattava pensasaita ja sisälaitoja ryhmäruusut. Myös puutarhan keskiosassa kukkauurnien ympärillä on erilaisia ryhmäruusuja. Puistossa on käytävien ja istuinpaikkojen yhteydessä pieniä koristepuita ja kukkivia koristepensaita. Puiston keskiosan kukkauurnissa on kesäkukkaistutukset.

Alkuperäiset kivitukimuurit ja graniittiportaat on kunnostettu. Pääkäytäviä ja puiston keskiosaa valaisevat lyhtymalliset led-puistovalaisimet. Puiston käytävien laidoilla on istuinpenkkejä.

Petter Forsströmin puiston alkuperäissuunnitelma vuodelta 1923
Puiston alkuperäissuunnitelma vuodelta 1923 (maisema-arkkitehti Paul Olsson).
Petter Forsströmin puisto, Virkkala. Puiston kunnostamisen asemapiirustus.
Puiston kunnostamisen asemapiirustus (kaupunginpuutarhuri Kirsti Puustinen, 2022).
Petter Forsströmin puisto, Virkkala. Puutarhan ylimmältä terassilta kiviportaat johtavat puutarhan keskustaan, jossa sijaitsevat alkuperäiset, massiiviset kukkauurnat.
Kunnostustöiden valmistuttua kesällä 2023. Puutarhan ylimmältä terassilta kiviportaat johtavat puutarhan keskustaan, jossa sijaitsevat alkuperäiset, massiiviset kukkauurnat.
 

Aiheeseen liittyvää: