Ruoka- ja vesivälitteiset myrkytysepäilyt

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juomaveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikro-organismeja tai niiden tuottamia toksiineja. Pilaantumisnopeuteen vaikuttavat merkittävästi mikro-organismien lisääntymiseen vaikuttavat tekijät, kuten elintarvikkeen happamuus, vesipitoisuus ja happipitoisuus, myös ympäristön lämpötila ja kosteus vaikuttavat pilaantumisnopeuteen. Edellä mainitut tekijät joko edesauttavat tai hillitsevät mikro-organismin kasvua ja toksiinituottoa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää mitä matalampi pH tai vesipitoisuus sen vähäisemmät ovat mikro-organismin kasvumahdollisuudet.

Tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja näihin liittyvä kuumeilu. Myrkytyksen oireiden ilmaantuminen riippuu aiheuttajasta. Oireet ilmenevät usein 2-5 vuorokauden kuluessa saastuneen ruuan tai veden nauttimisesta ja ne voivat ilmetä vasta viikon kuluttua riippuen bakteerin tai viruksen itämisajasta. Bakteerimyrkkyjen aiheuttamassa ruokamyrkytyksessä oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta.

Jos epäilet saaneesi nauttimastasi ruuasta tai talousvedestä ruokamyrkytysoireita, tee ruokamyrkytysepäilyilmoitus sille paikkakunnalle, jossa elintarvikehuoneisto sijaitsee (elintarvikeliike, kahvila, ravintola jne.) Elintarviketoimijan velvollisuus on ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä. Jos epäily kohdistuu elintarvikkeeseen, ilmoita epäilystä elintarvikealan toimijalle.

Voit ilmoittaa epäilyn sähköisesti Lohjan ympäristöterveyspalveluihin osoitteessa www.ilppa.fi, sähköpostilla ymparistoterveys@lohja.fi. tai puh.040 188 6100. Toimijalla on lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus valvontaviranomaiselle epäilytapauksissa.

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen tai vesivälitteisen tartunnan esim. talousvedestä tai uimavedestä käy lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois muut vaihtoehdot ja saadaan tarkempi kuva aiheuttajasta.

Myrkytystietokeskus

Avoinna 24 h/vrk

Myrkytystietokeskus antaa ohjeita ja neuvontaa esimerkiksi lääke- tai muiden kemiallisten aineiden tai kasvien myrkyllisyyteen

Puhelinnumerot                                            
0800 147 111 (maksuton)                                   

Myrkytystietokeskus vastaa puhelimessa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Keskus palvelee koko maata.

Valitse oikea asiantuntija
Valitse oikea asiantuntijaValitse oikea asiantuntija
Valitse oikea asiantuntija
Valitse oikea asiantuntija
  • Yleinen lääkeneuvonta: apteekit
  • Eläinten myrkytykset: kunnan eläinlääkäri tai muu päivystävä eläinlääkäri.
  • Myrkyttömien eläinten pistot ja puremat, allergia-asiat, sairauksien hoito-ohjeet ja yleinen terveysneuvonta: oman asuinpaikan terveysneuvontaa antava puhelinpalvelu, oma terveyskeskus tai muu päivystävä yksikkö.
  • Akuutti ruokamyrkytys: terveyskeskus tai päivystävä yksikkö.
  • Ilmoitus elintarvike- ja vesivälitteisestä sairastumisesta: kunnan elintarvikeviranomaisille.
  • Tietoa hedelmällisyyteen, sikiöön sekä imeväiseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä antaa Teratologinen tietopalvelu HUS.
 

Aiheeseen liittyvää: