Katuvalaistus

Kaupungin ylläpitämiä katuvaloja on n. 11 500 kpl, joista pääosa on  suurpainenatriumvalaisimia. Loput ovat  elohopeahöyry- tai led-valaisimia. Uudet asennukset toteutetaan pääosin led-tekniikalla.

Valaistuksen toiminta-ajat

Kaupungin ydinkeskustassa, Routiolla, Ojamolla, Virkkalassa, Mäntynummella katuvalot palavat koko pimeän ajan.
Edellä olevia alueita lukuun ottamatta katuvalot on sammutettu arkiöinä (ma-pe) klo 23.45 – 04.15 välisenä aikana, lisäksi ne ovat sammutettu säästösyistä kokonaan vuosittain noin 2,5 kk:n ajan toukokuun puolivälin ja heinäkuun lopun välisen ajan. Kesäsammutuksen ajankohdassa on pieniä alueellisia eroja.

Valaistuksen huolto

Katuvaloverkon huoltokierrokset tehdään kolme kertaa vuodessa (helmi-maaliskuussa, elo-syyskuussa ja marras-joulukuussa). Huoltokierrosten aikana vaihdetaan rikkinäiset lamput ja kirjataan ylös erillistä korjausta vaativat viat. Mikäli suurempi kokonaisuus, esim. katu tai risteysalue on pimeänä, hoidetaan valaistus kuntoon mahdollisimman pian. Myös vilkkuvat valot pyritään korjaamaan muun työn ohessa. Turvallisuutta vaarantavat kohteet korjataan välittömästi (irrotetut luukut, kolarit, myrskyvauriot).
Yksittäisiä lamppuja tai lamppuryhmiä ei vaihdeta ilmoitusten perusteella vaan kyseiset kohteet korjataan huoltokierrosten yhteydessä kustannussyistä.

Valaistuksen saneeraus

Katuvaloverkkoa saneerataan vuosittain n. 300-500 valaisimen osalta. Vanhaa ilmajohtoverkkoa saneerataan ns. yhteiskaivuprojekteina yhteistyössä alueella toimivien operaattoreiden kanssa. Lisäksi painopistealueena on vanhojen elohopeahöyry- ja  suurpainenatriumlamppujen vaihtaminen energiaa säästäviksi led-valaisimiksi alkaen suuremmasta teho-luokasta.

Vikailmoitukset

 

Aiheeseen liittyvää: