Uimarantojen vedenlaatu

Lohjan ympäristöterveyspalvelut valvoo uimarantojen vedenlaatua Karkkilan, Lohjan, Siuntion ja Vihdin yleisillä uimarannoilla.

Uimarantojen vedenlaatutiedot ovat saatavissa kuntien sivuilla.

Karkkilan uimarannat

Lohjan uimarannat

Siuntion uimarannat

Vihdin uimarannat

Sinilevät

Sinileviä voi esiintyä järvessä veden lämmetessä. Veden lämpötilan lisäksi sinilevien määrään vaikuttavat veden virtaukset ja tuulet. Sinilevätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti päivän aikana.

Sinilevähavaintoja vuonna 2023

Kesällä 2023 sinilevää on havaittu

Karkkila:

Lohjalla:

Siuntio:

Vihdissä: Otalammella

Ohjeita sinileväesiintymän varalle

Syanobakteerit (=sinilevä) tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Myrkyllisyyttä ei voi päätellä ulkonäön perusteella vaan se voidaan todeta varmasti vain laboratoriokokeissa. Näin ollen kaikkiin runsaisiin leväesiintymiin tulee suhtautua varauksella.

  • älä ui vedessä, jossa on runsaasti sinilevää
  • pidä kotieläimet ja lapset poissa rannasta
  • jos vedessä on runsaasti sinilevää, varo nielemästä sinileväistä vettä
  • älä käytä sinileväistä vettä ruuanlaittoon, pesu- tai löylyvetenä

Syanobakteerit voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä tai nielleesi leväpitoista vettä ja sinulla esiintyy oireita: suihkuta runsaalla, puhtaalla vedellä sinileväinen vesi pois iholta ja silmistä.

  • tarvittaessa ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen, josta saa neuvoja ja toimintaohjeita ympäri vuorokauden, puhelin (09) 471 977
  • ilmoita havaintosi Lohjan ympäristöterveyspalveluihin, puh (019) 3690 (vaihde), ymparistoterveys@lohja.fi tai Järviwikiin. Kuka tahansa voi perustaa Järviwikiin oman havaintopaikan, johon tallentaa levähavaintoja. Kun tallennat havaintosi Järviwikiin, autat muita vesistön käyttäjiä ja viranomaisia. Järviwikistä löydät myös tietoa muiden laittamista havainnoista.

Erilaisia sinileväesiintymiä

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Sinileväesiintymä voi näyttää hyvinkin erilaiselta riippuen paikasta, runsaudesta ja ”iästä”. Runsas sinilevämassa värjää veden vihertäväksi ja muistuttaa vihreää maalia tai kellanvihreää hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Kuivuessaan sinilevämassa voi muuttua sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi.

Testaus

Koeta rannassa esimerkiksi kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin on kyseessä rihmamainen levä, joka ei ole myrkyllistä. Jos massa kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä. Toinen tapa on ottaa vettä astiaan. Sinilevä nousee astiassa veden pinnalle.

Aurlahti_auringonlasku / kuvaaja Terhi Saura
 

Aiheeseen liittyvää: