Pyöräily

Lohjan kaupunginhallitus hyväksyi pyöräilyn edistämisohjelman Lohjasta Suomen paras pyöräilykaupunki. Pyöräilyn edistämisohjelmassa on teemoina pyöräilyn infran parantaminen, pyöräilyn lisääminen arkimatkoilla, pyörämatkailu ja harrastepyöräilyn edistäminen.

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on valtakunnallinen tavoite. Valtakunnallinen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma löytyy tästä.

Vuonna 2019 pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen on käytetty noin 670 000 €. Kyseessä on arvio, sillä suurin osa pyöräilyn olosuhteiden parantamisesta on tehty osana isompaa rakennushanketta. Liikenneväyläinvestoinnit ovat yhteensä n. 6,4 miljoonaa euroa, joten pyöräilyn osuus liikenteen kokonaisinvestoinneista on noin 10 %.

Vuonna 2019 Lohjan kaupungin pyöräilyn olosuhteita on parannettu seuraavasti.

 1. Pyörätelineet ja katokset (kaupungin kiinteistöt/katualueet) on yhteensä 6 paikkaan.
 2. Gunnarlan uudella kaava-alue on rakennettu uusia pyöräteitä n. 1.0 kilometrin verran
 3. Sairaalatien ja Ojamonharjuntien kiertoliitymässä on kunnostettu nykyisiä pyöräteitä
 4. Suurlohjankadulla kauppakeskus Lohen ympäristössä on sekä rakennettu uusia pyöräteitä ja kunnostettu nykyisiä pyöräteitä. Lisäksi on asennettu pyöräkatos sekä pyörätelineitä.
 5. Nummentiellä nykyinen pyörätie kunnostettu ja paikoin levennetty
 6. Ratakadun pyörätien jatkuvuutta parannetaan vt 25 rampin kohdalla
 7. Asuntomessualueella on rakennettu uusia väyliä, jotka valmistuvat 2020 puolella.

Kohteet kartalla.

Parhaillaan suunnitellaan seuraavia pyöräilyn rakennuskohteita. Näiden kohteiden toteuttamista päätetään erikseen.

 • Laurinkatu (välillä Mäkikatu-Laiturikatu) yhteyden parantaminen
 • Keskilohjantie puuttuva pyörätie
 • Virkkalan Tietolantien puuttuva pyörätie
 • Keskustassa Laurentiustalon ympäristö

Lohjan kaupunki on kehittänyt pyöräilykasvatusta mm. järjestämällä pyörämerkin suorittamisen kolmella koululla ja oppitunnit-ulos kampanjan liikkujan viikolla. Lisäksi työmatkaliikenteen kehittämishanke on käynnissä. Tähän kokonaisuuteen on saatu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin avustusta.

Lisäksi kaupungin liikenneturvallisuustyön yhteydessä on järjestetty liikkumiskisa Lohjan peruskoululuille sekä järjestetty koulutusta opettajille.  Pyöräilyviikolla järjestettiin pyörällä kouluun/töihin päivät, sähköpyöräilypäivä, pyörämatkailupäivä ja aloitettiin kilometrikisa.

Lohjan Liikuntakeskus Oy on järjestänyt perinteisen Lohjanjärven Ympäripyöräily tapahtuman ja pyörämatkailupäivänä Kylpylältä kylpylälle pyöräilytapahtuman.  Harjun maastoon on maastopyöräilyseura Lohja Trials rakentanut Liikuntakeskuksen avustamana 8km pituisen MTB-radan.

Linkki Lohjan Liikuntakeskuksen sivuille

 

Aiheeseen liittyvää: