Espanjansiruetana

Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on nopeasti leviävä haitallinen vieraslaji, joka aiheuttaa suuriakin tuhoja muun muassa puutarhoissa ja viljelyksillä.Tunnistaminen

Espanjansiruetana on tyypillisesti likaisen ruskea tai punertava kookas jopa 7–14 cm:n pituinen etana. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on kilven keskiosan etupuolella. Espanjansiruetanan ihonystyt ovat näkyviä harjannemaisia kohoumia.

Älä sekoita haitallista espanjansiruetanaa harmittomaan ukkoetanaan. Ukkoetana on tyypillisesti tumman harmaa ja sillä on selkäpuolellaan tummia juovia.

Ruskea espanjansiruetana asfaltilla
Espanjansiruetanan tumma muoto. Kilven aukko näkyy kuvassa selkeästi. Kuva Jaana Suomalainen.
Vaalea espanjansiruetana asfaltilla
Espanjansiruetanan väritys voi vaaleimmillaan olla tällainen. Kuva Jaana Suomalainen.
Espanjansiruetana nurmikolla
Espanjansirutena voi kasvaa jopa 7–14 cm pituiseksi. Kuva Anne Pönni.
Neljä espanjansiruetanaa voikukan ympärillä
Etanoita esiintyy usein runsaasti samassa paikassa. Kuva Ari Pihlström.
Harmaa ukkoetana, jonka hengitysaukko näkyy kilven takaosassa.
Harmittoman ukkoetanan erottaa espanjansiruetanasta parhaiten hengitysaukon sijainnista. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kilven takaosassa. Kuva Laura Ahopelto.

Ohjeet torjuntaan

Torjunta on parasta tehdä talkoovoimin käsipelillä keräämällä vastaantulevat etanat esimerkiksi ämpäriin, jätesäkkiin tai kanisteriin. Kerätyt etanat tulee lopettaa ja hävittää esimerkiksi sekajätteen mukana.

Etanat tulee aina lopettaa aiheuttamatta tarpeetonta kärsimystä. Ämpäriin kerätyt etanat voidaan lopettaa esimerkiksi upottamalla ne väljästi kiehuvaan veteen, joka tappaa ne välittömästi. Etanan voi myös lopettaa viiltämällä pitkittäisen viillon sen päälaesta niskaan. Poikittaista leikkausta ei saa tehdä, sillä tällöin vaarana on, että etupää jää eloon ja etanalle aiheutuu tarpeetonta kärsimystä. Etanoita ei saa myöskään lopettaa etikkaliuoksessa tai käyttämällä muita heikosti tehoavia myrkkyjä.

Tärkeää on kerätä kuolleet etanat esimerkiksi suljettavaan jätesäkkiin ja hävittää sekajätteen mukana, etteivät lajitoverit pääse käyttämään niitä ravintonaan.

Etanoiden elinoloja voi heikentää pitämällä piha hoidettuna ja kuivana. Esimerkiksi kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai päivään, jolloin ylimääräinen kosteus ehtii haihtua yöksi. Etanat eivät pidä kuivasta ja siksi ne hakeutuvat esimerkiksi lautojen ja koristekatteen alle suojaan. Etanoille sopivien suojapaikkojen määrää pihalla kannattaa vähentää, esimerkiksi komposti voi mahdollistaa etanoiden talvehtimisen.

Tärkeää on olla siirtämättä espanjansiruetanan esiintymisalueilta muualle maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia ja kasveja. Näin estetään etanoiden ja niiden munien kulkeutuminen uusille alueille.

Varmista maanomistajan lupa

Kaikilla asukkailla on lupa torjua espanjansiruetanaa kaupungin omistamilta mailta, kunhan omistus on todella varmistettu. Kaupungin maanomistukset voi tarkistaa Lohjan karttapalvelusta tai kysymällä puistotoimesta. Kaupungin omistamilla vuokratuilla alueilla torjunnasta on sovittava vuokralaisen kanssa. Torjuntatoimista kaupungin maa-alueilla tulee ilmoittaa Lohjan ympäristönsuojeluun, jotta kaupunki pysyy tilanteen tasalla.

 

Aiheeseen liittyvää: