Auringosta sähköä

Lohjan kaupungi on myös aurinkosähkön tuottaja. Tällä hetkellä kaupungilla on aurinkopaneeleja Tytyrin vesilaitoksen ja Routionmäen monitoimijatalon katoilla.Aurinkopaneelit Tytyrin vesilaitoksen katolla Lohjalla. Kuva Jukka Stenvall, Lohjan vesihuolto.
Aurinkopaneelit Tytyrin vesilaitoksen katolla. Kuva Jukka Stenvall, Lohjan vesihuolto.

 

Lohjan kaupunki aurinkosähkön tuottajana

Lohjan kaupunki omistaa suuren joukon kiinteistöjä, joten aurinkopaneelien asentamiselle sopivia rakennuksiakin löytyy useita. Kaupunki pyrkiikin kasvattamaan omaa aurinkosähkön tuotantoaan.

Parhaita kohteita ovat sellaiset rakennukset, joissa mahdollisimman suuri osa tuotetusta sähköstä pystytään hyödyntämään kiinteistöllä ja valtakunnan verkkoon syötettävä ylituotanto jää vähäiseksi.

Reaaliaikaista tuotannonseurantaa

Tällä hetkellä aurinkopaneelit löytyvät kahden rakennuksen katolta: Tytyrin vesilaitokselta ja Roution monitoimijatalolta. Molemmissa kohteissa on lappeenrantalaisen Green Energy Finland Oy:n (GEF) toimittamat aurinkopaneelit.

GEF:n tarjoamaan palveluun kuuluu myös reaaliaikainen tuotannonseuranta, joten kuka tahansa lohjalainen voi halutessaan tutustua paneeleiden tuotantoon netissä tai GEF:n mobiilisovelluksessa.

Tytyrin vesilaitos:
tuotannonseuranta (GEF Vision)
Routionmäen monitoimijatalo:
tuotannonseuranta (GEF Vision)

 

Tytyrin vesilaitoksen aurinkopaneelit

Tytyrin vesilaitoksen katolle asennettiin vuoden 2017 syksyn aikana kattosaneerauksen yhteydessä 156 paneelin aurinkovoimala, joka on ollut toiminnassa 15.12.2017 lähtien.

Yhden katolle asennetun aurinkopaneelin nimellisteho on 270 Wp ja koko järjestelmän nimellisteho on 42,12 kWp.

Aurinkovoimalan arvioitu vuosituotanto on 34 MWh, millä katetaan noin 9,5 % Tytyrin vesilaitoksen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Kokemukset aurinkopaneeleista ovat olleet positiivisia ja vesilaitoksella on oltu tyytyväisiä: voimala on toiminut hyvin, ja ensimmäisenä, erittäin aurinkoisena kesänä 2018 sähköä tuotettiin yli odotusten.

Aurinkopaneelit ovat huoltovapaita, joten ne eivät näy vesilaitoksen arjessa muuten, kuin tuotannonseurannan kautta. Itse asiassa kaikki kiinnostuneet voivat seurata voimalan sähköntuotantoa reaaliaikaisesti netissä tai GEF Vision -mobiilisovelluksella:

Hankinta

Lohjan kaupunki osallistui Suomen ympäristökeskuksen ja KL-Kuntahankinnat Oy:n järjestämään aurinkopaneelien yhteishankintaan.

Yhteisen kilpailutuksen kautta vesilaitoksen aurinkovoimalan toimittajaksi valikoitui lappeenrantalainen, aurinkosähköjärjestelmiin erikoistunut yritys Green Energy Finland Oy (GEF). GEF:in toimittamat aurinkopaneelit on valmistettu Vietnamissa.

Aurinkovoimalan kokonaishinnaksi tuli 43 236 €. Tekes myönsi aurinkovoimalan hankinnalle energiatukea 10 418 € eli noin 25 % investoinnista.

Asennus lohjalaisvoimin

Aurinkopaneeleiden asennuksen vesilaitoksen katolle hoiti lohjalainen, aurinkosähköjärjestelmiin erikoistunut yritys Sähköpalvelu Laakko Oy.

Esimerkiksi Sähköpalvelu Laakolta kaupunkilaiset voivat hankkia aurinkopaneelit omankin kotinsa katolle!