Vesihuollon Vinkit

Tervetuloa vesihuollon vinkkisivulle! Tältä sivulta löydät sinulle tärkeää tietoa veteen ja viemäröintiin liittyvissä asioissa.

Etkö löytänyt alta etsimääsi tietoa? Vesi- ja viemärilaitos auttaa sinua mielellään kaikissa vesihuoltoon liittyvissä kysymyksissä vesilaitos.asiakaspalvelu@lohja.fi.

Kiinteistön vedenkulutusta voi jokainen kiinteistönhaltija tarkkailla itse kirjaamalla vesimittarin lukemat ajoittain muistiin ja laskemalla näistä lukemista oman kiinteistönsä normaalin vuorokausikulutuksen pitkän aikavälin keskiarvona.

Varoventtiilin toiminta tulee testata säännöllisesti. Vuotava varoventtiili saattaa aiheuttaa merkittävän veden- ja energiankulutuksen, mikäli vesi tulee lämminvesivaraajalta.

Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai esimerkiksi kuukauden kulutus poikkeaa huomattavasti keskiarvomäärästä, on syytä epäillä vesijohtovuotoa.

Vesivuodot kannattaa paikantaa ja tukkia ajoissa, jotta kustannukset eivät karkaa käsistä. Jatkuvasti vuotava hana voi lisätä vedenkulutusta jopa 300 m³ eli 300 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle noin 700 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun.

Vesivuodot ovat usein korjattavissa pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanan tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteen.

Vesimittarin luenta

Kiinteistön sisällä vesilaitos huolehtii ainoastaan telineeseen asennettavasta vesimittarista – kaikki muu tekniikka on sinun vastuullasi.

Vesimittarin vaihto edellyttää, että kiinteistön vesiverkosto on kunnossa. Kiinteistön sisään tulevan tonttivesijohdon pääsulkuventtiilin toiminta on sinun vastuullasi.

Vastuuraja kaupunkialueella on pääsääntöisesti tontin rajalla ja haja-asutusalueilla kaupungin runkovesijohdossa. Tontin rajalla oleva vesijohtoventtiili ja jäteveden tarkastusputki kuuluvat kaupungille.

Mikäli vesiverkoston paine on yli 5bar, kuten suurimmalla osalla Lohjan verkostoa on, tulee sinun rakentamismääräysten mukaan käyttää paineenalennusta kiinteistöissä.

Muistathan estää vesimittarin jäätymisen talvella, ja että pitkän poissaolon ajaksi on hyvä sulkea pääsulkuventtiili.

Viemäri ei ole roskis. Toimimalla oikein estät epämiellyttävät ja kalliit viemäritukokset ja haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana luontoon.

Kaikki muu kuin wc-paperi sekä ihmisten uloste ja virtsa ovat viemärissä väärässä paikassa. Rasvat, roskat ja muu ylimääräinen aines tukkivat viemäriverkostoa eivätkä kuuluu viemäriin. Esim. wc-paperihylsyt, terveyssiteet, tamponit, pumpuli ja vanupuikot kuuluvat roskakoriin viemärin sijaan.

Varsinkaan vaaralliset jätteet eivät missään nimessä kuulu viemäriin, sillä ne kuormittavat jäteveden puhdistusprosessia heikentäen puhdistustehoa ja kulkeutuvat meillä lopulta Lohjanjärven kautta Itämereen. Myös esimerkiksi kodin pesu- ja puhdistusaineet sekä kosmetiikka lisäävät kemikaalikuormitusta vesistöissä, sillä pesuvesien mukana ne päätyvät jäteveteen.

Katso ohjeet erilaisiin arkielämän tilanteisiin Suomen vesilaitosyhdistyksen laatimasta viemärietiketistä:

Hulevesiä, eli sadevesiä ja perustusten kuivatusvesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.

Kiinteistöjen tieliittymärumpujen hankinta, asennus ja kunnossapito ovat sinun vastuullasi.

Huleveden padotuskorkeus on kadun pintaan lisättynä 10 cm. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kadulla on 10 cm vettä, se ei aiheuta kiinteistölle ongelmia.

Pakkasen kiristyessä on tärkeää huolehtia vesihuollosta. Ennen yhteydenottoa vesilaitokseen on syytä tarkastaa kiinteistön omien vesijärjestelmien toimintakunto. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään vesihuollon kunnossa kylmien talvipäivien aikana.

  • Sisätilojen lämpötila – pidä sisätilojen lämpötila riittävän korkeana, jotta vesiputket eivät jäädy. Tarvittaessa käytä lisälämmitystä tai eristysmateriaaleja, jotta lämpötila pysyy tasaisena ja putket suojattuina. Tarkista lämpötila myös muissa tiloissa, esimerkiksi varastoissa ja autotalleissa, joissa on vesipiste.
  • Vesimittari ei kestä jäätymistä. Mikäli vesimittari pääsee jäätymään, tulee se vaihtaa uuteen. Jäätyneen vesimittarin mittaustarkkuuteen ei voi luottaa ja myös rakenteellinen kestävyys saattaa olla heikentynyt. Ainoastaan vesi- ja viemärilaitoksen henkilöstöllä on oikeus asentaa, korjata, poistaa, kytkeä tai tarkistaa vesimittari. Vesimittarin lukemaa on hyvä seurata säännöllisesti. Mikäli vesimittarin läpi virtaa vettä, vaikka vettä ei käytetä, saattaa kiinteistössä olla vesivuoto. Ilmoita mahdollisista epäkohdista välittömästi ammattilaiselle, jotta ongelmat voidaan korjata ajoissa.
  • Suojaa vesiputket. Varmista, että vesiputket ovat asianmukaisesti eristettyjä.
  • Jätä putkien sulattaminen ammattilaisille, mikäli putket kuitenkin pääsivät jäätymään. Turvautumalla ammattilaisen apuun vältät suurempien vahinkojen syntymisen.
  1. Korjaa vuodot nopeasti: Vuotavat hanat tai putket voivat kuluttaa yllättävän paljon vettä ajan myötä. Jos huomaat vuodon, korjaa se niin nopeasti kuin mahdollista.
  2. Säästä suihkussa: Käytä vettä säästävää suihkupäätä ja yritä lyhentää suihkuaikaa. Jopa muutaman minuutin vähennys voi tehdä suuren eron.
  3. Pese täysiä koneellisia: Täytä astian- ja pyykinpesukoneet täyteen ennen käyttöä. Annostele pyykinpesuaine pakkauksessa veden kovuuden suhteen annetun ohjeistuksen mukaan – ylimääräisen pesuaineen käyttö on turhaa ja kuormittaa ympäristöä.
  4. Käytä vettä tehokkaasti puutarhassa: Käytä kastelussa pisaratyyppistä kastelujärjestelmää, joka toimittaa veden suoraan kasvien juurille. Tämä minimoi veden hukkaamisen haihtumisen kautta. Voit myös kerätä sadevettä ja käyttää sitä puutarhaan kasteluun.
  5. Älä jätä vettä juoksemaan: Tämä voi tuntua itsestäänselvältä, mutta on tärkeää muistaa, ettei vesi saa juosta hukkaan esimerkiksi hampaiden harjaamisen aikana tai astioiden huuhtelun aikana.

Pienillä muutoksilla voit tehdä suuren eron sekä laskuihisi että hiilijalanjälkeesi.

Vesilaitoksella on käytössä tekstiviestipalvelu, jonka avulla tiedotetaan asukkaita suunnitelluista katkoksista ja äkillisistä häiriötilanteista.

Voit lisätä osoitteen ja käyttämäsi matkapuhelinnumeron tekstiviestipalvelun järjestelmään sähköisellä lomakkeella. Samalla lomakkeella voit myös lopettaa tekstiviestipalvelun. Etenkin isännöitsijöiden yhteystietoja kaivataan.

Uusi asiakaskäyttöliittymä on tulossa elokuussa.

Vesi.fi -sivustolle julkaistiin kansalaisille suunnattu vesihuollon oma teemasivu: Kestävä vesihuolto.

Sivu tarjoaa veden käyttäjille tietoa vesihuollosta ja pyrkii vastaamaan ihmisiä mahdollisesti askarruttaviin kysymyksiin. Sivulla kuvataan vesihuollon eri osa-alueita monipuolisesti ja helppotajuisesti sekä ohjataan kävijöitä syventävän tiedon äärelle.

Sivun sisältö tuotettiin ja sitä kehitetään edelleen SYKE:n ja ELY-keskuksen Vesihuoltopalvelut-yksikön yhteistyönä.  

 

Aiheeseen liittyvää: