Hakeminen varhaiskasvatukseen

Hakeminen varhaiskasvatukseen

Varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea viimeistään 4kk ennen varhaiskasvatustarpeen alkua. Mikäli varhaiskasvatustarpeen alkamisajankohta ei ole ennakoitavissa ja varhaiskasvatuspaikan tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä tai opiskelupaikan saamisesta, on paikkaa haettava viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin varhaiskasvatuksen tarve alkaa. Mikäli työllistyt tai saat opiskelupaikan äkillisesti, tee varhaiskasvatushakemus ja ole lisäksi yhteydessä palveluohjaajaan sähköpostitse tai puhelimitse.

Näin haet varhaiskasvatuspaikkaa sähköisesti Wilman kautta:

  • Jos sinulla ei ole vielä Wilma-tunnusta tee hakemus tästä → luot samalla itsellesi Wilma-tunnuksen
  • Jos sinulla on jo Wilma-tunnus tee hakemus tästä → tee varhaiskasvatushakemus klikkaamalla asetukset → varhaiskasvatus

HUOM! Varhaiskasvatuksen hakemusta ei pysty tekemään Wilman mobiilisovelluksen kautta!

Ohjeet varhaiskasvatushakemuksen täyttämiseen Wilmassa (jos sinulla on jo Wilma-tunnus, seuraa ohjetta diasta Hakemuksen teko eteenpäin).

Varhaiskasvatuspaikkaa haettaessa huoltajan tulee tehdä vahva tunnistautuminen. Tunnistautumispalveluna toimii suomi.fi.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea sähköisesti vain, jos huoltajalla ja lapsella on suomalainen henkilötunnus. Jos hoitopaikkaa ei ole mahdollista hakea sähköisesti, huoltaja voi täyttää paperisen varhaiskasvatushakemuksen. 

Hakemuksen täyttämisessä huomioitavaa

  • Hakemus täytetään erikseen jokaisesta lapsesta.
  • Hakemuksessa huoltaja voi esittää kolme toivetta varhaiskasvatusyksiköistä.
  • Varhaiskasvatuksen tavoitteena on lapsen tasapainoisen kasvun, kehityksen ja oppimisen edistäminen. Jos lapsesi tarvitsee tukea fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen kehityksensä vuoksi, voitte mainita sen hakemuksen lisätietoja kohdissa.

Yksityisiin varhaiskasvatuspalveluihin haettaessa, tulee olla yhteydessä suoraan yksityiseen päiväkotiin tai perhepäivähoitajaan. Lisäksi tulee hakea palveluseteliä Wilmassa. Lisätietoa palveluseteli ja yksityinen varhaiskasvatus- sivulta.

Varhaiskasvatuspäätös

Perheet saavat varhaiskasvatuspäätöksen elokuussa voimaan astuvasta varhaiskasvatuspaikasta juhannukseen mennessä. Muuna ajankohtana aloittavat saavat päätöksen n. kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloituspäivää. Varhaiskasvatuspäätöksen voi lukea Wilmassa hakemukset ja päätökset välilehdeltä. Huoltaja, joka on täyttänyt hakemuksen saa tiedon Wilmaan saapuneesta varhaiskasvatuspäätöksestä sähköpostilla jos huoltaja on hyväksynyt sähköisen tiedoksiannon. 

Mikäli perhe kieltäytyy myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta, tulee heidän tehdä uusi varhaiskasvatushakemus. Tällöin noudatetaan yllä mainittua neljän kuukauden käsittelyaikaa uutta varhaiskasvatuspaikkaa järjestettäessä.

Huomioithan, että tieto Kelaan menee kunnalta automaattisesti kun lapsen varhaiskasvatuspäätös tehdään. Tämä tieto päättää mahdollisen kotihoidontuen. Lapsi saa tutustua vanhempansa kanssa varhaiskasvatuspaikkaan ennen päätöksessä olevaa varhaiskasvatuksen aloituspäivää. Vasta päätökseen kirjattuna aloituspäivänä lapsi voi jäädä varhaiskasvatuspaikkaan ilman huoltajaa

Hakemuksen peruutus ja muutokset

Wilman kautta tehtyyn sähköiseen hakemukseen ei voi itse tehdä muutoksia. Muutokset ja peruutukset tehdään olemalla yhteydessä palveluohjaaja Noora Ehrströmiin, etunimi.sukunimi@lohja.fi tai 044 374 5266.

Varhaiskasvatuspaikan vaihtaminen

Kun lapsella on jo varhaiskasvatuspaikka ja lapselle halutaan hakea siirtoa, tulee lapselle tehdä siirtohakemus. Varhaiskasvatuspaikan siirtohakemus täytetään Wilmassa. Siirtohakemuksella ei ole käsittelyaikaa vaan siirtopäätöksiä tehdään sitä mukaan kuin varhaiskasvatuspaikkoja vapautuu. Pääsääntöisesti siirrot pyritään toteuttamaan elokuussa käynnistyvän toimintavuoden alusta.

 

Aiheeseen liittyvää: