Torholan luolan luontopolku

Torholan kalkkikiviluola on Suomen suurin luonnon synnyttämä luolamuodostuma. Sen ympärille on perustettu Metsähallituksen päätöksellä Torholan luolan luonnonsuojelualue, jossa kulkee noin kilometrin mittainen luontopolku.


Torholan luola. Kuva Tiina Rajamäki, Lohjan ympäristönsuojelu.
Torholan luola. Kuva Tiina Rajamäki, Lohjan ympäristönsuojelu.

Karkalinniemessä Torholan luolan luonnonsuojelualueella kulkeva luontopolku on merkitty maastoon vihrein merkein. Polku johtaa suoraan Suomen suurimmalle kalkkikiviluolalle. Luolan suulla on infotaulu, josta saa lisätietoa itse luolasta ja sen synnystä. Matkalla luolalle on myös Torholan luolan luonnonsuojelualueesta kertova infotaulu.

Muista, että luonnosuojelueella on kaikenlainen kasvien kerääminen ja eläinten häiritseminen sekä maaperän turmeleminen kielletty. Alueella ei saa tehdä nuotiota. Kulje vain polkuja pitkin, niin säästät arkaa lehtoluontoa kulumiselta.

Luolaan meno tapahtuu aina omalla vastuulla!

Luolaan kannattaa ottaa mukaan taskulamppu. Parhaiten luolan ”saliosaan” pääsee luolan oikeasta laidasta, josta pudotusta on noin puolitoista metriä. Etenkin keväisin ja märällä kelillä luolan sisäosat ovat kosteita ja liukkaita. Ole varovainen liikkuessasi luolan sisällä!

Luolalta polku kulkee kaiteella varustettua rinnettä alas Lohjanjärven rannalle. Ranta on upeaa hiekkarantaa, jota reunustavat isot tervalepät hienoine aallokon esille tuomine juurineen. Rinteessä voit ihailla suuria tammia sekä molempia harvinaisia jalavalajeja, kynä- ja vuorijalavia.

Polku jatkuu rannan suuntaisesti kivikkoisena ja kääntyy puronvartta pitkin pohjoiseen. Puronvarressa kasvaa komeita sanikkaisia, muun muassa kotkansiipeä, soreahiirenporrasta ja kallion alla kivikkoalvejuurta.

Jonkin matkaa eteenpäin mentäessä puronvarren lehdossa erottuu ryhmä suuria ja komeita suorarunkoisia puita. Ne ovat harvinaisia metsälehmuksia eli niinipuita. Niinipuiden jälkeen polku kääntyy kuusi- ja haapavaltaisen metsikön läpi yhtyen jälleen pääpolkuun, joka vie takaisin parkkipaikalle.

Lehmusten ympäristössä näkyy kuusia, joihin on sahattu moottorisahalla pari rakoa puun ympäri. Puut on kaulattu nykyajan menetelmällä, ja ne kuolevat hiljalleen pystyyn. Näillä hoitotoimilla saadaan metsälehmuksille lisää valoa ja kasvutilaa.

Tuulisella säällä tulee varoa kaatumaisillaan olevia puita – kovalla tuulella polulle ei kannata mennä.

Torholan luolan luonnonsuojelualueen kalkkikallio ja rinnelehto ovat molemmat poikkeuksellisen runsaslajisia, ja alueella elää monia uhanalaisia lajeja. Luolakalliolla on erityisen hyvin kehittynyttä runsasravinteista varjoseinämäkasvillisuutta, jolla kasvaa uhanalaisia sammalia. Kallion alapuolinen rinnelehto on Lohjan seudun hienoimpia lehtoja, ja se on poikkeuksellinen erityisesti sienilajistoltaan. Valtakunnallisesti uhanalainen kovakuoriainen lohjanseppä (Pseudanostirus globicollis) tiedetään säilyneeksi Suomessa vain Torholan luolan ympäristössä.

Alueen hoidosta ja sen hallinnasta vastaa Metsähallitus. Lisätietoa luolasta saa Metsähallituksen luontoon.fi-palvelusta, retkipaikka.fi-sivustolta tai Suomen luolaseura ry:stä.

Lähtöpiste: Karkalintie 759, 08100 Lohja (Torholan luolan pysäköintipaikka)

Torholan luolan luontopolkuun liittyvä materiaali

 

Aiheeseen liittyvää: