Navetta

Iso-Pappilan päärakennus oli ennen museokäyttöä paitsi kirkkoherran virka-asunto myös vireä maatila viljelyksineen ja karjoineen. Pelto- ja metsäalaa oli suurimmillaan 200 hehtaaria. Viljan eli ohran, kauran ja vehnän lisäksi tilalla viljeltiin heinää, sillä karjaa oli paljon. 1937 pystytetty betoninavetta ja paikalla aiemmin sijainnut puurakennus ovat toimineet tilan lypsy- ja nautakarjan sekä lampaiden, vuohien ja sikojen suojana. Navetan ylisillä on säilötty heiniä talven yli, ja navetan päädyssä sijaitsi kanala.

Rakennusta alettiin suunnitella museokäyttöön jo 1970-luvulla mutta kunnostaminen saatiin valmiiksi vasta 1996. Museon mittava kuva-arkisto siirrettiin navettaan 2005. Nykyisin navetassa sijaitsee kuva-arkiston lisäksi mm. näyttely-, kokoelma- ja varastotiloja. Navetan ylisillä voi tutustua entisajan kulkupeleihin: hevoskärryihin, rekiin ja vaunuihin. Alakerrassa on vaihtuvien näyttelyiden tila.

Navetan viereinen maatalousvälinevaja oli seurakunnan varastona 1980-luvun lopulle saakka. Nykyisin vajaa käytetään varastona ja museon kesänäyttelytilana.

 

Aiheeseen liittyvää: