Kannut ja kaatimet

Arabian astiat on tuotettu pääasiassa arkista käyttöä varten. Niinpä astioiden mallien ja koristeiden suunnittelijoista ei pidetty tarkkaa kirjaa varsinkaan tehtaan alkuaikoina. Näin ei ole lainkaan epätavallista, että mallin tai koristeen suunnittelijan henkilöllisyys ei ole säilynyt.

Majolika-kannu

Vaaleanvihreä majolika -kannu. Kannussa värillinen lasite, majolika. Kyljessä uurrekoristelu ja kohokukkakoristelu.

Kannu on BE-mallia, joka on peräisin Rörstrandista. Arabia valmisti BE-mallia vuosina 1889‒1914. Tässä kannussa on majolika-koriste. Majolika on yleisnimitys useille värillisille lasituskoristeille. Lasitus valmistettiin kaoliinista, liidusta, kvartsista, boori- ja lyijy-sulatteesta. Väreihin käytettiin puolestaan erilaisia teollisia pigmenttejä sekä oksideja, kuten kupari-, rauta- ja uraanioksidia. Näitä BE-mallin majolikalla koristettuja kannuja valmistettiin vuosina 1889‒1909, miltä ajalta on myös tämä kannu.

Kahvikannu AR-mallia

Valkoinen posliinikahvikannu. Kyljessä värillinen koriste, jossa kukkia, heinää ja perhonen.

Kahvikannu on AR-mallia, jota on valmistettu 1895‒1912. Kannussa on heinäaiheinen koristelu. Pohjassa on rotanhäntäleima, jonka perusteella kannu on valmistettu 1900‒1912.

AU-mallin kannu

Valkoinen kaadin, jonka yläreunassa sininen jugend-tyylin koristekuvio, joka kiertää ornamenttina kannun ympäri.

Kannu on AU-mallia. Mallin kannua on valmistettu 1889‒1941. Kannun yläreunassa on jugend-henkinen koristelu, jossa geometrista ornamentointia täydentää ruusuaihe. Rotanhäntäleimansa perusteella kannu on valmistettu vuosien 1900 ja 1920 välillä.

Kahvikannu DY1-mallia

Valkoinen posliininen kahvikannu, jonka kyljessä koristeena kultaraitaa ja orvokkiaiheinen koristekuva.

Valkea kahvikannu on DY1-mallia. Pohjassa APA-tornileima on kulunut lähes olemattomiin, mutta sen perusteella kannun valmistusaika voidaan määrittää vuosiin 1917‒1927.

B-mallin teekannu

Pieni teekannu, jonka kyljessä monivärinen kukkakoristeaihe.

B-mallin teekannussa on kukka-aiheinen siirtokuvakoristelu. Kannun pohjassa on APA-tornileima, jonka perusteella kannu on valmistettu 1917‒1927 välillä.

Fasaani-kannu

kaadin, jonka pohjaväri on valkoinen. Kannun lasitteessa on huomattavaa kulumaa. Sininen kukka-aiheinen koristelu.

Kannu on AU-mallia ja sen ulkopintaa somistaa Fasaani-koristelu. Fasaani-koristeista AU-kannua valmistettiin 1889‒1941. Kuparipainokoriste Fasaani on lähtöisin Englannista, mistä Arabian ensimmäiset Fasaanin painolaatat tilattiin. Fasaani-koriste on eurooppalaisittain suodatettu Kaukoidän aihe, sillä fasaani rinnastuu feenikslintuun, joka oli Kiinan keisarinnan symboli. Tässä kannussa on APA-tornileima. Niinpä se on valmistettu vuosien 1917 ja 1927 välillä.

Fasaani-kastikekaadin

Valkoinen kastikekaadin, jossa sininen koristekuviointi.

Kastikekaadin on Z-mallia ja siinä on Fasaani-koristelu. Fasaani on Arabian pitkäikäisin koriste, jota käytettiin yhtäjaksoisesti vuodet 1876‒1951. Tässä kastikekulhossa on Arabian AAA-tornileima, minkä perustella kaadin on valmistettu vuosien 1928 ja 1932 välillä.

Perho kannu

Valkoinen kannu, jossa sininen perhonen ja yläreuna sekä vihreää heinäkuviota.

Kannu on ST-mallia, jonka on suunnitellut Robert Nystedt. Mallia tuotetiin vuosina 1926‒1954. Koristeena on taidolla puhallettu Perho IV, jonka on suunnitellut Thure Öberg. Kannun toisella puolella heinät toistuvat. Koristetta tuotettiin 1930-luvulla. Tämä kannu onkin leiman perusteella valmistettu vuosien 1932‒1939 välillä.

Mylly-kannu

Valkoinen posliinikannu, jonka kyljessä sininen tuulimylly-koristeaihe.

Kannu on SO-mallia ja siinä on hollantilaistyylinen koristeaihe Mylly. SO-malli oli tuotannossa vuosina 1934‒1954. Tämä kannu on todennäköisesti 1930-luvulta piippuleimansa ja koristeaiheensa perusteella.

Maire

Kannu, jossa koristeena kultaraitoja ja monivärinen kukkakimppu.

Kannu on Reinhard Richterin muokkaamaa AX-mallia. Sen koristeena on Svea Granlundin suunnittelema Maire, joka on siirtokuvakoriste vuosilta 1940‒1951. Kannun pohjassa on piippuleima, jonka alla on teksti ”Made in Finland”. Kannu on valmistettu 1940-luvulla todennäköisesti ulkomaan vientiin.

Signe-kastikekaadin

Valkoinen kastikekaadin, jossa sinistä koristekuviota.

Kastikekulho on G-mallia, joka on peräisin Rörstrandista. Siinä on Signe-koristelu. Signe on peräisin 1910-luvulta ja sitä käytettiin koristeena Arabian astioissa aina 1940-luvulle asti. Tätä kastikekulhoa on tuotettu vuosina 1939‒1944. Sen pohjassa on Arabian piippuleima ja tähtimerkki. Tähtimerkillä varustettuja tuotteita ei ole lajiteltu priimaan ja sekundaan, minkä ansiosta näitä astioita voitiin myydä kohtuu hintaan. Tähtiastioita markkinoitiinkin erityisesti nuorille pareille kodin ensimmäisiksi astioiksi.

Rypäle-kannu

Kannu on IO-mallia, joka on peräisin Rörstrandista, joka oli ruotsalainen Arabian sisaryhtiö. Arabia omisti Rörstrandin osakekannan vuosina 1927‒1932, jolloin Rörstrandista kopioitiin Arabialle monia malleja sekä koristeita. Rypäle-puhalluskoriste on IO-mallin pitkäikäisimpiä koristeita. Mallia on tuotettu vuosina 1929‒1954. Tämä kannu on valmistettu 1940-luvulla.

KB-kannu

Vaalea kannu, jonka kyljessä on sininen kukkakoriste.

Kannu on KB-mallia. Malli suunniteltiin alun perin ruotsalaiselle EPA-halpatavaratalolle, mutta sitä myytiin myös Suomessa. Mallia valmistettiin vuosina 1935‒1956. Kyseisessä olevassa kannussa on puhalluskoristelu, jonka nimi on Aster. Koristelua käytettiin 1940- ja 1950-luvuilla. Kannu on valmistettu 1950-luvun alussa.

Olga Osolin lehtikannu

Valkoinen posliinikannu, jonka kyljessä on sinisiä lehti-kuvioita.

Kannu on Olga Osolin suunnittelemaa R- tai RS-mallia. Kannussa on lehtiaiheinen koristelu. Osol suunnitteli R-mallin vuonna 1941 ja RS-mallin vuonna 1954. Kannu on mahdollisesti valmistettu 1950- tai 1960-luvulla.

Suomen kukka

Valkoinen kannu, jossa sininen kukkakoristelu sekä sininen ornamenttikuvio kannun ylä- ja alareunassa.

Kannu on AS-mallia, jonka suunnitteli Reinhard Richter. Koristeena on Suomen kukka. Se on AS-mallin pitkäikäisimpiä aiheita yhdessä Maiseman kanssa. AS-mallin kannua valmistettiin vuosina 1939‒1973. Suomen kukka koristeella kannua valmistettiin 1939‒1956 ja 1966‒1968. Suomen kukka koristeisesta AS-kannusta on myös punainen versio. Tämä kannu on peräisin 1950- tai 1960-luvulta.

Maisema-kastikekaadin

Valkopohjainen kastikekaadin, jossa sininen maisema-aiheinen koristelu.

Kastikekulho on Reinhard Richterin suunnittelemaa AS-mallia ja siinä on englantilaisperäinen Maisema-koristelu. AS-mallia tuotettiin Arabiassa 1939‒1973. Maisema tuli Arabiaan jo 1882, mutta tuolloin se oli käytössä vain lyhyen aikaa. Vasta vuonna 1941 AS-mallin koristeena siitä tuli yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista Arabian koristeista. Niinpä sitä käytettiinkin AS-malliston koristeena aina malliston tuotannon loppuun saakka. Kuvan kastikekulho on valmistettu 1950- tai 1960-luvulla.

AS-mallin kannu

Kermanvaalea pieni kaadin, jonka kyljessä on monivärinen kukkakoristelu.

Kannu on Reinhard Richterin AS-mallia. Siinä on Elina-koristelua muistuttava koriste. Kannu on valmistettu todennäköisesti 1950- tai 1960-luvulla.

FA-mallin kannu

Kannu on Kaj Franckin suunnittelemaa FA-mallia. Malli otettiin tuotantoon vuonna 1951. Tässä kannussa on kukka-aiheinen koristelu. Pohjaleimasta ei selviä tarkka valmistusvuosi, mutta mahdollisesti kannu on valmistettu 1950-luvulla.

Kesto

Vaaleansininen pieni kannu, jonka sisäpuoli on valkoinen.

Kannu on B-mallia, jonka on suunnitellut Kaj Franck 1950-luvun alussa. B-mallia tuotettiin 1960-luvun loppupuolelle saakka. Kannun koristeena on Kesto. Pohjan leimassa on tuotantokoodi, joten kannua ei ole mahdollista ajoittaa tarkemmin.

Kilta-kahvikannu

Tummansininen teekannu.

Kahvikannu on Kaj Franckin Kilta-astiasarjaa. Kilta-astiat ovat BA-mallia. Kiltaan Franck suunnitteli saman nimisen värilasitteen. Väreinä on käytetty valkoista, keltaista, mustaa, vihreää ja sinistä. Lisäksi vuosina 1952‒1956 tuotettiin myös ruskeaa Kiltaa. Astiat on valmistettu vuosien 1952 ja 1975 välillä. Kuvan kahvikannu on pohjaleiman perusteella valmistettu vuonna 1957.

Soma-kannu

Kannu on L-mallia, jonka on suunnitellut Kaarina Aho. L-mallia valmistettiin vuosina 1957‒1971. Sen koristeena on käytetty Atriaa sekä Somaa, kuten tässä kannussa. Kannun pohjaleima kertoo, että kannu on valmistettu elokuussa 1964.  Atria-, Kesto- ja Soma-koristeet ovat keskenään hyvin samankaltaisia ja ne voidaan tunnistaa toisistaan vain pienten yksityiskohtien avulla.

Perho-kannu

Kannu on Kaj Franckin suunnittelemaa FL-mallia. Siinä on Birger Kaipiaisen suunnittelema Perho-koriste. Koristetta käytettiin FL-mallissa vuosina 1964‒1966.

 

Aiheeseen liittyvää: