Paloniemen luonto- ja kulttuuripolku

Paloniemen entisen kartanon ympäristössä kulkeva polku esittelee luonnon monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä: kallioketoja, hakamaita, kosteaa niittyä, kartanokulttuuria ja muinaismuistoja.


Koivuhaka, Paloniemen luonto- ja kulttuuripolku. Kuva Terhi Saura, Lohjan ympäristönsuojelu.
Koivuhaka Paloniemen entisen kartanon mailla. Kuva Terhi Saura, Lohjan ympäristönsuojelu.

Paloniemen kartanon mailla on laiduntanut karja vielä muutama vuosikymmen sitten. Laidunnuksen loputtua alue alkoi hitaasti kasvaa umpeen, mutta viime vuosina kaupungin omistuksessa olevaa kartanon ympäristöä on alettu jälleen hoitaa niittämällä ja pensaikkoa raivaamalla.

Neljän hehtaarin alueella kulkeva luonto- ja kulttuuripolku avattiin kesällä 2013. Noin kilometrin pituinen reitti on merkitty maastoon puihin maalatuilla keltaisilla täplillä. Polun kiertää kuivalla säällä ulkoilujalkineissa.

Paloniemen luonto- ja kulttuuripolun lähtöpisteen löydät Kartanomäen hoivapalveluyksikön eteläpuolelta Paloniementien varrelta. Lähtöpisteen infotaululla on polun kartta ja tietoa alueesta. Infotaulun viereiselle parkkipaikalle mahtuu muutamia autoja.

Polulla voit tutustua moniin erilaisiin luontokohteisiin ja Paloniemen kulttuuriperintöön maastoon asemoitujen rastien opastuksella. Lohjan ympäristönsuojelun kesätyöntekijät ovat laatinet luonto- ja kulttuuripolun rastien tekstit vakituisen henkilöstön avustamina.

Poluston raivaukset, opasteet ja rakenteet on tehnyt Lohjan kaupungin pitkäaikaistyöttömistä koostuva Mahis-luonnonhoitoryhmä. Kyseinen ryhmä vastaa myös alueen hoitotoimista, kuten niittämisestä ja raivauksista.

Lähtöpiste: Paloniementie 68, 08450 Lohja. Paloniemen pysäköintipaikka.

Paloniemen luonto- ja kulttuuripolkuun liittyvät materiaalit

 

Aiheeseen liittyvää: