Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku

Hyvinvointia luonnosta! Liessaaressa kulkevalla parin kilometrin pituisella reitillä perinteinen luontotietoa tarjoava luontopolku yhdistyy elämykselliseen, ulkoilijoiden hyvinvointia edistävään terveysluontopolkuun.


Rantalepikko, Liessaari. Kuva Jenna Kotilehto, Lohjan ympäristönsuojelu.
Rantalepikkoa Liessaaressa. Kuva Jenna Kotilehto, Lohjan ympäristönsuojelu.

Liessaareen toteutettu Luonnontie-terveysluontopolku on Lohjan ensimmäinen, ja koko Suomessakin se on aivan uudenlainen tapa tukea ulkoilijoita luonnon terveyttä edistävien vaikutusten löytämisessä. Tutkimusten mukaan luonnon hyvinvointivaikutukset ovat moninaisia, ja jo lyhytaikainen oleskelu luonnossa edistää terveyttä monin tavoin. Liessaaren kaunis luonto Lohjanjärven rannalla tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden paitsi liikkumiseen myös hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja lepoon. Toivotammekin saaressa ulkoileville virkistävää ja rentouttavaa luontoretkeä!

Saaressa kulkevan reitin varrella on kahdenlaisia rasteja: terveysluontopolun toiminnalliset rastit opastavat ulkoilijoita hyödyntämään luonnon voimavaroja oman terveyden edistämiseen, kun taas perinteisen luontopolun rastit tarjoavat tietoa Liessaaren luonnosta. Luontotietorastit (16 kpl) näkyvät maastossa numeroituina tolppina, joiden tekstit ovat luettavissa internet-sovelluksessa. Luonnontie-terveysluontopolun rastit (14 kpl) ovat maastossa puisina pylväinä, joiden tekstit ovat luettavissa ainoastaan rastikohteissa, sillä ne on tarkoitettu koettaviksi paikan päällä – Liessaaren luonnon ympäröimänä.

Luonto- ja hyvinvointipolku alkaa Liessaaren uimarannalta, kiertää noin 2,4 kilometriä saaren rehevässä lehtoisessa maastossa ja palaa lopuksi takaisin uimarannalle. Reitti on merkitty maastoon puihin kiinnitetyillä Luonnontie-merkeillä sekä puisilla nuoliopasteilla. Vaikeakulkuisimman kallioalueen ohittavan oikopolun ansiosta kierroksen pystyy tekemään myös lastenrattaiden kanssa. Kuivana kesäaikana polulla voi kulkea ulkoilujalkineissa, mutta sateen jälkeen on syytä varoa liukkaita juuria ja kallioita. Luonto- ja hyvinvointipolun rauhalliseen kiertämiseen ja rasteihin tutustumiseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia. Reitin lounaiskulmasta lähtee lisäksi 1,3 kilometriä pitkä polku Liessaaren laavulle ja nuotiopaikalle.

Lähtöpiste: Haikarinkatu 17, 08100 Lohja (Auton voi jättää Haikarinniemen kärjen parkkipaikalle, josta pääsee kävellen siltaa pitkin uimarannalle ja luontopolulle. Polkupyörällä voi ajaa sillan yli uimarannan pyörätelineille).

Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolkuun liittyvät materiaalit

 

Aiheeseen liittyvää: