Karkalin luonnonpuiston luontopolku

Metsähallituksen hoitama Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Tutustu luonnonpuistoon Hanski-Hakin luontopolulla.


Karkalin luonnonpuiston aluetta hoitaa Metsähallitus, joka vastaa myöskin alueen retkeilyreiteistä. Lue lisää Karkalin luonnonpuiston reiteistä ja palveluista Metsähallituksen Luontoon.fi-palvelusta.

Karkalin luonnonpuistossa kulkeva, noin kuuden kilometrin pituinen retkeilyreitistö lähtee luonnonpuiston pysäköintialueelta. Reitin varrelle on pystytetty pari kilometriä pitkä Hanski-Hakin luontopolku, joka kertoo Karkalinniemen lehtoluonnon monimuotoisuudesta. Polku koostuu kymmenestä kohdeopasteesta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua tarkemmin niin alueen rikkaaseen puulajistoon, niittykukkien valtakuntaan, isojen haapojen ystäviin kuin kevätaamun konserttia pitäviin lintuasukkaisiinkin. Helppokulkuisen ja suhteellisen tasaiseen maastoon sijoittuvan luontopolun kiertäminen kestää noin 1–2 tuntia.

Huomioithan, että luonnonpuistossa saa liikkua ainoastaan jalan tai hiihtäen ja vain maastoon merkityillä poluilla, levähdyspaikoilla ja uimarannalla. Merkityiltä poluilta poikkeaminen, polkujen ulkopuolella liikkuminen ja rantautuminen muualla kuin siihen osoitetulla paikalla on kielletty ilman Metsähallituksen kirjallista lupaa.

Karkalin luonnonpuisto on perustettu vuonna 1964. Luonnonpuisto on rauhoitettu ensisijaisesti luonnon täydellistä suojelemista ja tieteellistä tutkimusta varten. Rauhoituksella halutaan suojella Suomen oloissa harvinaisen monimuotoista, kulttuurin muovaamaa lehtoluontoa sekä alueen harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Toisin kuin luonnonpuistot yleensä Karkali on avoinna myös retkeilijöille. Puistossa saa kuitenkin liikkua vain viitoitetulla reitillä, sillä alueen herkkä luonto ei kestä retkeilyn aiheuttamaa kulutusta.

Lähtöpiste: Karkalin luonnonpuiston pysäköintialue, Karkalintie 1035, 08100 Lohja

Kevätlinnunherne (<em>Lathyrus vernus</em>), Karkalin luonnonpuisto. Kuva Terhi Saura, Lohjan ympäristönsuojelu.
Kevätlinnunherne (Lathyrus vernus) Karkalin luonnonpuistossa. Kuva Terhi Saura, Lohjan ympäristönsuojelu.
 

Aiheeseen liittyvää: