Menneet hankkeet

Ihan pihalla -hanke 2021–2022

Lohjan Museon IHAN PIHALLA! – Elämyksiä museoiden pihoissa ja puutarhoissa -hanke 1.9.2021–31.10.2022 tavoitti vuoden kuluessa kaikkiaan reilut 14 000 kävijää. Hankkeen lopussa tehdyn kävijäkyselyn perusteella kävijät olivat poikkeuksetta tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä IHAN PIHALLA! -hankkeen tuloksiin. Saatujen vastausten mukaan ”sekä Lohjan Museo että Lohilampi ovat alkaneet elää uutta elämää.”

Hankkeen päätavoitteena oli Lohjan Museon ja Johannes Lohilammen museon alueiden saavutettavuuden kehittäminen ja elämyksellisyyden tuottaminen. Hanke toteutti uudenlaista omatoimista kulttuuriperintökasvatusta ja kehitti alueita virkistäytymiskohteiksi tarjoamalla uusia tapoja kokea ympäristöä ja sen historiaa sekä pysähtyä ja nauttia ympäröivästä museomiljööstä myös museon aukioloaikojen ulkopuolella.

Hanketta varten saatiin Museovirastolta avustusta ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Hankkeessa työskenteli määräaikainen projektikoordinaattori.

Yrttikävely Lohjan Museon hyötypuutarhassa kesällä 2022.

Huomattava osa hankeaikana toteutetuista toimenpiteistä jatkuu osana Iso-Pappilan ja Johannes Lohilammen museon perustoimintaa. Esimerkiksi pihoille pysyvästi sijoitetut infotaulut kertovat alueen historiasta, rakennuksista ja puutarhakulttuurista. Museon pihalla syttyvät myös tulevina vuosina jouluvalot kaupungin komeimpaan kuuseen.

Museokävijät voivat kesäisin hengähtää hetken riippumatossa loikoillen tai piknikretkestä museon puutarhassa nautiskellen. Tapahtumatarjonta on aiempaa runsaampaa, ja eri asiakas- ja ikäryhmät on laajasti huomioitu. Hankkeen myötä museon yhteistyö paikallisten kulttuuritoimijoiden, yhdistysten ja yritysten kanssa on laajentunut ja syventynyt, ja se on synnyttänyt yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen nojaavaa toimintakulttuuria.

Ihan pihalla -hankkeen myötä museon komea kuusi valaistiin ensimmäisen
kerran 2021. Kuuseen syttyvät valot tämän jälkeen aina joulun alla.

Katso tästä hankkeen esittely.

 

Aiheeseen liittyvää: