1920-luku

Uusien tunneliuunien ansiosta 1920-luvun lopulta lähtien Arabian tuotanto lähti huimaan kasvuun. Toimitusjohtaja C. G. Herlitzin ihanteena oli myydä mahdollisimman laadukkaita tuotteita mahdollisimman monelle ja mahdollisimman edullisesti.

Myös taiteilijat kiinnostuivat posliinista materiaalina ja tehtaan tarjoamista mahdollisuuksista. 1920-luvulla maalaajiksi palkattiin mm. Greta-Lisa Jäderholm, Tyra Lundgren, Friedl Holzer (Kjellberg). Silloin muodissa oli art deco -tyyli, mikä näkyy myös ajan tuotannossa, kuten Diana-koristeessa (suunnittelija Einar Forseth).

Diana
Valkoinen lautanen jossa kultareunus ja reunaa kiertävä ruskea raita. Keskellä varjokuvan tyylinen sivusta kuvattu metsästäjähahmo jousipyssyn ja koiran kanssa. Keskuskuvassa on myös kasvillisuutta.

Lautanen on AD-mallia. Siinä on ruotsalaisen taidemaalarin Einar Forsethin suunnittelma Diana-koriste. Diana on saanut nimensä roomalaisten metsästyksen jumalattarelta. Diana-koristeesta on variantti, jonka kuvassa on metsästäjän sijaan kauris, mutta varianttia ei pidä sotkea Kauris-nimiseen koristeeseen. Dianaa käytettiin vuosina 1929‒1942. Tämä lautanen on valmistettu 1929‒1932.

Tarjoiluvati itämaisella koristeella

Soikea tarjoiluvati, jossa ruskean värisiä Japani aiheisia koristekuvioita: ihmishahmoja ja kukkia.

Tarjoiluvati on XA-mallia ja siinä on itämaishenkinen nimetön siirtokuvakoriste. APA-tornileiman perusteella vati on valmistettu vuosien 1917 ja 1927 välillä.

Taidekeramiikkaa

Maljakko, jossa ruskea kukkakoriste keskellä ja reunoilla tyyliteltyä köynnösviivaa.

Maljakko on Greta Lisa Jäderholmin (myöh. Jäderholm-Snellman) suunnittelemaa taidekeramiikkaa. Koristeet on käsinmaalattu. Toisella puolella on kukkakoriste ja toisella puolella lintukoriste. Käsin maalatussa pohjamerkinnässä on Greta Lisa Jäderholmin nimikirjaimet, vuosi 1925 ja lisäksi koristelijan nimikirjaimet M. Z. erottuvat vuoden alla.

CU-mallin kirsikankukka-lautanen
Valkoinen lautanen, jonka reunaa kiertää raita. Lisäksi vaaleanpunainen kirsikankukka-aiheinen koristelu.

Lautanen on CU-mallia ja siinä on kukka-aiheinen koristelu. Pohjassa on massaleima, joka kertoo, että tämä lautanen on laadukasta diamant-massaa. Lisäksi pohjassa on AAA-tornileima, jonka perusteella lautanen on mahdollista ajoittaa vuosiin 1928‒1932. Leiman kirjaimet muutettiin APA:sta AAA:ksi, kun tehtaan nimi muuttui Arabia Porslinsfabrik AB:sta Arabia Ab:ksi.

Pieni kukka-aiheinen teekannu
Pieni valkoinen teekannu, jossa värikkäät kukkakoristeet kyljessä ja kannessa.

B-mallin teekannussa on kukka-aiheinen siirtokuvakoristelu. Kannun pohjassa on APA-tornileima, jonka perusteella kannu on valmistettu 1917‒1927 välillä.

Kukka-aiheinen kahvikannu
Valkoinen posliininen kahvikannu, jonka kyljessä on orvokkiaiheinen kukkakoriste

Valkea kahvikannu on DY1-mallia. Pohjassa APA-tornileima on kulunut lähes olemattomiin, mutta sen perusteella kannun valmistusaika voidaan määrittää vuosiin 1917‒1927.

Loistomarmorimaljakko
Värikäs maljakko, jossa kiiltelevä lysteri-lasite.

Maljakko on mallia 216 ja koristeltu Loistomarmorilla. Se on Thure Öbergin kehittämä oksidilasitepuhalluskoriste, jota on käytetty useissa Arabian maljakoissa 1910- ja 1920-luvuilla. Tämä maljakko on valmistettu APA-tornileiman perusteella 1917‒1927.

S-mallin kahvikuppi

Valkoinen kuppipari. Kupin ja lautasen reunaa kiertää kultaraita.

Tämä kahvikuppi on S-mallia, jota valmistettiin 1910-luvulta aina 1930-luvulle asti. Kupissa käytettiin koristeluna raitoja, leimaus- tai väripainokuvia. Tässä kupissa on yksinkertainen kultaraitakoristelu. Kupin pohjassa on APA-tornileima, jonka perusteella kuppi on valmistettu 1917‒1927.

 

Aiheeseen liittyvää: