Samassa veneessä -hanke

Lohjan Museon Samassa veneessä -hankkeessa pohditaan lähijärvien merkityksiä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia pintaa syvemmältä

Lokakuussa 2023 Lohjan Museolla käynnistyi Samassa veneessä -hanke, jossa kartoitetaan Lohjan alueen asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten suhdetta lähivesistöihinsä ja alueen järvien merkitystä paikallisidentiteetille. Samalla hankkeessa selvitetään, miten paikalliset kokevat ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutukset järviluontoon juuri nyt. Tarkoituksena on sekä dokumentoida paikallisten ajatuksia ja kokemuksia että innostaa ja kannustaa ihmisiä kohtaamisiin veden äärellä.

Vuoden mittainen hanke toteutetaan aikavälillä 2.10.2023–30.9.2024, ja sen toteuttamisesta vastaa projektikoordinaattori Suvi Laine yhdessä museon vakituisen henkilökunnan kanssa. Hankkeeseen on myönnetty Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin kohdistettu avustus.

Hankkeen aikana aineistoa kerätään haastattelemalla paikallisia asukkaita, yhteisöjä ja toimijoita sekä havainnoimalla erilaisia tapahtumia, toimintaa ja ilmiöitä vesistöjen äärellä. Osana hanketta toimii myös nykydokumentointiin keskittyvä paikallisista vapaaehtoisista koostuva tallennusryhmä, jonka jäsenet dokumentoivat omaa arkeaan Lohjan alueen järvien äärellä kuvin ja tekstein. Lisäksi paikallisia pyritään osallistamaan hankkeeseen esimerkiksi erilaisten tapahtumien ja sosiaalisen median välityksellä.

Hankkeen aikana kerättyä aineistoa hyödynnetään Lohjan Museon järviaiheisessa näyttelyssä, joka avautuu yleisölle loppukeväästä 2025. Aiheesta koostetaan myös kiertonäyttely, joka kiertää Lohjan alueen taajamat vuoden 2026 aikana.

Osallistu aineistonkeruuseen!

Avoin aineistonkeruulomake

Löytyykö kotialbumisi kätköistä hauskoja otoksia mökkirannasta vuosien takaa tai pursuaako kännykkäsi kuvagalleria ihania tunnelmakuvia alkukesän järviseikkailuista? Lähetä meille oma Lohjan alueen järviin liittyvä kuvasi, tekstisi tai videosi, ja osallistu Lohjan Museon avoimeen järviaiheiseen aineistonkeruuseen!

Keräämme järviaiheisia kuvia ja tekstejä niin hankkeen käyttöön kuin museon tuleviin järviaiheisiin näyttelyihin. Olemme kiinnostuneita niin menneiden vuosikymmenien arjesta ja muistoista kuin tämänkin hetken toiminnasta. Kerro meille siis sanoin tai kuvin juuri sinun järvisuhteestasi!

Aineistonkeruulomake on avoinna syyskuun 2024 loppuun saakka.

Aineistonkeruulomakkeeseen pääset tästä.

Samassa veneessä -tallennusryhmä

Piipahdatko pilkille heti jäiden tultua, nautitko järvimaisemista kävelylenkin lomassa rannalta käsin tai seuraatko kenties lähijärvesi tilaa aktiivisesti läpi vuoden? Onko lähijärvi sinulle rauhoittava mielenmaisema, virkistävä hyvinvoinnin lähde vai hieno ympäristö harrastuksille? Tule mukaan hankkeen tallennusryhmän toimintaan, ja kerro meille, miten Lohjan alueen järvet ovat läsnä juuri sinun arjessasi!

Samassa veneessä -tallennusryhmän tarkoituksena on innostaa paikallisia mukaan kertomaan omasta arjestaan Lohjan alueen järvien äärellä, ja saada näin myös paikallisten ääni paremmin kuuluviin museon kokoelmiin talletettavassa aineistossa.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan tallennusryhmän toimintaan, jos olet:

  • Lohjan alueen vakituinen tai vapaa-ajan asukas
  • kiinnostunut ympäristöstäsi
  • valmis kertomaan omasta arjestasi kuvin, videoin ja/tai tekstein, ja lähettämään muutamia kuvia tai lyhyitä tekstejä kuukaudessa museolle hankkeen ajan

Ilmoittaudu mukaan tallennusryhmän toimintaan ottamalla yhteyttä hankkeen projektikoordinaattori Suviin!

Hanke on mukana seuraavissa tapahtumissa:

13.7.2024 klo 9-14 Puujärvi-päivien toritapahtuma, Karjalohja

3.8.2024 klo 10-13 Pusulanjärven kyläpäivä, Pusula

Lisätietoja antaa

Projektikoordinaattori

Suvi Laine

suvi.laine@lohja.fi

+358 40 686 7324

 

Aiheeseen liittyvää: