Lasten astiat

Arabia on tuottanut jo 1800-luvulta lähtien myös lapsille tarkoitettuja astioita.

Lastenastiastot olivat joko miniatyyrejä nukkekoteihin tai kotileikkeihin tarkoitettuja astiastoja. Tyypillisesti lastenastistoissa käytettiin samoja malleja kuin aikuisillekin suunnatuissa astioissa, mutta ne olivat kooltaan pienempiä. Vielä 1800-luvulla myös lastenastioiden koristeet olivat yleensä samoja kuin aikuisten astioissa. Lapsille suunnattu koristelu satu- ja lapsiaiheineen yleistyi vähitellen 1900-luvun alusta. Keraamisten lastenastioiden valmistus, erityisesti leikkikäyttöön, väheni sitä mukaa, kun muovi yleistyi materiaalina.

Ruusukuppi

Lastenkuppi muistuttaa S-mallia. Koristeena kupissa on ruusu. Pohjassa leima on kulunut käytännössä katsoen olemattomiin, mutta se on ollut tornileima. Valitettavasti ei ole mahdollista sanoa kumpi tornileima on kysessä. Niinpä kuppi on ajoitettavissa vuosiin 1917‒1932.

Ruusuastiat

Lasten leikkiastioita, joissa on kukka-aiheinen siirtokuva. Astiat on valmistettu 1928‒1932.

Lautanen AG-mallia

Tämä vientiin tarkoitettu AG-mallin lastenlautanen on koristettu lapsiaiheisilla kuvilla. Lautasessa lukee espanjaksi: ”¡Tengo mucho apetito!” AG-mallia tuotettiin 1934‒1940.

Lasten kuppi

Lasten leikkikuppi muistutta paljon EL-mallia, mutta on tasapohjainen. Kuppi on valmistettu 1949‒1964.

FQ-mallin lautanen

Tämä lastenlautanen on FQ-mallia. Siinä on lapsiaiheinen koriste. Tämä lautanen on todennäköisesti 1950-luvun alkupuolelta.

RA-mallin kuppi ja asetti

Lasten kuppi ja asetti ovat mahdollisesti RA-mallia. Ne ovat kakkoslaatua ja oletettavasti valmistettu 1950-luvulla.

Liemikulho ja lautaset

Pieni liemikulho ja lautaset muistuttavat jonkin verran RS-mallia, mutteivät täysin vastaa sitä. Astiat ovat vuosien 1964 ja 1971 väliltä.

 

Aiheeseen liittyvää: