Talvian hiidenkirnut

Talvian kaksi hiidenkirnua sijaitsevat Talpelan Pelimäen eteläpuolella yksityismailla. Taka-Talvian tiehoitokunta on talkoovoimin puhdistanut hiidenkirnuja ja pitänyt sinne johtavaa polkua auki.


Talvian hiidenkirnut. Kuva Katariina Riipinen, Lohjan ympäristönsuojelu.
Talvian hiidenkirnut. Kuva Katariina Riipinen, Lohjan ympäristönsuojelu.

Talvian hiidenkirnut syntyivät viime jääkauden päättyessä, noin 10 000 vuotta sitten, kun jäätikönalainen, sulamisvesistä muodostunut joki kuljetti kiviä ja muuta ainesta. Peruskalliota kovempaa materiaalia olevat kivet jäivät pyörteeseen sulamisvesivirrassa ja kuluttivat kallioon symmetrisen, sileäpintaisen onkalon. Onkaloita entisajan ihmiset arvelivat hiiden aikaansaannoksiksi, siitä nimi hiidenkirnu.

Talvian hiidenkirnut sijaitsevat Talpelan Pelimäen eteläpuolella. Hiidenkirnuja on paikalla kaksi: suurempi kirnu on noin kolme metriä leveä ja viisi metriä syvä, ja sen vieressä on pieni kirnu, jonka leveys on vajaa puoli metriä ja syvyys vain muutamia kymmeniä senttejä. Lisäksi ison kirnun yläpuolella on kaksi aivan pientä hiidenkirnun alkua, jotka ovat vain noin 10–15 cm syviä.

Pääset Hiidenkirnuille helposti Lohjan keskustasta ajamalla Karstuntietä noin 7 kilometriä Sammattiin päin. Kun tie kaartuu vasemmalla puolella olevan lahden (Joenlahden) ympäri, käänny oikealle Talpelantielle. Jatka Talpelantietä noin 1,2 km ja käänny sitten oikealle Hiidenkirnuntielle. Aja Hiidenkirnuntietä noin 900 metriä, kunnes näet vasemmalla parkkipaikan ja hiidenkirnujen infotaulun. Hiidenkirnuille ei pääse linja-autolla. Parkkipaikalta kirnuille on matkaa noin 400 metriä polkua pitkin. Polku on merkitty keltaisin merkein.

Sijainti: Hiidenkirnuntie 84, 08100 Lohja

Muistathan, että Talvian hiidenkirnut sijaitsevat yksityismailla. Alueella liikkuminen on sallittua jokamiehenoikeudella. Oksien katkominen ja puun tai sammalen kerääminen sekä tulenteko on kiellettyä. Viethän myös roskat pois mukanasi.

 

Aiheeseen liittyvää: