Jugend

Jugend syntyi taiteen tyylisuuntana Euroopassa jo 1800-luvun loppupuolella ja vaikutti aina ensimmäisen maailmansodan alkuun asti.

1890-luvulla tuotantoa kehitettiin teknisesti ja taiteellisesti. Muotoilun uudistuminen näkyi esim. kaakeliuuneissa ja maljakoiden muotoilussa. 1910-luvulla järjestetyn muotoilukilpailun tuloksena Arabialla oli kymmenisen omaa astiastomallia.

Fennia

Maljakko on mallia 117 ja siinä on Fennia-koristelu. Fennia on kansallisromanttinen jugend-koristelu ja se on maalattu kuparipainoviivojen päälle. Maljakkomalli on suunniteltu ilmeisesti vuonna 1892, mutta koristelun tarkkaa suunnittelu-aikaa ei ole tiedossa. Fennia-koristesarja sisältää kolmattakymmentä erilaista pääosin geometristä koristetta. Tämä maljakko on ns. ”rotanäntä” -leimansa perusteella valmistettu vuosien 1900 ja 1920 välillä.

Nora

Liemikulhon on mahdollisesti sileäpintaista Z-mallia. Koriste-luna on jugend-henkinen Nora, jota on käytetty juuri Z-mal-lissa.  Kulhon pohjassa on näkyvissä molemmat Arabian rotanhäntäleimat. Koukeroisempi on värileima ja yksin-kertaisempi rotanhäntäleima on massaleima. On poikkeuksellista, että rotanhäntäleima on painettu massaan.

Hildur

XK-mallin lautasessa on Hildur-koristelu. Mallin ja koristelun on ilmeisesti suunnitellut arkkitehti Rafael Blomstedt. XK-mallia valmistettiin 1909‒1930. Koriste puolestaan on vuodelta 1912. Tämä lautanen on valmistettu 1910-luvulla.

Myös kulho on XK-mallia ja siinäkin on koristeluna Hildur. Kulhon ja koristelun suunnit-telijana on Rafael Blomstedt. Kulhon pohjassa on APA-tornileima, jonka kirjaimet tulevat yhtiön nimestä Arabia Porslinsfabrik Ab. Leima otettiin käyttöön, kun Arabia siirtyi suomalaisomistukseen. Leiman perusteella kulho on tehty vuosien 1917 ja 1927 välillä.

Arne

Syvälautanen on XG-mallia. Siinä on jugend-tyylinmukainen Arne-koristelu. Koristelu on tehty kuparipainomenetelmäl-lä. XG-mallia valmistettiin vuosina 1911‒1933. Tämä lautanen on 1910-luvulta. Arne-koristelu suunniteltiin vuonna 1909. Se on siten Arabian verraten myöhäistä jugend-tyyliä.

Myös tämä XG-mallin lautanen on valmistettu 1910-luvulla. Arnen käpykoriste on saanut vaikutteita itävaltalaisesta jugend-tyylistä, jossa pyrittiin käyttämään kotoisia kuva-aiheita ja geometristä tyylittelyä.

AU-mallin kannu

Kannu on AU-mallia. Mallin kannua on valmistettu 1889‒1941. Kannun yläreunassa on jugend-henkinen koristelu, jos-sa geometrista ornamentointia täydentää ruusuaihe. Rotanhäntäleimansa perusteella kannu on valmistettu vuosien 1900 ja 1920 välillä.

Kukkakuvioitu Z-mallin lautanen

Lautanen on mahdollisesti Z-mallia, mutta myös tässä tapauksessa muotoilun yksinkertaisuus asettaa tunnistamiselle haasteita. Lautasen koristeluna on kukka-aiheinen kuparipainokoriste. Lautasen pohjassa on sekä rotanhäntäleima että Arabian pitkäikäisin massaleima. Jos massaleiman numero 76 on aikaleima, kuten toisinaan on, olisi tämä lautanen valmistettu kesäkuussa 1907. Muuten ajoitus täytyy tehdä värileiman käyttöajan mukaan, jolloin lautanen on valmistettu 1900‒1920 välillä.

Pesuserviisi

Kukkakuvioinen pesuastiasto on tunnistamatonta mallia vuosilta 1900‒1920.