1930- ja 1940-luku

Kun Arabian siirtyi suomalaiseen omistukseen v. 1916, alkoi se kasvaa nopeasti ja oli 1930-luvun lopussa Euroopan suurin posliinitehdas. Uusien tunneliuunien maamerkkinä oli 50 m. korkea tehtaanpiippu, josta 1930-40-lukujen leima on saanut mallinsa.

1930-luvulla Arabian tehtaalle perustettiin taideosasto, se suunnitteli käyttöesineiden koristeet ja muodot. Tämä näkyi Arabian tuotteiden taiteellisen tason nousuna. Taiteilijat loivat myös uniikkia taidekeramiikkaa. Arabian taiteellinen johtaja, nuori Kurt Ekholm uudisti tehtaan tuotantoa. Funktionalismin ihanteiden mukaan ajankohtaista oli rationalisointi ja standardointi. Kaupungistuminen ja ahtaat asunto-olot vaativat uudenlaista ajattelua myös astiatuotantoon: kokonaiset astiastot mahtuivat huonosti keittokomeroiden pieniin säilytystiloihin. Ekholm suunnitteli Sinivalko-astiaston, joka koostui erikokoisten astioiden sarjoista, jotka olivat yhdisteltävissä halutulla tavalla. Astiat olivat pinottavia ja hinnaltaan huokeita. Astiasto koottiin jo ennestään tuotannossa olevien AR-mallin astioista sekä siihen erityisesti suunnitelluista osista, joiden muotoilussa olivat mukana Reinhard Richter ja Olga Osol. Sinivalko oli tuotannossa vuosina 1936-1950.

Sinivalko

Kuppi on EP-mallia, jonka suunnitteli Greta Lisa Jäderholm-Snellman 1930-luvulla. Kuppi on saanut sinisen koriste-raitansa mukaan nimen Sini-valko.

FQ-mallin kulho

Kulho on FQ-mallia ja siinä sininen kuparipainokoriste S 877. Kulho on ollut tuotannossa 1930-luvulla.

Sini

Myös tämä kuppi on Greta Lisa Jäderholm-Snellmanin suunnit-telemaa EP-mallia, mutta tässä on sinisen koristeraidan lisäksi kultaiset koristeraidat. Tämän tyylistä kuppia tuotettiin ennen Sinivalko-kuppia ja sen nimi on yksinkertaisesti Sini. Siniä val-mistettiin vuosina 1936‒1940 ja uudelleen vuosina 1949‒1954.

Puhalluskoristekuppi

Kuppi on EP-mallia, jonka on suunnitellut Greta Lisa Jäderholm-Snellman. Kupissa on kukkaaiheinen puhalluskoristelu ja se on valmistettu vuosien 1932 ja 1949 välisenä aikana.

Suojeluskuntakuppi

Tämän XX-mallin kuppi on tilattu Suojeluskunnille. Kuppi on todennäköisesti valmistettu 1930-luvulla tai 1940-luvun alkupuolella.

Luumumuki

Muki muistuttaa M-mallia ja siinä on Luumu-koriste. Muki on ollut ilmeisesti tuotannossa vain vähän aikaa, sillä se mainitaan ainoastaan vuoden 1940 hinnastossa ja silloinkin kerrotaan, että mukin tuotanto on lopetettu. Tämä muki onkin valmistettu todennäköisesti 1930-luvun loppupuolella.

Luumupurkit

Purkit kahville ja sokerille ovat isoja EB 2 -mallin säilytyspurnukoita. Ne ovat osa Luumu-keittiöapuvälinesarjaa, jota valmistettiin noin 1932‒1948. Sarjan astioita yhdistää niissä käytetty Luumu-puhalluskoriste, jonka suunnittelijana pidetään Thure Öbergiä.

Kesäkukka

Kesäkukka-astiasto on Reinhard Richterin AS-mallia. AS-mallia pidettiin alkuaan tyylittömänä, kun se otettiin tuotantoon vuonna 1936. Tästä huolimatta erityisesti 1940-luvulla AS-mallin kahvikuppeja myytiin eniten kaikista Arabian kupeista. AS-mallia valmistettiinkin 37 vuotta. Astioita koristaa Arabian siirtokuvakoriste Kesäkukka, joka alun perin tunnettiin koristeena numero 22. Koristeessa käytettiin vihreää tai kultaista koristeraitaa ja kukkien värit saattoivat vaihdella astioissa. Kesäkukkaa tehtiin 1939‒1947, miltä ajalta myös nämä astiat ovat. Jokaisen astian pohjassa on Arabian piippuleima.

AX-malli

Kyseesssä on todennäköisesti AX-mallin lautanen, jossa on kukka-aiheinen koristelu. AX-malli on Olga Osolin suun-nittelema vuonna 1937. Leiman perusteella tämä on tehty vuosina 1937‒1949. Massaleimassa merkintä DIAMANT kertoo, että kyseessä on hyvin kestävästä diamant-massasta valmistettu lautanen.

Mökki

Tarjoilulautanen on AB-mallia, joka saatiin Lidköpingin posliinitehtaalta vuonna 1929. Arabia tuotti mallin astioita vuoteen 1958 asti. Koristeena on Mökki-siirtokuva, joka puolestaan on peräisin Turun Kivipainosta ja on taiteilija Rainer Baerin käsialaa. Mökki-koristeella AB-mallia valmistettiin 1934‒1944, miltä ajalta myös tämä lautanen on.

Mah-Jong

Lautasen malli on mahdollisesti FF ja siinä on koristeena punainen Mah-Jong. Lautanen on valmistettu vuosien 1932 ja 1949 välillä. Se on mahdollisesti tehty vientiin, sillä lautasen pohjassa on piippuleiman lisäksi toinen leima, joka on mahdollisesti kohdemaan maahantuojan leima.

Koivunurpu

Tässä Z-mallin lautasessa on koristeena siirtokuva numero 7436, joka on saanut nimekseen Koivunurpu. Koristeen suunnittelijana pidetään Tyra Lundgreniä Koivunurpua käytettiin Z-mallissa vuosina 1931‒1942. Piippuleiman perusteella tämä lautanen ei kuitenkaan voi olla vielä vuodelta 1931.

Irja

Liemi- ja kastikekulhot ovat Reinhard Richterin AS-mallia. Astioiden koristeensa on Irja, joka on kultapainokoriste. Richterin pitkäikäisessä AS-mallissa ehdittiin käyttää yli 50 erilaista koristekuviota. Irja-koriste määrittää näiden astioiden valmistusajan vuosiin 1940‒1944.

Äidin kuppi

Teekuppi on EL-mallia, jota valmistettiin 1930- ja 1940-luvulla. Tässä kupissa on kukka-aiheinen siirtokuva ja ”Äidin kuppi” -teksti.

Myrna

Kahvikuppi on AX-mallia ja sitä koristaa pitkään käytössä ollut Myrna. Sekä mallin että koristeen on suunnitellut Olga Osol. Myrna-koristeista AX-kuppia tuotettiin 1930-luvulta aina vuoteen 2005 asti.

AX-mallin kahvikuppi

Kahvikuppi on AX-mallia, jonka siis suunnitteli Olga Osol. Siinä on kukka-aiheinen koristelu. Kuppi on kakkoslaatua eikä siinä ole Arabian leimaa. Kuppi on kuitenkin mahdollista ajoittaa 1940-luvulle sen korvan perusteella. Tässä kupissa on Osolin alun perin suunnittelema koristeellinen korva. Kupin korvan muotoa kuitenkin yksinkertaistettiin 1940-luvun lopussa ja sen alaosassa oleva liitos poistettiin. Edellisessä Myrna-kupissa näkyy myöhempi yksinkertaisempi korva.

EP-mallin lautanen

Lautanen on EP-mallia, jonka on suunnitellut Greta Lisa Jäderholm-Snellman. Lautasen reunaa koristaa Signe-koristelu. EP-mallia valmistettiin vuosina 1933‒1970. Tämä lautanen on vuosilta 1933‒1940, sillä Signe poistui käytöstä vuonna 1940.

ML-mallin kuppi

Kuppi on ML-mallia, jonka Greta Lisa Jäderholm-Snellman on suunnitellut vuonna 1934. Sitä koristaa Svea Granlundin Blue Rose vuodelta 1949. Kuppi on valmistettu 1950-luvun vaihteessa.

Moderna

Lautanen kuuluu Reinhard Richterin SO-mallistoon ja niin kutsuttuun Moderna-sarjaan. SO-malliston Richter suunnitteli ravintola- ja laitoskäyttöön. SO-mallia valmistettiin vuosina 1936‒1953. Tämä lautanen on piippuleiman perusteella val-mistettu vuoteen 1949 mennessä.

Kultakoristeiset purkit

Pikkupurkit ovat tunnistamatonta mallia ja niissä on paksu värilasite, joka on koristeltu kullalla. Piippuleiman perusteella ne on valmistettu 1932‒1949.