Ystävyyskaupungit

Lohjan kaupungin ystävyyskaupunkeja ovat Växjö Ruotsissa, Ringerike Norjassa, Skagaströnd Islannissa sekä Stsolkovo Venäjällä. Lisäksi Lohjan kummikaupunki on Lidingö Ruotsissa.

 

Växjö, Ruotsi

Växjöllä on pitkä ja rikas historia ulottuen aina 1100-luvulle, jolloin lähetyssaarnaaja Sigfrid saapui kaupunkiin käännyttämään asukkaita kristinuskoon. Växjö sijaitsee Smoolannissa Ruotsin Itämeren rannikolla, jossa on laajoja metsäalueita ja pikkujärviä.

Växjön vahvuus on moninainen elinkeinotoimi, joka pohjautuu yritysten, kaupungin ja yliopistojen väliseen hyvään yhteistyöhön. Växjössä on teollisuuden ja metsäteollisuuden suuria kansainvälisiä yrityksiä, lukuisia suuria korkean teknologian- ja nopeasti kasvavia IT-yrityksiä sekä pieniä pk-yrityksiä.

Växjön kulttuurielämä on rikasta ja vaihtelevaa. Konferenssit, näyttelyt ja konsertit maailmankuuluine huippuartisteineen löytävät sieltä luonnollisen kodin. Växjö on kuuluisa perinteisestä lasista, sen puhaltamista ja kehitystä esitellään Ruotsin lasimuseoissa.

www.vaxjo.se

 

Ringerike, Norja

Ringerike sijaitsee n. tunnin matkan päässä Oslosta. Alueelta löytyy niin tuntureita, laaksoja, kyliä kuin myös jokia, järviä ja metsiä. Elinkeinoja ovat maatalous-, teollisuus-, kauppa- ja palveluelinkeinot.

www.ringerike.kommune.no

 

Skagaströnd, Islanti

Skagaströnd sijaitsee Luoteis -Islannissa ja asukkaita on n. 600. Alue on harvaan asuttua ja geologisesti katsottuna nuorta. Maisema on seudulla henkeäsalpaavan kaunista, jyrkät maiseman vastakohdat vaihtelevat soista vuoriin ja hedelmällisestä aavasta rannikosta villiin ylänköön ja laava-alueisiin.

Alueelta löytyy maatiloja, kaupunkeja ja pieniä kyliä. Skagaströnd on vanha kauppapaikka, jonka nimi löytyy useita kertoja historiasta, koska alueella vierailleet englantilaiset, hansakauppiaat, saksalaiset ja tanskalaiset seikkailevat kauppiaat eivät aina olleet rauhanomaisia.

Alangot ja laaksot ovat sopivia maatalouteen. Viime vuosikymmeninä sillinkalastus oli yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Viime aikoina tärkeimmäksi on noussut erityisesti katkarapujen pyynti ja jalostus.

www.skagastrond.is

 

Štšolkovo, Venäjä

Štšolkovo sijaitsee Kljazmajoen (Okan sivujoki) varrella 25 km Moskovasta koilliseen. Kaupunki perustettiin vuonna 1925 mm. entisen Štšolkovon kylän paikalle, jonka tiedetään vuodesta 1522 kuuluneen Troitse-Sergijevin luostarille. 1700-luvun lopussa Štšolkovo oli yksi Moskovan seudun silkkikutomokeskuksista. 1800-luvun puolivälissä Kljazman vasemmalle rannalle nousi puuvillatehtaita. Nimi Štšolkovo viitannee sukkulan nakutukseen.

Nykyisin Štšolkovo on suuren teollisuuspiirin keskus, jossa on mm. tekstiili-, kemian- ja lääketeollisuutta, elintarvike- ja metalliteollisuutta sekä iso taimitarha. Vireä ja vehreä kaupunki kehittyy ripeästi.

Ainutlaatuinen tutustumiskohde kaupungin lähistöllä on Venäjän avaruuslentäjien valmennuskeskus Zvjozdnyi gorodok (Tähtikaupunki). Siellä voi tutustua paitsi käsin kosketeltavasti avaruuslentojen historiaan myös Mir-avaruusasemaa ja Sojuz-alusta jäljitteleviin koulutussimulaattoreihin. Juri Gagarinin työhuoneessa käyvillä sanotaan olevan vuodeksi onni myötä.

Lohjan ystävyyskuntatoiminta Štšolkovon kanssa on jatkunut vuodesta 1997.

 

Lidingö, Ruotsi

Lidingö on kaunis vihreä saari Ruotsin pääkaupungin vieressä. Se sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta ja kilometrin mannermaasta.

Lidingö on kulttuurin ammoinen keskus. Rauta-kautiset haudat todistavat, että saari on ollut asutettu vähintään vuodesta 600 jKr. Tälle saarelle luonteenomaisia ovat laajat vihreät alueet runsaine ja monipuolisine ulkoilma- ja ajanviettomahdollisuuksineen.

www.lidingo.se