Mikko from Lohja: Kotiin löytäminen lohjalaiseen tapaan

Kuka tuntee Lohjan parhaiten? No sen täytyy olla Mikko from Lohja! Seuraavan neljän viikon aikana tutustutaan Mikon leppoisiin liikkeisiin pitkin Lohjan järviä, maita ja maanalaisuuksia.

Mikko from Lohja pakinoitsee neljän viikon ajan Lohjan toriparlamentille: ensimmäisessä tekstissä Mikko kertoo siitä, miten Lohjalle voi eksyä!

Avoin hakemus Lohjan toriparlamenttiin

Jokaisen itseään kunnioittavan kaupungin tosipäätökset eivät tapahdu kaupungintalon koleissa saleissa. Päätökset eivät synny juorukellon suussa, eikä porstuoiden perillä. Päätöksenteon tärkein elin (unohdetaan status quo) on pitäjän toriparlamentit, joissa dialogiin herätetään tunne avarilla aukioilla, kaupunkien sydämissä, agoralla. Vaan harva on se, joka tähän arvovaltaiseen valtuustoon pääsee – pitäjätietämyksen ylin kerma se siellä istuu, vaka vanhoina ja viisaina. 

On tullut aika esittäytyä, se olen minä, Mikko. Saatattekin minut jo tuntea. Haluan osoittaa tämän kirjelmän teille, hyvä Lohjan toriparlamentti. Tiedän, että hallintakautenne ei rajaudu neljään vuoteen, tai edes perittäviin mantteleihin, vaan tuntemukseen, tietämykseen ja lohjalaisuuden ytimeen. Syyni lähestyä teitä lieneekin juuri siinä – koen olevani potentiaalinen kandidaatti arvoisan hallituksen jäseneksi. Kirjelmissäni todistan pätevyyteni päätöksentekoon, pohdintaan ja potentiaaliin. Tällä palstalla listaan ominaisuuksiani kokijana, tarkkailijana ja ennen kaikkea aitona lohjalaisena.


Kotiin löytäminen lohjalaiseen tapaan

Arvon toriparlamentti, rakkaat lohjalaiset sekä uudet ystävät. Näillä sanoilla alkaa viimeinen pakinani. Toivon, että kuluneet neljä viikkoa ovat tempaisseet teidät seikkailuun, joka on pitänyt teidät jännityksessä viime minuuteille saakka. Ystäväni Pusulan kesäteatterissa kutsuvat sitä draaman kaareksi: tarinassa on alku, keskikohta ja loppu.

Ensimmäisessä artikkelissani kehotin teitä eksymään mielen virkistykseksi. Jotten jättäisi teitä hortoilemaan hakoteille kuin sienestäjää Karnaistenkorpeen, haluan saattaa draamankaaren kunnialla päätökseen ja lopettaa puheenvuoroon oikean suunnan löytämisestä.


Parhaat tekniikat oikean suunnan löytämiseksi

Pelottoman luonteensa ansiosta lohjalainen harvoin kokee olevansa eksyksissä. Kevyt on askel, kun omat ajatukset seuranaan taivaltaa lohjalainen läpi tuulen ja tuiskun. Kun vastaan osuu toinen kanssalohjalainen, on luontaista äityä keskustelemaan mieltä polttavista aiheista, eksyä aiheesta ja samalla udella neuvoa kotia kohti, jos muistaa.

1. Ota kartta ja kompassi käteen

Perinteisen näkemyksen mukaan suunta löydetään kartan ja kompassin avulla. Vaan ensin täytyy piirtää omannäköinen kartta. Laita silmät kiinni. Mitä näet?

Minä näin omallani Lohjanjärven saaret ja salmet, Hiidenveden mutkittelevat lahdelmat, Pähkinäniemen ja lehtometsät. Sen rinnalla horisontissa loistaa kaupungin valot, urbaani syke tapahtumineen ja loputtomat seikkailumahdollisuudet.

Kun kartta on levitetty nenän eteen, etsitään kompassilla oikea suunta. Kompassiksi valitse ennakkoluuloton seikkailijan sydän ja utelias mieli. Ilman niitä ei nuori Mikko-poikakaan from Lohja olisi astunut omaa portinpieltään pidemmälle suureen maailmaan.

2. Löydä sisäinen sankarisi ja oma polkusi

Eksyminen ja seikkailu ovat parhaat syyt palata kotiin – Lohjalle. Seikkailu piristää tuttuakin ympäristöä ja näyttää sen uudessa valossa sekä kirkkaammissa väreissä. Se tuntuu samalta, kuin teinipoikana livahdettuani Virkkalan Suomi-Bion takalehterille ja nähtyäni ensimmäisen värillisen lännenelokuvani.

Clint Eastwoodissa kiteytyi lohjalaisuuden syvin olemus: hän on oikeutta puolustava vauhtiveikko ja kovanaama, joka ei vähästä hätkähdä. Hän seisoo omiensa puolella vankkana kuin kallio ja laittaa roistot nippuun rauhallisen neuvokkaasti.

Ehdotan, että Clintille myönnetään Lohjan kunniakansalaisuus ja entisen Bio-Suomen paikalle pystytetään patsas, joka muistuttaa meitä siitä, että jokaisessa lohjalaisessa elää sankari. Kiistämättömän yhdennäköisyytemme varjolla ilmoittaudun kuvanveistäjän mannekiiniksi.

Koskaan ei ole maisema Karstunkalliolta Lohjanjärvelle näyttänyt kauniimmalta ruskan väreissä, kun olin ensin samoillut sammalmättäältä toiselle tuntitolkulla. Kannon nokassa tovin tuumittuani tajusin, etten ole eksynyt lainkaan, olin jo kotona, Lohjalla. Taivalsin omannäköistä polkuani, jota kukaan muu ei ollut vielä löytänyt.

3. Vain eksymällä löytää kotiin

Rakkaat lukijat, arvovaltainen toriparlamentti; koen, että olen teille selityksen velkaa. Mietitte ehkä kuumeisesti, miten Chongin ja minun tiet kohtasivat Lohjalla. Taikuri ei koskaan paljasta temppuaan yleisölle, mutta teidän kohdallanne olen valmis tekemään poikkeuksen, loppuratkaisun nimissä.

Kaiken takana on eksyminen. Eräänä päivänä, ajellessani tutkimusmatkallani Lohjan katujen vilskeessä, päätin luontaiseen tapaani heittää vesilintua navigaattorilla ja eksyä. Mennä minne pyörät vievät ja nenä osoittaa. Seikkailuni päätteeksi tapasin summanmutikassa mukavan liikemiehen Thaimaasta, jolle Lohjan itseoppineena suurlähettiläänä näytin kaiken kotikaupungistani ja sen ainutlaatuisuudesta.

Lyhyestä virsi kaunis: uusi ystäväni otti työmatkalleen mukaan poikansa, Chongin, osoittaakseen tälle mistä tässä taianomaisessa paikassa on kyse. Isän työkiireitä helpottaakseni otin pestin vastaan lapsenvahtina ja matkaoppaana. Kuten ei tiikeri raidoistaan, ei multitalentkaan pääse alati vaihtuvista tehtävistään!

Eksymisessä parasta on odottamattomat elämykset ja toivonkin, että Lohja tarjosi niitä Chongille kunnon kukkurallisen. Eksyminen on erottamaton osa prosessia, jonka päässä häämöttää uusi suunta, oma paikka tai ehkä uusi seikkailu muistojen kirjaan. Kumpaa se lie Chongin kohdalla – se jää nähtäväksi!

Chong sattui olemaan isänsä kanssa hyvään aikaan tutustumassa Lohjaan (ja samalla ehkä tulevaan asuinpaikkaansa?), sillä Lohjan Asuntomessuihin on vielä hyvä tovi. Messut kannattaa rustata kalenteriin jo nyt, sillä ennustan, että Hiidensalmen pirtit viedään käsistä ja E18:lla on kävijöitä jonoksi Nummenkylästä Karnaisiin saakka!

Arvon toriparlamentti, kuten tiedätte, lohjalaisuus on kutsumus ja intohimo! Toivon, että seikkailuni Chongin kanssa puhuvat hakemukseni puolesta, ja osoittavat teille ja oma-aloitteisen lähestymistapani kaupunkimme ja asukkaidemme viihtyvyyden lisäämiseksi. Onhan jokaiseen lohjalaiseen jo syntymässään ohjelmoitu luonnollinen taipumus saada kauempaakin saapuvat vierailijat tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja kotoisaksi.

Uskon, että riveissänne on aina käyttöä kaltaiselleni omistautuneelle multitalentille.

Tallaa sinäkin omat polkusi ja seuraa sisäistä reittiopastasi. Kaikki tiet vievät Lohjalle, ota se suunnaksesi!

Parhain terveisin,
Mikko from Lohja

Tutustu lisää tapahtumiin ja kohteisiin Lohjalla:

Karnaistenkorven luonto- ja tarinapolku
Lohjan Asuntomessut 2021
Lohjan kirjastot
Lohjan omakotitontit
Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto
Pähkinäniemen luontopolku

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This