Mikko from Lohja

Kuka tuntee Lohjan parhaiten? No sen täytyy olla Mikko from Lohja! Seuraavan neljän viikon aikana tutustutaan Mikon leppoisiin liikkeisiin pitkin Lohjan järviä, maita ja maanalaisuuksia.

Mikko from Lohja pakinoitsee neljän viikon ajan Lohjan toriparlamentille: ensimmäisessä tekstissä Mikko kertoo siitä, miten Lohjalle voi eksyä!

Avoin hakemus Lohjan toriparlamenttiin

Jokaisen itseään kunnioittavan kaupungin päätökset eivät tapahdu kaupungintalon koleissa saleissa. Päätökset eivät synny juorukellon suussa, eikä porstuoiden perillä. Päätöksenteon tärkein elin (unohdetaan status quo) on pitäjän toriparlamentit, joissa dialogiin herätetään tunne avarilla aukioilla, kaupunkien sydämissä, agoralla. Vaan harva on se, joka tähän arvovaltaiseen valtuustoon pääsee – pitäjätietämyksen ylin kerma se siellä istuu, vaka vanhoina ja viisaina.

On tullut aika esittäytyä, se olen minä, Mikko. Saatattekin minut jo tuntea. Haluan osoittaa tämän kirjelmän teille, hyvä Lohjan toriparlamentti. Tiedän, että hallintakautenne ei rajaudu neljään vuoteen, tai edes perittäviin mantteleihin, vaan tuntemukseen, tietämykseen ja lohjalaisuuden ytimeen. Syyni lähestyä teitä lieneekin juuri siinä – koen olevani potentiaalinen kandidaatti arvoisan hallituksen jäseneksi. Kirjelmissäni todistan pätevyyteni päätöksentekoon, pohdintaan ja potentiaaliin. Tällä palstalla listaan ominaisuuksiani kokijana, tarkkailijana ja ennen kaikkea aitona lohjalaisena.

Kuinka eksyminen tekee lohjalaisen

Koska olet eksynyt viimeksi? Oletko eksynyt oikeasti, vai oletko vaan kerran mennyt oikealle vasemman sijasta? Luulitko kerran olevasi Metsolassa, vaikka oikeasti olitkin Gunnarlan puolella. Pääsikö itku? Eksyminen herättää tunteita, usein negatiivisia ja epätoivottuja. Eksymistä on kuitenkin kahdenlaista, henkistä ja perinteistä (jälkimmäisestä hyvänä esimerkkinä mainittakoon ystäväni Chongin eksyminen kaivokseen. Siitä lisää myöhemmin).

Nykyajan ihminen uskaltaa olla eksyksissä sekunnin murto-osan. Moderni homo sapiens luottaa Nokiamus Maximukseen, eli älypuhelimen paikannukseen! Kun kepsi on päällä, jokainen askellus heitetään älypuhelinjumalten haltuun. Riskinotto minimoituu ja jo pienikin harha-askel sysätään Spiritus Nokiamuksen harteille.

Minä harrastan eksymistä yhtenään! Mikä sen hienompaa kuin tippua kartalta ja kadota kompassista, painua maan alle, tai sulautua väkijoukkoon. Eksymisen taito vapauttaa. Eksyminen opettaa ihmisyyttä ja tutustumaan omaan kotipaikkaan. Auttaa näkemään ympärilleen. Arvostamaan ympärillä olevaa luontoa, maata ja kauneutta, siksi omaksuin tämän taidon jokapäiväiseen elämääni – näen ja koen Lohjan paremmin kuin nykyihminen. Spiritus Nokiamus vapautetaan vastuusta!

Paras paikka katoamiselle on kotikaupunkini. Lohja antaa mahdollisuudet kadota maan alle tai ylle (Tytyri tai Paavolan tammi) ja taakse tai eteen (Karkali tai Lohjan tori). Lohja tarjoaa ihmismassaa (mieti kesää Aurlahden rannalla – tänä vuonna 17.7. on Aurlahtipäivä. Siellä on se Stretsihousu… vai oliko se Elastinen?) ja uljasta yksinäisyyttä (Liessaaren vehreällä mättäällä istuminen. Tuppisuuna, vain käki seurana).

Ei sen väliä kuinka eksymisen toteuttaa (minä suosin silmät kiinni kävelyä vartin kerrallaan, sitten silmät avataan ja aletaan arvailemaan sijaintia), kunhan mennään ja nautitaan. Varaa mukaan eksymiseen muovipussi (saatat haluta istahtaa maahan katsomaan maisemaa ja et varmaankaan halua sotkea housujasi), kiikarit (haluat kaiketi tiirailla Lohjanjärvellä seilaavia purjeveneitä), juustovoileipä (nälkä yllättää eksyjän!) ja uima-asun (Lohjalla sattuu eksymään usein järven rannalle, täällähän niitä on paljon. Toki hävyttömimmät meistä uskaltautuu pulahtamaan ilkosillaankin). Talvella eksymisen varusteiksi suosittelen heijastinta, villahousuja ja Unkanbaarin Mahtisonni-annosta evääksi (sillä rasvakerroksen kasvattaminen talven eksymisiin on selviytymisen kannalta tärkeää).

Kunnioitettu Lohjan toriparlamentti, olette varmaan jo tietoisia siitä, että eksyminen kuuluu luontooni. Todistettavasti eksyin viimeksi Tytyrin kaivoksen kauneuteen (tästä nähtävillä videotaltiointikin siellä juutuubissa)  ja kirjoitankin tämän vetoomuksen teille nyt, arvoisat päättäjät; oikean lohjalaisen tunnistaa useasta tuntomerkistä, mutta ei mistään muusta niin hyvin kuin tästä. Lohja on tehty eksymistä varten ja vain rohkeimmat meistä sen uskaltaa tehdä. Eksy sinäkin, se on virkistävää!

Tutustu lisää tapahtumiin ja kohteisiin Lohjalla:

Aurlahtipäivä
Kahviloita Lohjalla 
Tytyrin Elämyskaivos 
Unkanbaari

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This