Karnaistenkorven luonto- ja tarinapolku

Karnaistenkorpi on Lohjan laajin yhtenäinen ulkoilualue. Sen korkeiden kalliojyrkänteiden välissä kulkee luontopolku sekä lapsille suunnattu tarinapolku, jonka tehtävärasteja koko perhe voi ratkoa yhdessä Korvenväen haltiaperheen kanssa.


Karnaistenkorpi. Kuva Lohjan ympäristönsuojelu.
Karnaistenkorven metsää. Kuva Lohjan ympäristönsuojelu.

Karnaistenkorvessa kulkee kaksi opastettua luontopolkua. Perinteisen luontopolun 21 maastosta löytyvää infotaulua kertovat retkeilijöille Karnaistenkorven kasveista ja eläimistä ja näiden elinympäristöistä. Luontopolun karttaan ja rasteihin voi tutustua myös Karnaistenkorven luontopolun internetsovelluksella esimerkiksi matkapuhelimen avulla. Lisäksi Karnaistenkorpeen on tehty lapsille ja perheille suunnattu tarinapolku, jonka 12 korpirastin tehtäviä tehdään yhdessä Korvenväen haltiaperheen kanssa erillisen vihkosen avulla: Karnaisten tarinapolku. Korvenväen tehtävät koko perheelle (pdf).

Karnaisten tarinapolku.
Karnaisten tarinapolku (pdf)

Karnaisten retkeilykartta.
Karnaisten retkeilykartta (pdf)

Luontopolkujen lähtökohtana on ollut Karnaistenkorven alueen kehittäminen virkistys-, ulkoilu- ja luonnonsuojelutarpeisiin. Suunnittelussa on huomioitu yhä kasvava ulkokuntalaisten matkailijoiden määrä, joten Karnaistenkorven luontopolut sopivat hyvin kaikille luonnosta kiinnostuneille ja erityisesti Kisakallion Urheiluopiston kävijöille.

Karnaistenkorpi on Lohjan laajin yhtenäinen ulkoilualue. Siellä retkeilijä näkee korkeita kalliojyrkänteitä ja laaksopainanteita niiden välissä, pieniä suolaikkuja, hiljalleen liriseviä metsäpuroja ja kaksi kaunista metsälampea. Sekä Ahvenalammen että Sorvalammen rannalta löytyy laavu nuotiopaikkoineen, polttopuineen ja vedenkeittoastioineen. Laavuilla on myös puuseet. Jäteastioita ei ole, eli kaikki roskat ja jätteet on vietävä itse mukanaan pois.

Karnaistenkorven retkeilyreiteissä on valittavana polkuja 3,3 kilometristä 7,7 kilometriin. Reitit ja niiden välimatkat selviävät Karnaisten retkeilykartasta. Poluilla voi kulkea eksymättä ilman karttaakin, sillä polut on merkitty hyvin ja risteyskohdissa on opaskarttoja. Polusto on kierrettävissä ulkoilukengin. Reittien pitkospuita rakennetaan ja korjataan tarpeen mukaan.

Karnaistenkorven luontopoluille pääsee parhaiten Jantoniementieltä ja Suoniementaipaleelta, joissa on opasteet parkkipaikoille. Lähtöpisteissä on infotaulut, joista saa lisätietoa alueesta. Myös Kisakallion urheiluopiston pihalta voi lähteä Karnaistenkorpeen omaa yhdyspolkua pitkin.

Korven alueella voi jokamiehenoikeuksin liikkua vapaasti, tarkkailla luontoa ja kerätä marjoja ja sieniä. Nauti ja koe hienoja luontoelämyksiä Karnaistenkorven rauhallisella metsäalueella.

HUOM! Sadesäällä, syksyisin ja talvisin pitkospuut ovat liukkaita, joten kävele varoen. Varo myös tuulisilla säillä lahoavia puita ja niiden oksia sekä konkeloita. Ne saattavat kaatua tai oksia voi pudota maahan. Liikkuminen poluilla tapahtuu omalla vastuulla. Tulenteko muualla kuin laavujen nuotiopaikoilla on kielletty. Metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko on kielletty myös nuotiopaikoilla ja kertakäyttögrilleissä.

Lähtöpiste: Suoniementaival 28, 08350 Lohja tai Jantoniementie 139, 08350 Lohja

Karnaistenkorpeen ja luontopolkuihin liittyvät materiaalit