Kevään 2024 katupölykausi oli Uudellamaalla maltillinen

Sääoloilla on suuri vaikutus katupölypitoisuuksien vaihteluun eri vuosina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden 2024 tammikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Tammikuun lopussa saapui lauha ilmavirtaus, ja helmikuu oli lämpötiloiltaan melko tyypillinen. Helmikuu oli tavanomaista sateisempi, paikoin jopa harvinaisen sateinen. Lunta oli helmikuun lopussa kaikilla Manner-Suomen havaintoasemilla. Maaliskuu oli tavanomaista lauhempi ja melko pilvinen. Maaliskuun lopulla etelä- ja länsiosassa oli jo paikoin lumetonta. Pääsiäisviikolla oli lämmintä ja kuivaa, jolloin katupölypitoisuudet nousivat monin paikoin.

Huhtikuu alkoi etelässä poikkeuksellisen lämpimänä, mutta kuun puolivälin jälkeen koettiin ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmä ajanjakso, jolloin myös etelässä satoi lunta. Kuun lopulla lämpötilat palasivat ajankohtaan nähden tavanomaiselle tasolle. Toukokuun alku oli aurinkoinen ja kuiva, ja katupölypitoisuudet nousivat korkeiksi tien pintojen kuivuttua.

Katupölykausi oli Lohjalla melko tavanomainen

Hengitettävien hiukkasten eli katupölyn vuorokausipitoisuudelle on raja-arvotaso, joka saa ylittyä enintään 35 päivänä vuodessa. Siirrettävä mittausasema sijaitsee vuonna 2024 Kirkkonummella Lindalintien varrella, jossa mitattiin aiemmin ilmanlaatua vuonna 2019. Kevään ensimmäinen ja ainoa raja-arvotason ylitys Uudellamaalla mitattiin Lohjan kaupunkitausta-asemalla maaliskuun 25. päivänä. Samaan aikaan edellisenä keväänä Lohjalla oli mitattu kaksi raja-arvotason ylittävää päivää. Katupöly heikensi ilmanlaadun huonoksi Lohjalla vielä hetkellisesti huhtikuun alussa, mutta raja-arvotaso ei ylittynyt enää. Katupölykausi oli Lohjalla melko tavanomainen. Viime vuosina pölyisten päivien määrä Lohjan mittausasemalla on vaihdellut nollasta kolmeen.

Kirkkonummen Lindalintiellä sijaitsevalla ilmanlaadun siirrettävällä mittausasemalla pölypitoisuudet olivat pienempiä kuin vuonna 2019, jolloin Lindalintiellä oli mittausasema edellisen kerran. Kirkkonummen keskustan alueella hiekanpoistot päästiin tekemään huhtikuun lopulla. Katupöly heikensi tällöin ilmanlaatua hetkellisesti huonoksi, mutta vuorokausipitoisuudet pysyivät alle raja-arvotason. Vuonna 2019 Lindalintiellä oli kevään aikana neljä pölyistä päivää, mutta vuonna 2024 pölyisiä päiviä ei ollut yhtään. Tien liikennemäärä on pieni, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, että liikenne ei pääse nostattamaan paljon katupölyä ilmaan.

Vuoden 2024 katupölykausi oli kokonaisuudessaan Uudellamaalla maltillinen. Lohjalla oli yksi pölyinen päivä ja Kirkkonummella ei yhtään. Myös pääkaupunkiseudulla hengitettävien hiukkasten raja-arvotason ylityspäiviä oli keväällä 2024 yleisesti selvästi edellistä kevättä vähemmän. Toukokuun 6. päivään mennessä hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso oli ylittynyt pääkaupunkiseudun mittausasemista Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä 4, Mäkelänkadulla 11, Leppävaarassa 5,Teollisuuskadulla 10, Tikkurilassa 2 ja Hämeenlinnanväylällä 13  kertaa.

HSY mittaa myös puun pienpolton vaikutuksia ilmanlaatuun vuonna 2024 Karkkilassa Sudetin pientaloalueella. Siellä mitataan bentso(a)pyreenin ja hiukkasten keuhkodeposoituvan pinta-alan (LDSA) pitoisuuksia. Samassa paikassa mitattiin PAH-pitoisuuksia vuonna 2015. Lisäksi liikenteen vaikutuksia ilmanlaatuun mitataan passiivikeräinmenetelmällä useissa pisteissä Uudellamaalla.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This