Sammatin museokohteet

Sammatissa voit vierailla Johannes Lohilammen museossa ja sen taidegalleriassa Taidenavetassa sekä Paikkarin torpassa, Elias Lönnrotin syntymäpaikassa.

 

Johannes Lohilammen museon punamullattu kaksikerroksinen päärakennus. Näkyvillä on porstua, jonne johtaa keltamullalla maalattu ovi. Oven yläpuolella on kaari-ikkuna.

 

 

 

 

Johannes Lohilammen museo

Museo on vanha rusthollitila 1700-luvulta. Autenttisen museomiljöön esineistö on maanviljelijä Johannes Lohilammen keräämää. Esillä on myös joitain Elias Lönnrotille kuuluneita esineitä, sekä kiertokouluhuone. Museo on avoinna kesäisin.

 

Värillinen sisäkuva kamarin nurkasta ja tummanruskeasta lipastosta, jonka päällä on parranajopeili ja piianpeili

Avoinna 8.6.-7.8.2022

Ke-su klo 12-16.

Pääsymaksut

6/4/0€
Myös korttimaksu
Sisäänpääsy myös Museokortilla

Yhteystiedot

Peririnnantie 2, 09220 Sammatti
Tiedustelut: Lohjan Museo p. 019 369 4204

 

Näkymä Johannes Lohilammen museon yläkerran salista. Kahden ikkunan välissä on pinnasohva, jonka edessä pöytäryhmä tuoleineen. Pöydälle on katettu sinivalkoiset posliinikahvikupit ja kynttilä messinkisessä kynttilänjalassa. Pöydällä on valkoinen, reunoilta hapsutettu liina. Seinällä sohvan yläpuolella on kolme taulua, joista ylin on Elias Lönnrotin kuva. Sen alapuolella on kynttilälampetti.

Taidenavetta

Museon pihapiirissä sijaitsevassa taidenavetassa järjestetään kesän aikana vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia. Näyttelyaikaa haetaan Lohjan Museolta. Näyttelyhakemuksen voi tulostaa museon verkkosivuilta ja palauttaa postissa Lohjan Museoon tai sähköpostissa museo@lohja.fi.

Tilaa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin hintaan 80 €/päivä.

Näyttely- ja tilavaraushakemuslomake

 

Taidenavetan kesän 2022 näyttelyt:

12.6. – 26.6. TAIDE -näyttely. Jonas Gustavsson, Laura Pikarla, Sini-Inari Haverinen, Jaana Vestanås.

3.7. – 30.7. Virtaava polku. Vaellusretkiä Narmadajoen pyhiinvaeltajien poluilla. Martti Anttilan valokuvia Keski-Intiasta.

12.8 – 14.8. Kaekuu-festivaali

17.8. – 28.8. Roihu-kollektiivin tapahtuma ja pronssivalunäyttely

 

Harmaa kivinavetta, jossa musta katto, oviaukko ja neljä kaari-ikkunaa

Sammatin lainajyvästö

Sammatin kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa lainajyvästössä järjestetään kesäisin näyttelyitä. Näyttelyaikaa haetaan Lohjan Museosta Näyttelyhakemuksen voi tulostaa museon verkkosivuilta ja palauttaa postissa Lohjan Museoon tai sähköpostilla museo@lohja.fi. Lainajyvästön vuokra on 70 €/viikko.

Lainajyvästön kesän 2022 näyttelyt:

4.7.-17.7. Taidekahvila; maalauksia ja valokuvia, työnäytöksiä. Taina Partanen ja Timo Aunio

Keväinen Paikkarin torppa. Vanha harmaantunut pieni asuinrakennus. Etualalla kiviaitaa ja vanhaa pisteaitaa. Taustalla harmaa aittarakennus. Nurmikkoa ja omenapuita.

Paikkarin torppa

Valkjärven rannalla Sammatissa sijaitseva Paikkarin torppa on kansalliseepoksen Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin syntymäpaikka. Elias Lönnrot syntyi 1802 ja asui lapsuutensa Paikkarissa, kunnes aloitti koulunkäyntinsä Tammisaaressa 12 vuoden iässä. Torppa on kalustettu aikakautensa kalustein.

Avoinna 8.6.-7.8.2022

Ke-su klo 11-17

Pääsymaksut

6/4/0€
Sisäänpääsy myös Museokortilla
Myös korttimaksu

Yhteystiedot

Torpantie 20, Sammatti

Tiedustelut ja ryhmävaraukset:
Lohjan Museo p. 019 369 4204