Ke 14.00 -3 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, sw 5 m/s.
To 14.00 +1 °C, Pilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, sw 5 m/s.
Pe 14.00 -1 °C, Melkein selkeää ja poutaa, nw 3 m/s.
Onsdag 21.03.2018
Du är här:  INVÅNARE / Hälsovårdsservice / Rehabilitering / Rehabiliteringsarbets grupper

INVÅNARE

Rehabiliteringsarbetsgrupper

Rehabiliteringsarbetsgruppena sammanträder två gånger varje månad för att fatta beslut i sådana fall då terapi och hjälpmedel för vuxna och barn samt reparation av hjälpmedlen köps av den privata sektorn.

Den rehabilitering som beviljas av rehabiliteringsarbetsgruppen omfattar kroniker i olika ålder, t.ex. neurologiska patienter, reumapatienter och patienter som behöver stöd efter utskrivning från avdelningarna samt gravt handikappade patienter över 65 år, som inte längre omfattas av FPA:s rehabilitering.

För terapiserie som beviljats med betalningsförbindelse debiteras klienten på en självriskandel som är 10,20 euro per besök.

Undersöknings- och rehabiliteringsarbetsgruppen för barn och ungdomar (BURU)

Till undersöknings- och rehabiliteringsarbetsgruppen och för barn och ungdomar (BURU) hör en barnneurolog, en talterapeut, en fysioterapeut, en neuropsykolog och en ergoterapeut. Gruppen har till uppgift att reda ut problem som hänför sig till barns och ungdomars utveckling.

Typiska ärenden som behandlas i BURU är olika fall av försenad talutveckling och motorisk utveckling, problem i fråga om uppmärksamhet och koncentration samt andra svårigheter som gäller lärande och social växelverkan.

Även andra yrkespersoner som känner barnet eller den unga personen väl kan vid behov delta i gruppens möten (exempelvis en barnträdgårdslärare, en lärare eller en psykolog).

När undersökningarna är klara, ger gruppen en rekommendation om eventuella stödåtgärder som barnet eller ungdomen behöver. Ofta räcker det med bara rådgivning i samband med undersökningarna, men ibland kan gruppen också rekommendera regelbunden rehabilitering vid sidan av andra stödåtgärder. De vanligaste rehabiliteringsformerna är fysioterapi, talterapi och ergoterapi. En del av dessa tjänster tillhandahålls av områdets egna terapeuter, men i vissa fall anlitas privata yrkesutövare, och kommunen ger då betalningsförbindelse.

I regel inleds undersökningarna i BURU på remiss av en yrkesperson inom hälso- och sjukvården. Remissen ges oftast av en hälsovårdare på rådgivningen, en skolläkare, skolpsykolog eller hälsocentralläkare.

Om du misstänker att ditt barn har ett utvecklingsproblem, är det klokast att först – beroende på barnets ålder – kontakta rådgivningen, hälsovårdscentralen eller skolhälsovården. Det lättaste sättet att komma i gång med utredningen är att boka tid på rådgivningen, hos skolhälsovårdaren eller hos den egna läkaren vid hälsovårdscentralen. 

Kontaktinformation för sekretarer:

Vuxna: Marjut Degerlund tfn 044 369 2382, ti-fr kl 12-13
Barn: Tuija Hakala  tfn  044 374 2395

Initiativ till rehabiliteringsarbetsgruppen under adressen:

Lojo centralhälsostation
Rehabiliteringsarbetsgruppen
Ojamogatan 36
08100 LOJO

Du är här:  INVÅNARE / Hälsovårdsservice / Rehabilitering / Rehabiliteringsarbets grupper
Upp