Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 15.2.2021

Vietä talvilomaa vastuullisesti! Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa.

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 69 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä on otettu tähän mennessä yhteensä 4994 Tammikuussa näytteitä otettiin keskimäärin 101/päivä, helmikuussa määrä on noussut ollen keskimäärin 132/päivä. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 11 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 67,4/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 90,5/100 000 ja Uudenmaan 181,9/100 000. Koronatilanne on viimeisen viikon aikana jälleen huonontunut koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että voimassa olevia rajoitustoimenpiteitä ja suosituksia ei ole mahdollista tässä vaiheessa lieventää.

Vietä talvilomaa vastuullisesti

THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja. Hiihtoladut, metsät ja pulkkamäet ovat turvallisimpia paikkoja nauttia tulevasta hiihtolomasta. Riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni.

Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle.

Rokotusjärjestyksestä Lohjalla ja muulla Länsi-Uudellamaalla

Yhteensä lohjalaisista yli 2000 henkilöä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja lähes 700 jo myös tehosterokotuksen.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä sekä ajankohtaista grafiikkaa. 

Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Lohjalle ja muulle Länsi-Uudellemaalle toimitetaan tällä hetkellä uusia rokotettavia varten kahta eri rokotetta, Modernaa sekä AstraZenecaa. Tehosterokotteita varten saamme käyttöön myös Pfizer Biontechin rokotteita. Alueelle saatavat rokotemäärät ovat harmillisen pieniä, mutta samassa suhteessa väestön määrään kuin koko Uudellamaalla. Olemme valmiina nostamaan rokotuskapasiteettia sen mukaan kuin rokotteiden määrä jatkossa nousee.

Modernan rokotteella on käyttölupa kaiken ikäisille aikuisille, AstraZenecalla ainoastaan alle 70-vuotialle. Tämän vuoksi Modernan rokote suunnataan yli 70 –vuotiaille ja AstraZeneca alle 70 –vuotiaille. AstraZenecan rajoitus johtuu siitä, että sen tehosta ikääntyneille ei ole vielä tarpeeksi näyttöä.

Lohjalla on jo rokotettu THL:n ohjeistaman järjestyksen mukaisesti ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumispalvelun asukkaat sekä aloitettu kotona asuvien yli 80 –vuotiaiden rokotukset säännöllisen kotihoidon asukkaista sekä kaikkein vanhimmista ikäryhmistä alaspäin. Yli 80-vuotiaista lohjalaisista on rokotettu nyt noin kolmannes. Tällä hetkellä THL:n antama ohjeistus kunnille rokotusjärjestyksestä perustuu kotona asuvien yli 70 –vuotiaiden osalta ainoastaan ikään, ei pitkäaikaissairauksiin. Toki valtaosalla yli 70- vuotiaista on jokin riskiin vaikuttava pitkäaikaissairaus. Ohjeistus saattaa muuttua, jos Suomeen saadaan uusia rokotteita tai uutta tietoa riskeistä kertyy.

Alle 70-vuotiaiden osalta käytössä on AstraZenecan rokote. Rokotetta ei voida käyttää iäkkäämpien rokottamiseen. On hyvä, että myös alle 70-vuotiaita sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvia voidaan alkaa rokottaa yhtä aikaa ikääntyneiden kanssa. Koska kyseessä on eri rokote, tämän ryhmän rokottaminen ei hidasta iäkkäiden rokottamista. Nämä rokotukset käynnistyvät Lohjalla kuluvalla viikolla. AstraZenecan valmisteella rokotetaan ensin ne henkilöt, joilla on vakavalle koronalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus, kuten syöpä, vaikea munuaissairaus ja lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes. Tämä ryhmä rokotetaan vanhimmasta nuorimpaan. Kun tämä ryhmä, noin 2300 lohjalaista on rokotettu, siirrytään rokottamaan lohjalaisia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus, esimerkiksi jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, sydämen vajaatoiminta tai uniapnea, johon on käytössä CPAP-hoito.

THL:n tarkka ohjeistus rokotusjärjestyksestä perusteluineen.

Koronatesteihin pitää hakeutua edelleen herkästi

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämiskielto jatkuu 28.2. asti

Koronatilanteen edelleen rauhoittamiseksi Aluehallintoviraston yli 10 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 28.2.2021 asti. Myös Lohjan kaupungin toiminnan rajoitukset ja suositukset ovat voimassa vastaavan ajan 28.2.2021 asti. Rajoitusten ja suositusten tarvetta arvioidaan viikoittain sekä paikallinen, alueellinen että valtakunnallinen koronatilanne huomioiden. Tietoa aluehallintoviraston päätöksen ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan. 

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This