Koronarokotus

Koronarokotukset Lohjalla

Alla olevasta grafiikasta näet kuinka koronarokotukset etenevät ikäryhmittäin Lohjalla. Päivitämme grafiikan kerran viikossa maanantaisin. Jatkuvasti päivittyvää tietoa löydät THL:n sivuilta.

Alla oleva grafiikka on päivitetty 27.7.2021.

Koronarokotusvuorossa olevat ikäryhmät:
Seuraavien ryhmien rokotukset/rokotusajanvaraus on käynnissä:
– 12–15 –vuotiaat (tulee olla täyttänyt 12 vuotta ennen rokotusta) riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Pfizer-BioNTechin rokote. Ajanvaraus vain puhelimitse p. 019-3692319, valitse rokotuslinja. Takaisinsoitto. Terveiden 12-15 –vuotiaiden rokotukset tai ajanvaraus eivät ole vielä alkaneet.
– 16 -vuotta täyttäneet (syntymävuosi 2005) ja sitä vanhemmat ikäryhmät. PfizerBioNTechin rokote. 

AstraZeneca

THL on linjannut, että mRNA-koronarokotteita (Pfizer-Biontech ja Moderna) voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille. Lohjalla 65–69-vuotiaille on annettu AstraZenecan rokotetta ja rokotukset sillä jatkuvat edelleen.

Ne 65 – 69 -vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta.

Lisätietoa THL:n linjauksesta: https://thl.fi/fi/-/mrna-koronarokotteita-voidaan-antaa-toukokuusta-lahtien-kaikille-rokotettaville-ikaryhmille-astrazenecan-rokotteen-ikaraja-pysyy-ennallaan

Muu paikkakuntalaisten tehosterokotukset

Tehosterokotusaikaa ei ole mahdollista siirtää esimerkiksi mökkipaikkakunnan rokotuspisteeseen. Tehosterokoteannos annetaan samalla paikkakunnalla, jossa ensimmäinen rokoteannos on annettu. Tehosterokoteannokset varataan ensimmäisen rokoteannoksen ajankohdan perusteella, eikä näin ollen ole mahdollisuutta varata ylimääräisiä tehosterokoteannoksia.


Koronarokotusten ajanvaraus

Huom! Keskiviikkona 4.8.2021 on mahdollisuus ottaa ensimmäinen koronarokote ilman ajanvarausta Tennarissa klo 9-15 välillä. Mukaan henkilöllisyystodistus.

Ensirokotteelle on tällä hetkellä varattavissa olevia aikoja.

Sähköinen ajanvaraus

Sähköinen ajanvaraus osoitteessa www.koronarokotusaika.fi (siirryt toiseen palveluun) sekä Tennarin että Pusulan rokotuspisteisiin. Suosittelemme ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). 12.4.2021 alkaen asiakas on voinut varata sekä 1. rokotuksen että tehosterokotuksen ajan samanaikaisesti. Jos aikoja ei ole näkyvillä, kaikki ajat on varattu, eikä niitä ole varattavissa myöskään puhelimitse. Uusia aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä.

Toiveena on, että mahdollisimman moni hyödyntäisi sähköistä ajanvarausta, sillä neuvontapuhelimeen tulevat kaikki terveysaseman ohjaukseen, neuvontaan ja ajanvaraukseen liittyvät puhelut. Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. https://www.koronarokotusaika.fi/tietoa-ajanvarauspalvelusta/

Ajanvaraus puhelimitse

Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) Numerossa on takaisinsoitto
Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 3692300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) Numerossa on takaisinsoitto.

Rokotusajanvarauksen muuttaminen

Kun varaat ajan koronarokotukseen, saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi.

– Varausavaimen ja pin-koodin avulla voit myös perua tai siirtää tehosterokotusaikaa. Tehosterokotusaikaa voi vaihtaa aikavälillä 8 viikko – 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisestä rokotuksesta. Mikäli aikoja ei ole vapaana, rokoteannoksia ei ole saatavilla. Tällöin myös henkilökunta ei voi vaikuttaa asiaan, pyydetään ettei soiteta rokotuslinjalle.

Rokotusajanvarauksen muuttamisessa kannattaa käyttää erityistä harkintaa, onko siirto välttämätön, koska rokotteita/rokotusaikoja on kullekin viikolle saatavissa vain rajallinen määrä!

Koronarokotustodistus


Tiedotamme rokotusten etenemisestä ajantasaisesti

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kuin rokotteita saadaan Lohjalle.

Tiedotamme rokotuksista verkkosivujemme lisäksi myös esimerkiksi paikallismedioissa, kuten Länsi-Uusimaa -lehdessä sekä sosiaalisessa mediassa.
• Rokotteen saavat kaikki halukkaat lohjalaiset.
• Rokotteet ja rokottautuminen on kaikille maksutonta
• Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.


Rokotuspisteet

Liikuntakeskus Tennari, Rantapuisto 45, Lohja
Pusulan terveysasema, Arvelantie 1, Pusula
Karjalohjan terveysasema, Tallaantie 4, 09120 Karjalohja
Sammatin terveysasema, Kalevalantie 2 B, 09220 Sammatti


Koronarokotukset annetaan eri ryhmille THL:n suosittelemassa järjestyksessä

Rokotusjärjestys – eli missä järjestyksessä väestö rokotetaan – perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 annettuun asetukseen.

Rokotusjärjestys:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1. Teho-osastojen henkilökunta
2. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
3. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
1. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
4.Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä. Yli 70-vuotiaita henkilöitä on Suomessa kaikkiaan noin 800 000.

THL on tarkentanut listausta, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Priorisointi on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, ja se tukee Suomen koronarokotestrategiaa, jonka tavoitteena on vähentää koronavirustaudista johtuvaa elinvuosien menetystä ja kuolemia sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Taustasairaudet on jaettu listalla kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja toiseen vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti sen mukaan, kun rokotteita on saatavissa.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Vaikea uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Lisätietoa riskiryhmistä löytyy https://thl.fi/fi/-/thl-on-tarkentanut-laaketieteellisia-riskiryhmia-koronarokotuksia-varten?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista

3. Muu väestö
Koronavirusrokotteita tarjotaan koko väestölle, kun niitä on riittävästi saatavilla. Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Lisätietoa rokotusjärjestyksestä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmatMiksi rokotetaan?
Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tutkimustiedon kertyessä saadaan tietoa siitä, miten rokottaminen ehkäisee tartuntojen leviämistä väestössä. Suomi on varautunut tarjoamaan rokotteen jokaiselle asukkaalle.


Lisätietoa koronarokotuksista löytyy:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rokotteet ja koronavirus
Fimea: Koronavirus (COVID-19)
Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronavirus ja kehitteillä olevat rokotteet