Koronarokotus

Koronarokotukset Lohjalla

Alla olevasta grafiikasta näet kuinka koronarokotukset etenevät ikäryhmittäin Lohjalla. Päivitämme grafiikan kerran viikossa maanantaisin. Jatkuvasti päivittyvää tietoa löydät THL:n sivuilta.

Alla oleva grafiikka on päivitetty 12.4.2021.

Täältä löydät tarkemman rokotussuunnitelman:

Koronarokotussuunnitelma 12.4.2021

 

Koronarokotusten ajanvaraus


Rokotusajanvaraus käynnistyy, kun rokotteita on saatavilla laajemmin, katso oma vuorosi koronarokotussuunnitelmasta.

 

Seuraavien ryhmien rokotukset ovat käynnissä:
–70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1951 tai aiemmin syntyneet) (Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokote)
– 65 -69 –vuotiaat (syntymävuodet 1952 – 56) 1. tai 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat sekä perusterveet(AstraZenecan rokote)
– 60-64 –vuotiaat (syntymävuodet 1957 – 61) 1. tai 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat sekä perusterveet (Pfizer-BioNTechin rokote) Ajanvaraus perusterveille avautui 12.4.2021 klo 16.
– 18-59 -vuotiaat (syntymävuodet 1962 – 2003) 1. tai 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (Pfizer-BioNTechin rokote)
– 16 – 17 –vuotiaat (syntymävuodet 2004 – 2005 syntyneet) 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (Pfizer-BioNTechin rokote) Ajanvaraus vain puhelimitse

Varaudu, että peruste riskiryhmään kuulumiselle tarkastetaan Kelakortista tai potilastietojärjestelmästä.

Sähköinen ajanvaraus

Sähköinen ajanvaraus osoitteessa www.koronarokotusaika.fi (siirryt toiseen palveluun) sekä Tennarin että Pusulan rokotuspisteisiin. Suosittelemme ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). 12.4.2021 alkaen asiakas voi varata sekä 1. rokotuksen että tehosterokotuksen ajan samanaikaisesti. Jos aikoja ei ole näkyvillä, kaikki ajat on varattu, eikä niitä ole varattavissa myöskään puhelimitse. Uusia aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä.

Toiveena on, että mahdollisimman moni hyödyntäisi sähköistä ajanvarausta, sillä neuvontapuhelimiin tulevat kaikki terveysaseman ohjaukseen, neuvontaan ja ajanvaraukseen liittyvät puhelut. Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. https://www.koronarokotusaika.fi/tietoa-ajanvarauspalvelusta/

Ajanvaraus puhelimitse

Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) Numerossa on takaisinsoitto
Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 3692300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) Numerossa on takaisinsoitto.


Tiedotamme rokotusten etenemisestä ajantasaisesti

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kuin rokotteita saadaan Lohjalle.

Tiedotamme rokotuksista verkkosivujemme lisäksi myös esimerkiksi paikallismedioissa, kuten Länsi-Uusimaa- lehdessä. Lähetämme vuorollaan kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille lohjalaisille postitse kutsukirjeen rokotuksiin ja ohjeet ajanvaraukseen.
• Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
• Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
• Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.


Rokotuspisteet

Liikuntakeskus Tennari, Rantapuisto 45, Lohja
Pusulan terveysasema, Arvelantie 1, Pusula
Karjalohjan terveysasema, Tallaantie 4, 09120 Karjalohja
Sammatin terveysasema, Kalevalantie 2 B, 09220 Sammatti


Koronarokotuksia laajennetaan sitä mukaa, kun koronarokotteita on saatavissa THL:n suositteleman rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Lohjalla koronarokotukset alkoivat BioNtech Pfizer -rokotteella, mutta jatkossa uusien rokotesarjojen aloituksissa käytetään Modernan ja AstraZenecan -rokotteita. BioNtech Pfizerin ja Modernan rokotteita annetaan tänä vuonna 70 vuotta täyttäville (vuonna -51 syntyneille) ja sitä vanhemmille henkilöille. AstraZenecan rokote kohdennetaan THL:n linjauksen mukaisesti alle 70 -vuotiaille (vuonna -52 syntyneet tai nuoremmat).


Koronarokotukset suoritetaan eri ryhmille THL:n suosittelemassa järjestyksessä

Rokotusjärjestys – eli missä järjestyksessä väestö rokotetaan – perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 annettuun asetukseen.

Rokotusjärjestys:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1. Teho-osastojen henkilökunta
2. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
3. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

Näiden ryhmien kokonaismäärä on runsaat 150 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
1. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
4.Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä. Yli 70-vuotiaita henkilöitä on Suomessa kaikkiaan noin 800 000.

THL on tarkentanut listausta, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Priorisointi on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, ja se tukee Suomen koronarokotestrategiaa, jonka tavoitteena on vähentää koronavirustaudista johtuvaa elinvuosien menetystä ja kuolemia sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Taustasairaudet on jaettu listalla kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja toiseen vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet. Näistä ryhmistä koronarokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti sen mukaan, kun rokotteita on saatavissa.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Vaikea uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Lisätietoa riskiryhmistä löytyy https://thl.fi/fi/-/thl-on-tarkentanut-laaketieteellisia-riskiryhmia-koronarokotuksia-varten?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista

3. Muu väestö
Koronavirusrokotteita tarjotaan koko väestölle, kun niitä on riittävästi saatavilla. Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Lisätietoa rokotusjärjestyksestä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmatMiksi rokotetaan?
Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tutkimustiedon kertyessä saadaan tietoa siitä, miten rokottaminen ehkäisee tartuntojen leviämistä väestössä. Suomi on varautunut tarjoamaan rokotteen jokaiselle asukkaalle.


Lisätietoa koronarokotuksista löytyy:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rokotteet ja koronavirus
Fimea: Koronavirus (COVID-19)
Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronavirus ja kehitteillä olevat rokotteet