Koronarokotus

Koronarokotukset käynnistyvät Lohjalla 11.1.2021 alkavalla viikolla

 

HUS:in alueella koronarokotukset ovat käynnistyneet jo muun muassa Helsingissä. Lohjalla koronarokotukset käynnistyvät tämän hetkisen tiedon mukaan 11.1.2021 alkavalla viikolla Keskustan terveysasemalla. Lohjan yhteisrokotuspisteessä rokotetaan Karviaisen, Lohjan, Inkoon ja Siuntion kuntien sekä alueen yksityisten toimijoiden ensimmäisessä rokotusvuorossa olevaa henkilökuntaa. Länsi-Uudenmaan toinen yhteisrokotuspiste sijaitsee Raaseporissa. Rokotusten suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Ensimmäisinä rokotetaan koronapotilaita tutkivat ja hoitavat ja muuta kiireellistä hoitoa antavat. Myös hoivapalvelujen henkilöstö asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköissä kuuluu ensimmäisenä rokotettaviin. Ikääntyneiden ja vakavalle koronataudille alttiiden henkilöiden rokotukset voisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan alkaa helmi-maaliskuussa. Lohjan kaupunki tiedottaa rokotusaikataulusta ja ajanvarauksesta rokotuksiin välittömästi, kun tieto rokotteen saatavuudesta varmistuu.

Valtioneuvoston asetus määrää rokotusjärjestyksen

Rokotusjärjestys – eli missä järjestyksessä väestö rokotetaan – perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 annettuun asetukseen. Asetuksen mukaan rokotukset annetaan eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä:

1) Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat;

2) 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt;

3) henkilöt, joilla on vakavalle Covid-19-taudille altistavia sairauksia;

4) muut kuin 1–3 kohdassa tarkoitetut henkilöt.

Miksi rokotetaan?

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tutkimustiedon kertyessä saadaan tietoa siitä, miten rokottaminen ehkäisee tartuntojen leviämistä väestössä. Suomi on varautunut tarjoamaan rokotteen jokaiselle asukkaalle.

 

Lisätietoa koronarokotuksista löytyy:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rokotteet ja koronavirus
Fimea: Koronavirus (COVID-19)
Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronavirus ja kehitteillä olevat rokotteet