Viikon vinkit energiansäästöön – Energiansäästöviikko 2019

Energian säästöviikko

Tule mukaan harjoittelemaan uusia, energiaa vähemmän kuluttavia rutiineja! Energiansäästöviikon kunniaksi kaupunki julkaisee joka päivälle energiansäästövinkkejä ja kertoo samalla omista toimistaan energiankulutuksensa pienentämiseksi.


Energiansäästövinkit maanantaille: Jätteet raaka-aineiksi lajittelemalla (pdf)


Energiansäästövinkit tiistaille: Pihistellään sähkön käytössä (pdf)


Energiansäästövinkit keskiviikolle: Älä ruoki hukkaa (pdf)


Energiansäästövinkit torstaille: Liikutaan fiksusti (pdf)

Yle 6.10.2015, Pakkasta pukkaa – opi perusasiat talvipyöräilystä

Energiansäästövinkit perjantaille: Hillitään ilmastonmuutosta (pdf)

Yle Areena 16.9.2019, Tietoisku: Vältä turhia ajoja

Energiansäästövinkit viikonlopulle: Energiaa viikonloppuun (pdf)


Lohjallakin vietetään Energiansäästöviikkoa 7.–13.10.2019

Valtakunnallinen Energiansäästöviikko on vuosittain toistuva kampanja järkevän energiankäytön puolesta. Kampanja viestii meille kaikille tärkeästä asiasta: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia.

Lohjan kaupunki osallistuu energiansäästöviikkoon julkaisemalla viikon ajan päivittäin kaikille kaupunkilaisille soveltuvia, hyviksi todettuja energiansäästövinkkejä tässä ajankohtaisartikkelissa. Samalla kerrotaan esimerkkejä siitä, mitä Lohjan kaupunki tekee energiansäästön saralla.

Keinoja on lukuisia, kun halutaan tehostaa energiankulutusta ja saavuttaa sitä kautta säästöjä kotona, liikenteessä, kouluissa tai työpaikoilla. Energiansäästäminen ei ole työlästä ja hankalaa vaan arkisia tapoja ja tottumuksia, jotka ovat aina myös taloudellisesti järkeviä.

Lainattavissa sähkönkulutusmittareita, pintalämpömittareita ja lämpökamera

Energiansäästö on helpompaa, kun tietää, missä energiaa kuluu. Lohjan seudun ympäristöklusteri on hankkinut kaupunkilaisten käyttöön erilaisia energiamittareita, joita saa lainaan Lohjan kirjastoista. Pistorasiaan laitettavilla energiankulutusmittareilla voi mitata erilaisten sähkölaitteiden energiankulutusta (Cost Control -sähkönkulutusmittarit). Infrapunamittareilla voi selvittää rakennusten mahdollisia lämpövuotoja (Polarlämpö -pintalämpömittarit). Ympäristöklusterin uusin hankinta on lämpökamera, jolla voi tarkastaa esimerkiksi kiinteistön lämpöeristyksiä (Fluke TiS45 -lämpökamera). Saatavilla olevat energiamittarit löytyvät tuotenimillä Lukki-kirjastojen tietokannasta.

Energiavartti-tietovisa: hauska tapa testata porukan energiansäästöosaamista

Tänä vuonna Motiva järjestää valtakunnallisen Energiavartti-tietovisan ti 8.10. klo 14:15, minkä jälkeen peliä voi pelata Energiansäästöviikon loppuun asti. Kahoot-alustalla toteutettu tietovisa on nopea ja hauska tapa testata energiansäästöosaamista työpaikoilla, oppilaitoksissa, harrastusryhmissä tai muissa porukoissa. Lohjan kaupungin Hinku-työryhmä haastaa lohjalaiset yhteisöt mukaan pelaamaan! Peliohjeet ja linkki peliin löytyvät Energiavartin sivuilta.

Lisätiedot

Energiansäästöviikon valtakunnallisena koordinoijana ja organisoijana toimii Motiva. Lisätietoja kampanjasta Lohjalla antaa kaupungin Hinku-koordinaattori, projektityöntekijä Jenna Kotilehto, p. 044 369 4488, jenna.kotilehto@lohja.fi.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This