Mobiilisovellus auttaa lohjalaisia arvottamaan työmatkoihin käytettyä aikaa

Mobiilisovellus, joka auttaa lohjalaisa arvottamaan työmatkoihin käytettyä aikaa

Vietämme elämästämme keskimäärin kaksi vuotta matkalla kodin ja työpaikan välillä. Miten lohjalaiset hyödyntävät tämän ajan elämässään?


Lohjalaisilla on nyt mahdollisuus ottaa ilmaiseksi käyttöönsä EU-tutkimushankkeessa kehitetty Woorti-mobiilisovellus, joka avustaa käyttäjiään hahmottamaan ja arvottamaan liikenteessä kulutettua matka-aikaa. Sovelluksen keräämät mittaus- ja kyselytiedot auttavat samalla tutkijoita ja päättäjiä ymmärtämään ihmisten kulkutapavalintoja.

Marraskuun loppuun saakka käytettävissä oleva sovellus tunnistaa käyttäjän tekemät matkat ja liikkumistavat, laskee kaloreiden kulutuksen ja hiilijalanjäljen sekä antaa käyttäjän vertailla omia tietojaan muihin lohjalaisiin ja suomalaisiin.

Kymmenen matkan raportointiin sovelluksessa kuluu yhteensä vain 15–30 minuuttia käyttäjän omien pohdintojen laajuudesta riippuen. Vähintään kymmenen matkaa kuitanneiden käyttäjien kesken arvotaan 500 euron rahapalkinto! Yhdenkin matkan raportoimalla osallistuu 100 euron palkinnon arvontaan.

Lohjalaisia pyydetään valitsemaan sovellukseen rekisteröitymisen yhteydessä Lohja liikkuu viisaasti -kampanja. Osallistumalla Lohjan kaupungin kampanjaan sovelluksessa käyttäjä auttaa kaupunkia keräämään tietoa kaupunkilaisten liikkumistottumuksista, matka-ajan käytöstä ja arvostuksista.

Sovelluksen käyttöönotto

  • Woorti on ladattavissa App Store ja Play Store -sovelluskaupoissa:
  • Kieleksi voi valita suomen tai esimerkiksi englannin.
  • Käyttäjä rekisteröityy sovellukseen uutena käyttäjänä.
  • Rekisteröinnin yhteydessä käyttäjä voi liittyä asuinpaikan (Etelä-Suomi) perusteella paikalliseen Lohja liikkuu viisaasti -kampanjaan.
  • Sovellus tunnistaa matkat automaattisesti, mutta käyttäjä vahvistaa, että kulkumuodot on tunnistettu oikein.

MoTiV-tutkimushanke

MoTiV-tutkimushanke (The Mobility and Time Value Project) kerää liikkumistietoja kymmenessä eri EU-maassa kehittämällään Woorti-sovelluksella. Sovelluksella kerättyä mittaus- ja kyselytietoa sekä hankkeen siitä tekemiä analyysejä voidaan käyttää esimerkiksi kuntien omia jatkoanalyysejään varten.

Kyseessä ei ole kaupallinen sovellus, ja siksi tietoja käytetään vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Tiukan yksityisyydensuojan takaamiseksi käyttäjän yksityiskohtaisia reittitietoja ei tavallisista sovelluksista poiketen lähetetä puhelimesta eteenpäin, vaan tunnistus tapahtuu laitteessa. Lisäksi kaikki yksilöivät tiedot poistetaan (anonymisointi ja tarkan sijainnin suodatus) ennen kuin tietoa jaetaan hankkeen ulkopuolelle jatkotutkimusten ja EU:n poliittisen päätöksenteon pohjaksi.

Lisätiedot

MoTiV-tutkimushanke
Hankkeen nettisivut: motivproject.eu

Woorti-sovellus
Heikki Waris, CoReorient Oy, MoTiV-tutkimushankkeen edustaja Suomessa, heikki.waris@coreorient.com

Lohja liikkuu viisaasti -kampanja Woorti-sovelluksessa
Jenna Kotilehto, projektityöntekijä, jenna.kotilehto@lohja.fi, p. 044 369 4488

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This