Mikko from Lohja: Lohjasta Suomen elämyspääkaupunki

Kuka tuntee Lohjan parhaiten? No sen täytyy olla Mikko from Lohja! Seuraavan neljän viikon aikana tutustutaan Mikon leppoisiin liikkeisiin pitkin Lohjan järviä, maita ja maanalaisuuksia.

Mikko from Lohja pakinoitsee neljän viikon ajan Lohjan toriparlamentille: ensimmäisessä tekstissä Mikko kertoo siitä, miten Lohjalle voi eksyä!

Avoin hakemus Lohjan toriparlamenttiin

Jokaisen itseään kunnioittavan kaupungin tosipäätökset eivät tapahdu kaupungintalon koleissa saleissa. Päätökset eivät synny juorukellon suussa, eikä porstuoiden perillä. Päätöksenteon tärkein elin (unohdetaan status quo) on pitäjän toriparlamentit, joissa dialogiin herätetään tunne avarilla aukioilla, kaupunkien sydämissä, agoralla. Vaan harva on se, joka tähän arvovaltaiseen valtuustoon pääsee – pitäjätietämyksen ylin kerma se siellä istuu, vaka vanhoina ja viisaina. 

On tullut aika esittäytyä, se olen minä, Mikko. Saatattekin minut jo tuntea. Haluan osoittaa tämän kirjelmän teille, hyvä Lohjan toriparlamentti. Tiedän, että hallintakautenne ei rajaudu neljään vuoteen, tai edes perittäviin mantteleihin, vaan tuntemukseen, tietämykseen ja lohjalaisuuden ytimeen. Syyni lähestyä teitä lieneekin juuri siinä – koen olevani potentiaalinen kandidaatti arvoisan hallituksen jäseneksi. Kirjelmissäni todistan pätevyyteni päätöksentekoon, pohdintaan ja potentiaaliin. Tällä palstalla listaan ominaisuuksiani kokijana, tarkkailijana ja ennen kaikkea aitona lohjalaisena.

Lohja – Suomen ensimmäinen elämyspääkaupunki

Oletko koskaan pysähtynyt katsomaan omaa kotipaikkakuntaasi ja ylpeänä todennut, että tämän sen täytyy olla: täydellisin sopukka maan päällä, täältä ei puutu mitään? Minä olen.

Samaisessa kotiseutuylpeyden tunnekuohussa olen miettinyt päälakeni puhki, miten on päässyt käymään niin perin kummallisesti, että Suomen pääkaupunki asettui muinoin (vain) noin kuutisenkymmentä kilometriä Lohjasta kaakkoon.

Sattumaako? Kenties. Uskallan jopa hieman pöyhkeillen todeta, että kyseessä on saattanut olla inhimillinen arviointivirhe. Niin lähellä toisiaan ovat nuo kaksi pitäjää kartalla, että ei ihme, jos on maanmittauskonttorin harppi heilahtanut kartalla piirun verran enemmän oikealle kuin oli tarkoitus.

Politiikanymmärrykseni perusteella kuitenkin arvelen, ettei pääkaupunkia ei noin vain vaihdeta. Tässä kirjelmässäni esitänkin Lohjan toriparlamentille pohdintani siitä, miksi Lohjasta pitäisi tehdä Suomen ensimmäinen elämyspääkaupunki.

1. Jo muinaiset lohjalaiset…

Lohjalainen asettui Haukilahden ja Salmenkarin kimmeltävien vetten syleilyyn jo 8000 vuotta sitten, eikä ole sittemmin paikaltaan lähtenyt. Kinttupolku on ajan saatossa saattanut muuttua Karstuntieksi ja muonan hakuun on metsästys- ja marjastusmaiden tilalle noussut Kauppakeskus Lohjantähti (ja pian Kauppakeskus Lohi), mutta yksi on ja pysyy, nimittäin lohjalainen. Hiidensalmen boreaalisten havumetsien ja pähkinäpuiden suojaan rakensi lohjalainen majansa.

Muuttoliike kävi historiankirjojen mukaan jo aikojen alussa kiivaana, kun Varsinais-Suomeen kiri uutinen Lohjan vehreistä laitumista. Ei siihen paljon tvitteriä ja veisbuukkia tarvittu, että saatiin länsisuomalainenkin vakuuteltua. Epäilen, että nuorison suosima lentävän lause ”Lohjalta lohkeaa” on perua näiltä ajoilta. Mene ja tiedä.

Historialliseen todistusaineistoon nojaten voimme todeta, että Lohjalla on hyvä ihmisen elää.

2. Lohjalla tunnetaan diplomatian taito

Turhaan eivät Lohjan maat ja mannut ole pullollaan arvovieraiden viihdyttämiseen ihanteellisia kartanoita. Arvelen, että salonkien kustavilaispöytien hämyssä on vuosisatojen ajan käyty tiukkoja kunnallispoliittisia neuvotteluja ja ratkottu maailmanrauhaan olennaisesti vaikuttaneita kysymyksiä.

Lohja tarjoaa erinomaiset premissit diplomaattitason kokoontumisiin ja toivottaa kaikki tervetulleiksi vieraanvaraisuudellaan ja lämmöllään. Perinpohjaisen kotiseuturakkauteni ja Lohja-tuntemukseni siivellä ilmoittaudun ulkomaan delegaattien henkilökohtaiseksi assistentiksi ja kuljettajaksi! Olenhan täysin itseoppinut ja kokenut matkaopas. Multitalent.

Valtionpäiden viihdyttämisestä onkin jo Lohjalla saatu pari sulkaa hattuun. Sen verran voisi mainita, että presidenttipari Ahtisaari viehättyi Lohjan olemuksesta niin perin juurin, että laittoi mökin Karjalohjalle, Suomen Ibizalle. Lohjalla on hyvä olla ja elää – olit sitten entinen tasavallan presidentti, istuit toriparlamentissa tai ­seisoit ylväänä lohjalaisen kansan riveissä.

Tuskin on sekään sattumaa, että Suomen Mount Rushmore löytyy Lohjalta, nimittäin Orosmäeltä! Näetkö tunnelin suuaukossa komeilevat presidentti Kekkosen silmälasit, muistona meitä kaikkia yhdistävästä diplomatiasta ja strategisesta neroudesta? Ehdotan, että viereen louhitaan UKK:n seuraajien Manen, Maran, Taren ja Salen rintakuvat ohikulkijoiden iloksi.

3. Kulttuuria ja tapahtumia kehdosta kiikkustuoliin

Mitä yhteistä on laulaja Sannilla, Amorphiksen Tomi Joutsenella, hittinikkari Hanna Ekolalla (Lohjalla ei näy villihevosia, nykyään on piisoneita, kuten näitte)? Kaikilla edellä mainituilla komeilee Väestörekisterissä syntymä- tai kotipaikkakunnan kohdalla Lohja. Kaikki nämä taide- ja kulttuurielämän silmäätekevät ovat saaneet elää lohjalaisina, kokien ja hengittäen sitä avoimuutta ja elämänmyönteisyyttä, joka ruokkii taiteellista erinomaisuutta. Täältä löytyy jokaiselle jotakin.

Kulttuurin ja äksönin ystäville Lohja tarjoaa parastaan ympäri vuoden, ja kilpailee kulttuuritarjonnassa suuremmillekin metropoleille. Tuhatpäisiä yleisöjä keräävät tapahtumat pitävät kaltaiseni jokapaikanhöylän kiireisenä ja kalenteristani löytyvät aina muun muassa seuraavat:

  • Aurlahtipäivä ja Rantajamit Suomen parhaalla piitsillä. Tänä vuonna lavalle kapusi Vartiaisen Jenni, Apulanta ja ne Loisteputkipojat – vai oliko se Neon 2?
  • Maailman ensimmäinen (ja ainoa!) Jääkarusellifestivaali. Tämä on sitä lohjalaista insinööritaitoa ripauksella hulluutta (eli neroutta!). Internätsönäl frends oolsou velkam!
  • Lohjanjärvi Cupissa purjehditaan kilpaa ja uistellaan kuhaa Lohjanjärvellä. Chongin kanssa otimmekin jo toisistamme mittaa soutajina, ehkä seuraavaksi lähdemmekin kilpasille puhjehtien!
  • Lohjan saariston kekrissä nautitaan Lohjan parhaista antimista sadonkorjuun aikaan.
  • Menneen ajan joulumarkkinatKauniita käsitöitä, makoisia leivonnaisia ja niin paljon muuta. Täällä Korvatunturin sivukonttorilla saattanee tavata myös minut: Mikko-pukki from Lohja!
  • Omenakarnevaalit Tiesitkö, että Lohja on Suomen New York, eli Iso Omena! Usko pois: Lohjalla kasvaa yli 136 000 omenapuuta (näistä jokusen näimme Chongin kanssa Ciderbergin omenaviinitilalla.)
    Karnevaaleilla kisataan mm. variksenpelättimen SM-tittelistä sekä laitetaan jalalla koreaksi omenamehudiskossa. Nähdään siellä!

Kuten antiikin Rooma ja Ateena ovat kivijalkoja länsimaiselle kulttuurille, uskallan väittää, että Lohja kantoi kortensa kekoon uusmaalaisen kulttuurin synnyssä.

Mitä Lohjalta ei löydy, sitä ihminen ei tarvitse.
Lohja yllättää elämyksillään päivästä toiseen – tule ja koe ne itse!

Tutustu lisää tapahtumiin ja kohteisiin Lohjalla:

Aurlahtipäivä
Ciderbergin tila 
Jääkarusellifestivaali
Kauppakeskus Lohjantähti 
Kauppakeskus Lohi
Lohjanjärvi Cup
Lohjan kirjastot
Lohjan saariston kekri
Menneen ajan joulumarkkinat 
Omenakarnevaalit
Pähkinäniemen luontopolku
Rantajamit

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This