Mikko from Lohja: Kirje kansainvälisille ystävilleni – A letter to my internätsiönäl frends

Kuka tuntee Lohjan parhaiten? No sen täytyy olla Mikko from Lohja! Seuraavan neljän viikon aikana tutustutaan Mikon leppoisiin liikkeisiin pitkin Lohjan järviä, maita ja maanalaisuuksia.

Mikko from Lohja pakinoitsee neljän viikon ajan Lohjan toriparlamentille: Seuraavan neljän viikon aikana tutustutaan Mikon leppoisiin liikkeisiin pitkin Lohjan järviä, maita ja maanalaisuuksia.

Avoin hakemus Lohjan toriparlamenttiin

Jokaisen itseään kunnioittavan kaupungin päätökset eivät tapahdu kaupungintalon koleissa saleissa. Päätökset eivät synny juorukellon suussa, eikä porstuoiden perillä. Päätöksenteon tärkein elin (unohdetaan status quo) on pitäjän toriparlamentit, joissa dialogiin herätetään tunne avarilla aukioilla, kaupunkien sydämissä, agoralla. Vaan harva on se, joka tähän arvovaltaiseen valtuustoon pääsee – pitäjätietämyksen ylin kerma se siellä istuu, vaka vanhoina ja viisaina.

On tullut aika esittäytyä, se olen minä, Mikko. Saatattekin minut jo tuntea. Haluan osoittaa tämän kirjelmän teille, hyvä Lohjan toriparlamentti. Tiedän, että hallintakautenne ei rajaudu neljään vuoteen, tai edes perittäviin mantteleihin, vaan tuntemukseen, tietämykseen ja lohjalaisuuden ytimeen. Syyni lähestyä teitä lieneekin juuri siinä – koen olevani potentiaalinen kandidaatti arvoisan hallituksen jäseneksi. Kirjelmissäni todistan pätevyyteni päätöksentekoon, pohdintaan ja potentiaaliin. Tällä palstalla listaan ominaisuuksiani kokijana, tarkkailijana ja ennen kaikkea aitona lohjalaisena.

Kirje kansainvälisille ystävilleni – A letter to my internätsiönäl frends

Maailma se vasta on moderni paikka. Ennen vanhaan maailma tuntui olevan lähempänä kuin koskaan – naapurin pihalle käveltiin ja sitten huudettiin, tuleeko kukaan ulos. Jos joku vastasi Suninhaassa tai Virkkalassa myöntävästi, lähdettiin sitä yhdessä leikkimään, vaikka ei välttämättä tunnettu leikkikaveria. Kuitenkin sitä oltiin niin kaukana kaikesta, maailmasta ja kulttuurista, kaukana jopa Lohjasta! Ei ollut spagettia, kitkarenkaita ja sanaa ’pliis’. Ei ollut munansiivuttimia, sote-uudistusta, eikä kuivahiivaa. Ei tiedetty, että maailman toiselle puolelle voisi soittaa, saati tavata omassa kylässä kaukaa tulevia ihmisiä. Kaukaisin paikka, jonka itse tiesin, oli Sammatin Innoonlammen pohja ja sinne heitetty pyöräni!

Kun Karjalohjan Nummijärveen sujahti 90-luvulla avaruusalus, maailmankuvani muuttui. Sen kapeakatseisen nuorehkon Mikon maailmassa tapahtui peruuttamaton muutos. Nyt oman järven pohjasta löytyi jotain sellaista, mitä missään muualta maailmasta ei löytynyt: ihan oma avaruuden muukalainen. Etsintöjen laihoista tuloksista huolimatta olin varma, että Lohja oli saanut kokea jotain ainutlaatuista – saimme kunnian olla ensimmäinen ihmiskontakti vieraalle avaruuskansalle. Tästä innostuneena olenkin ottanut aina avosylin vastaan Lohjalla vierailevat muukalaiset ja mielelläni tutustutan heidät pitäjän tapoihin ja paikkoihin.

1. Lohjalaisten suhde järveen on 1:330

Oletan, että Lohjalle pudonneille muukalaisille järvikulttuuri on tuntematon. Lohjan ainutlaatuinen luonto tarjoaakin melkoisen tilkkutäkin (tämän varmasti taivaalta katsoneet vieraamme ovat huomanneet) järviä tutkittavaksi. Lohjalla on miltei puolitoistasataa järveä, joka tarkoittaa, että yhtä järveä tai lampea kohden on noin 330 lohjalaista! Jos nämä kaikki lohjalaiset kalastaisivat omissa järvissään, saattaisivat he saada evääkseen mittavat määrät kuhaa, joista voisi keitellä soppaa vieraidemme ihmeteltäviksi. Nummijärveen joutuvat 330 lohjalaista voisivat samalla tarkistaa sen pohjan ufojen varalta. Lohjan alueen järvet tarjoavat myös rikkaan satama- ja veneilykulttuurin. Itse innokkaana pelastusliivin käyttäjänä (tämän saatoitte ehkä eräässä videossakin huomata) suosittelen kaikille veneeseen nousijoille tätä kultaakin kalliimpaa hengenpelastajaa!

2. Tytyriin pitää laittaa pitkät kalsarit. Long underpants.

Harvinaista kyllä, moni meistä luulee, että maailma on litteä. Nyt en tietenkään puhu mistään rautakautisista maailmannäkemyksistä, vaan siitä, että me usein luulemme matkustamisen rajoittuvan vain 2D:en! Maan alla on kuitenkin sinne halajavalla aina mahdollisuus mennä, varsinkin meillä lohjalaisilla. Tytyrin suojissa saa vajota kirjaimellisesti maailman ääriin, mutta sinne matkaavaa vaanii yllätys, jonka ehkä vain me suomalaiset osaamme: kerrastopukeutuminen! Matkailijan usein yllättää Tytyrin miltei arktinen lämpötila, joka toki meillä suomalaisilla on sama kuin perinteisenä juhannusaattona.

Suomalaisilla on laaja sanavarasto sanoja pitkille kalsareille, mutta tuntuu kovin rahvaanomaiselta pyytää ulkomaalaiselta heti ensi tapaamisella tietoja hänen housujensa alusesta, vaikka Tytyriin mentäessä tieto on lähes välttämätön. Siksi ehdotankin, että Lohjan matkailuesitteisiin painettaisiin vaatimus Tytyrin kohdalle: Long underpants!

3. Kun ollaan Lohjalla, juodaan kahvia!

Mikään ei kerro vieraanvaraisuudesta niin kuin hyvä kahvitarjoilu. Kahvin kylkeen leivottu nisu sen sijaan kertoo vieraille talon vauraudesta, sekä siitä, että meillä ei paljon sokeritautia pelätä! Me lohjalaiset olemme tunnettuja kahviloiden kävijöitä – Lohjalla kahviloita löytyy vaateliaaseenkin makuun ja tämän muistankin mainita aina ulkomaalaisille tuttavilleni. Ei se pelkkä kahvi ja pulla, vaan se kokemus. Istahdat alas pöytään, vaikkapa torilla, pääset käsiksi ensimmäiseen siemaukseesi höyryävän pahvikupin sisällöstä. Kastat huulesi kermanruskeaan mokkaan, tervehdit itseäsi rapsakalla ja höyryävällä munkkirinkilällä, jonka sokeriset suudelmat jäävät muistoksi viiksiesi pohjalle iltapesulle asti. Kokemus on niin syntisen hyvä, että sen koettuaan Lohjalla vieraileva alkaa jo tutkimaan tontinostomahdollisuuksia.

Kun tuntematon taivaankappale sinkoutui Nummijärveen aloin kokoamaan listaa siitä, mikä Lohjassa on uniikkia. Yllä olevasta listasta löytyy vain raapaisu Lohjan ainutlaatuisuuteen, jonka tulisi olla kansainvälisesti tunnettua. Olisihan se hienoa, että Lohja tunnettaisiin vaikkapa Suomen Monacona, Rivierana tai vaikkapa Ibizana (Karjalohjanhan väitetään jo olevan Suomen Ibiza – tästä en ole aivan vakuuttunut), mutta tyytyisin hyvin vaikkapa Suomen Ateena -titteliin. Suosittelenkin toriparlamentissa käsiteltäväksi kysymyksen: Mikä tekee Lohjasta kansainvälisesti erityislaatuisen? Mikä olisi se yksittäinen asia, jonka taivaalta tippuneelle muukalaiselle esittelisitte Lohjasta?

Tutustu lisää tapahtumiin ja kohteisiin Lohjalla:

Lohjan Aluetaksi
Paavolan luontopolku ja Paavolan Tammi
Tytyrin Elämyskaivos 

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This