Lohjan biojätekilpailun voitto Pusulan koululle

Lohjan ruokapalveluiden keväisin ja syksyisin järjestämä biojätekilpailu kannustaa kouluruokailijoita vähentämään ruoantähteistä syntyvää biojätettä.


Lohjan ruokapalveluiden biojätekilpailussa kisattiin tänäkin syksynä siitä, missä koulussa syntyy vähiten biojätettä ruoantähteistä. Voitto ja jäätelöpalkinto menivät tällä kertaa Pusulan koululle. Hienoa Pusulan koulun oppilaat ja henkilökunta!

”Lähdimme innolla mukaan ruokahävikkikisaan. Kilpailu antoi hyvän tilaisuuden puhua oppilaiden kanssa siitä, miten jokaisen on tärkeää syödä tarpeeksi ja miten kouluruoka vaikuttaa jaksamiseen”, kertoo Pusulan koulun rehtori Ulla Rantanen.

Tavoitteena ruokahävikin pysyvä vähentäminen

Kolmen kuukautta kestäneen kisan aikana keittiöstä vastaava punnitsi lautasilta pois heitetyn biojätteen määrän jokaisen päivän päätteeksi. Voittajakoulussa Pusulassa ruoantähteitä kertyi kilpailuajalta 297 grammaa ruokailijaa kohden.

Rehtori Rantanen kertoo, että välillä ruoan jättäminen meinasi lisääntyä, ja oppilaita piti muistutella käynnissä olevasta kisasta. ”Nyt harras toiveemme ja tavoitteemme on, että biojätteen määrä jäisi pysyvästi hyvin pieneksi. ”

Syys–marraskuun aikana käydyssä kilpailussa olivat Pusulan koulun lisäksi mukana Maksjoen koulu ja Nummen alakoulu. Lohjan ruokapalvelut järjestää biojätekilpailun keväisin ja syksyisin aina kolmessa koulussa kerrallaan.

”Kilpailun tarkoituksena on muistuttaa ruokailijoillemme, ettei ruokaa kuulu heittää roskiin vaan lautaselle otetaan vain sen verran, minkä itse syö”, selittää aluepäällikkö Piia Herala kilpailun tavoitetta.

Ruokahävikki kuormittaa ilmastoa

Ruokahävikin pienentäminen on myös yksi edullinen keino hillitä ilmastonmuutosta, sillä noin viidennes kulutuksemme ilmastopäästöistä syntyy ruoantuotannosta ja -kulutuksesta. Suomessa arviolta 10–15 prosenttia kuluttamastamme ruoasta päätyy hävikkiin.

”Roskiin heitetyn ruoan osalta koko tuotantoketjussa syntynyt ympäristökuormitus on aiheutettu täysin turhaan”, toteaa Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeen koordinaattori Jenna Kotilehto. Hinku-kunta Lohjalla onkin järkevää tehdä töitä ruokahävikin pienentämiseksi niin kaupungin ruokapalveluissa kuin lohjalaiskodeissakin.

Lisätietoa

  • Motivan vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen 
    www.saasyoda.fi
  • Lohjan ruokapalveluiden biojätekilpailu
    Aluepäällikkö Piia Herala, piia.herala@lohja.fi
  • Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanke
    Projektityöntekijä Jenna Kotilehto, jenna.kotilehto@lohja.fi

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This