Lohjalla altistumisia koronavirukselle kotihoidossa

Lohjan kotihoidossa on todettu viime viikolla sekä asiakkaalla että työntekijällä koronavirustartunta. Altistuneet asiakkaat ja työntekijät on asetettu kotikaranteeniin Lohjan tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksestä. Lohjan kaupungin tartuntatautiyksikkö ja alueen kotihoito on ollut yhteydessä altistuneisiin. Yhteensä karanteeniin on asetettu yli 20 henkilöä. Kotihoidon henkilöstö käyttää suojaimia jokaisella kotikäynnillä. Työntekijä on noudattanut asiakaskäynneillä asianmukaisia hygienia- ja suojainkäytäntöjä, joten tartuntariskiä asiakastyössä on pidettävä pienenä. Varmuuden vuoksi työntekijän tapaamat asiakkaat kuitenkin testataan tartuntatautiyksikön ohjeen mukaisesti.

Tapauksen tartuntaketjut jäljitetään huolella, jotta uusia tartuntoja saadaan ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti. Karanteenin aikana tulee huolehtia hyvän käsi- ja yskimishygienian toteutumisesta. Myös lähikontakteja tulee välttää. Lisäksi kaikkien altistuneiden on seurattava korostetusti infektio-oireita. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Muistutamme edelleen, ettei oireisena tule lähteä kodin ulkopuolelle kouluun, työpaikalle ja harrastuksiin. Myös omaisten ja läheisten on tärkeää huomioida ikäihmisten luona vieraillessaan toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi kuten hyvän käsi- ja yskimishygienian ja turvavälien noudattamisen ja käyttää kasvomaskia, ellei maskin käyttöön ole terveydellistä estettä.

Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p.116117. Lisäksi voi tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This