La 15.00 +18 °C, Pilvistä, runsasta sadetta, w 5 m/s.
Su 15.00 +17 °C, Puolipilvistä, ajoittain sadetta, sw 4 m/s.
Ma 15.00 +19 °C, Puolipilvistä, ajoittain sadetta, sw 2 m/s.
Lauantai 29.08.2015
Nimipäivää viettävät tänään
Iina, Iines, Inari
Olet tässä:  Yritykset / Yritysuutisia

Yritykset

Elinkeinotiimin esite

Yritystalo BusinessLohja tarjoaa palvelut saman katon alta

Lohjan kaupunki on panostanut yritystoimintaan sijoittamalla vuonna 2012 valmistuneeseen Yritystalo BusinessLohjaan. Loistava sijainti mahdollistaa verkostoitumisen pääkaupunkiseutuun, onhan sijainti vain vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä mm. Otaniemi – Leppävaaran alueelta. Merkittävää on, että Yritystalossa toimivat Lohjan Yrittäjät ry ja Länsi-Uudenmaan kauppakamari, jolloin käytettävissä on koko kaupungissa toimivien yritysten verkosto.

Yritystalossa toimii yrityksiä, jotka tarjoavat mm. tilitoimisto-, tilintarkastus- ja viestintäpalveluja. Myös Länsi-Uudenmaan kuntien omistama Novago Yrityskehitys Oy sijoittui taloon. ”Novago keskittyy yritysten todellisiin kehitystarpeisiin koko niiden elinkaaren ajan. Palvelut kattavat rahoituksen, kasvun ja kansainvälistymisen”, toimitusjohtaja Carl-Johan Sandström Novagosta kertoo.”Yritystaloon olemme perustaneet yrityksille modernit toimistotilat, tuotanto- ja laboratoriotilat sekä protopajan. Näin palvelemme veden ja ympäristön parissa töitä tekeviä asiakasyrityksiä, jotka ovat yrityskehittämön eli ”Yrityslingon” spesialiteetti. Uusien tilojen myötä asiakkaamme pystyvät alentamaan tuotekehitys- ja testauskustannuksiaan ja tehostamaan laitteiden ja tilojen käyttöä”, Sandström sanoo.

Yritykset tarvitsevat myös osaavaa työvoimaa. Yritystalossa saa kontaktit TE-toimistoon, Laurea-ammattikorkeakouluun ja ammattikoulutuskuntayhtymä Luksiaan.

 

Seliö Boatsillla laajennusvara vieressä

Useita satoja Yamarin –veneitä vuodessa Keskon myyntiin tekevä sopimusvalmistaja Seliö Boats on sijainnut nykyisellä paikallaan Yrittäjätiellä Lohjan Sammatissa vuodesta 2005. Veneitä valmistuu vuosittain niiden koosta riippuen 400 – 750 kappaletta, veneet ovat tavallaan metritavaraa. Seliön moderni tuotantolaitos hyödyntää läheistä sijaintia Helsinki-Turku –moottoritien varressa.” Tämä on etu satamiin suuntautuvissa kuljetuksissa”, toimitusjohtaja Raimo Kielinen sanoo.

Seliö Boats Oy kuuluu teolliseen Terra Patris -konserniin, sen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja veneitä on valmistamassa noin 80 henkeä.
Yhtiö toimii hyvin suhdanneherkällä alalla. Jos pitemmän aikavälin näkymä koetaan hyväksi, on edessä laajentuminen. ”Yhtiömme hankki muutama vuosi sitten noin kuusi hehtaaria lisää maata nykyisen tehtaan vierestä ja merkittävää laajentumista on harkittu, Kielinen kertoo. Suhdanteiden lisäksi toinen kriittinen tekijä laajentumisessa on toimitusjohtajan mukaan osaavan työvoiman löytyminen. Seliöllä tehdään yhteistyötä muiden paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa.  ”Kun yritysten tarpeet ja tarjonta osuvat kohdalleen, yhteistyö on luontevaa”, Raimo Kielinen sanoo.Yksi paikallisen yhteistyön muoto venetehtaalle on löytynyt lämpöenergiasta. Se tehdään hakkeesta, jota tuottavat alueen metsänomistajat.

Orthex investoi ja  tähtää USA:han ja Venäjälle

Investoinnit ovat mielessä myös kansainvälisillä kodintarvikemarkkinoilla toimivassa Orthexissa. Orthex-groupin osana Lohjalla pyöritetään nyt noin kolmannes ryhmän 60 miljoonan euron liikevaihdosta ja töitä paiskii noin 100 henkeä. Yhtiöllä on ollut pitkä tie yhden miehen pystyttämästä pajasta kansainväliseksi kasvuyritykseksi, jolla on asiakkaita jo yli 35 eri maassa. Nyt Orhex-groupin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew tähyää mm. Venäjän ja USA:n markkinoille. Lohjalla on suuria investointisuunnitelmia tuotannon tehostamiseksi ja tehtaan laajeneminenkin on mahdollista. ”Lohjan sijainti keskellä Etelä-Suomea, hyvien yhteyksien äärellä ja lähellä kaupan keskusvarastoja on meille logistisesti erinomainen”, toimitusjohtaja Rosenlew sanoo.

Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut hyvin. ”Lohjan virkamiehet suhtautuvat positiivisesti yritystoimintaan. Keskusteluyhteydet kaupungin edustajiin ovat mutkattomat ja käytännön asiat hoituvat ihan puhelinsoitollakin”, Rosenlew kertoo. Suurin osa yhtiön työntekijöistä asuu kaupungissa ja käyttää sen palveluja. Yritys mm. kannustaa paikallisiin liikunta- ja kulttuuripalvelujen käyttöön virikeseteleillä.

Plastex suunnittelee investointia

76 vuotta Lohjalla toimineessa perheyritys Plastexissa on menossa uudelleen orientoitumisen vaihe. Vanha tehdasrakennus, jota on laajennettu palasittain vuosikymmenten saatossa, haluttaisiin korvata modernimmalla ja nykytuotantoon paremmin sopivammalla laitoksella, jossa energia- ja materiaalivirrat kulkisivat tehokkaammin. ”Olemme Plastexissa rakentaneet uutta tulevaisuutta designtuotteiden avulla. Uusi brandi vaatii uusia investointeja”, toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen kertoo.

Plastex valmistaa muovisia kulutustarvikkeita. Se työllisti viime vuonna 38 henkeä ja pyöritti 5,2 miljoonan euron liikevaihtoa. Toimitusjohtaja Ant-Wuorisen mukaan toimintatapa muuttuu myös enemmän verkostomaiseksi, jolloin nykyisen kaltaisen tehtaan suhteellinen merkitys pienenee. Mutta hyvän sijainnin Lohja on ja pysyy yrityksen kotipesänä, jossa sijaitsevat sekä tuotanto että hallinto. Lohjan valtteina ovat Ant-Wuorisen mukaan yritysystävällisyys ja logistiikka. Plastexin tarvitsema raaka-aine tulee satamista konteissa ja valmiit tuotteet lähtevät ympäri Suomea, ennen kaikkea puolen tunnin päässä oleviin jakeluterminaaleihin Mäntsälässä, Sipoossa, Espoossa ja Vantaalla.

Uutta merkitsee myös käynnistymässä oleva kehitystyö ammattikouluttaja Luksian kanssa. Yhteistyössä, jonka alkusysäys tuli Lohjan kaupungin puolelta, on kaksi hyötyjää, Plastex ja Luksia. Siinä mm. tutkitaan miten Plastexin myynti- ja markkinointityö voisi hyödyntää oppilaitoksen osaamista ja miten puolestaan opiskelijat saavat harjoittelumahdollisuuksia yhtiössä.

Osaajia syntyy yritysten ja kouluttajan yhteistyöllä

Jouko Lindholmin johtamassa Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiassa opiskelee vuosittain noin 7.000 nuorta ja aikuista. Luksiassa suoritetaan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja noin 1.000 vuodessa. Luksia vastaa osaavan työvoiman tarpeeseen tekemällä erittäin läheistä yhteistyötä yritysten kanssa. Tästä syntyy alueemme kilpailuvaltti.

Laaja-alainen yhteistyö on kanavoitu yli 20 eri alan ammatillisen neuvottelukunnan kautta. Niiden toimintaan ottavat osaa yritykset, kunnat, työmarkkinatoimijat, paikallinen yrittäjäjärjestö, kauppakamari, kunnat ja TE-toimistot. Myös Novago Yrityskehitys Oy on tiiviisti mukana.
Lohjan elinkeinorakenne on erittäin monipuolinen. Luksia vastaa tarpeeseen monipuolisilla opetusmenetelmillä ja laajalla tarjonnalla. Se antaa koulutusta tekniikan ja liikenteen alalta, luonnontieteissä ja yhteiskuntatieteissä, taloushallinnossa ja liiketaloudessa, sekä matkailu, ravitsemus- sosiaali- ja terveys-, sekä liikunta-aloilla. Tarjonnan varmistavat Luksian 400 osaavaa ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa.

Luksiassa tuetaan yrityksiä mm. työelämää kehittävissä projekteissa. Skills Finland on valinnut Luksian huippuvalmennusyksiköksi, joka tukee opiskelijoiden mahdollisuuksia ja pääsyä  kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Ja kaikilla koulutuskuntayhtymän opintoaloilla on mahdollista osallistua kansainväliseen toimintaan ja hyödyntää  työssä oppimista ulkomailla.

Lisätietoa : www.luksia.fi

Yhteystiedot

ELINKEINOPALVELUT
puh. (019) 3690
etunimi.sukunimi(a)lohja.fi

Olet tässä:  Yritykset / Yritysuutisia
Sivun alkuun