Kielisoittimet


Kantele 

Sopiva kanteleensoiton aloitusikä on noin 7 vuotta. Vähän vanhempanakin ehtii hyvin aloittaa. Alle kouluikäisten kannattaa hakeutua musiikkileikkikoulun kanteleryhmiin.  Musiikkiopistossa soitetaan 38-kielistä isoa kanteletta. Kantele on monipuolinen soitin, jonka kaunis ääni lumoaa kuuntelijan ja soittajan aivan opintojen alusta asti. Kanteleella soitetaan monenlaista musiikkia taidemusiikista kansanmusiikkiin ja pop-musiikkiin ja se on oivallinen soitin myös oman musiikin tekemiseen. Kanteleen kanssa pääsee osallistumaan yksilötuntien lisäksi yhteismusisointiin. Jos kotona on valmiina 5-kielinen kantele, sillä voidaan aloittaa, mutta siirtyminen isoon kanteleeseen tapahtuu mahdollisimman pian.
Opettaja: Tuuli Lukkarinen (vv.), Hanna Ryynänen
https://youtu.be/G79kBHS05fo

Harppu

Pienemmällä vipuharpulla voi aloittaa noin 7-vuotiaana. Iso pedaaliharppu vaatii soittajalta jo enemmän ikää ja pituutta. Sormiin tarvitaan voima ja näppäryyttä, sillä harppu kallistetaan soittaessa oikeata olkapäätä vasten ja sormet näppäilevät kieliä. Harppu sopii soolosoittimeksi, kamarimusiikkiin, isojen ja pienten orkesteriin ja sen sointimaailma on rikas ja hyvin miellyttävä korville.
Opettaja: Pauliina Kallio
https://youtu.be/1YZpMNmUIHg

Kitara

Kitaransoiton voi aloittaa n. 8-10-vuotiaana, mahdollisesti myöhemminkin. Pienille soittajille on olemassa pienempiä kitaroita: 1/2- ja 3/4 – kokoisia. Yleensä 10- 11-vuotiaana tarvitaan isompi soitin (3/4 tai juniorimalli) ja 13-14-vuotiaana tavallisen kokoinen kitara. Kitaransoitonopetuksessa käytetään klassista kitaraa eli nailonkielistä kitaraa. 
Opettaja: Julius Akiola
https://youtu.be/LqKOqQE8yeE

 

Aiheeseen liittyvää: