Lahokallion luontopolku

Lahokallion jyrkät kalliorannat Lohjanjärveen työntyvällä niemellä ovat ainutlaatuisia, ja kallion laelta on upeat näkymät Lohjanjärven Isoselälle. Luonnonkauneutensa ja hyvän polkuverkostonsa ansiosta Lahokallio on suosittu virkistyskohde.


Järvinäköala Lahokallion luontopolulta. Kuva Lohjan ympäristönsuojelu.

Lahokallion luontopolun kulkija voi nauttia rehevistä lehdoista ja luhdista, lehtomaisista metsistä sekä upeista, paikoin varsin jyrkistäkin kalliomaisemista. Samalla voi nähdä jääkauden kallioperään jättämiä jälkiä, seurata ja kuunnella lukuisten lintujen ja selkärangattomien elämää ja pysähtyä ihailemaan Lahokallion niemen kärjestä avautuvaa upeaa Lohjanjärven maisemaa. Luontopolun 17 rastilla tutustutaan erilaisiin kasvi- ja eläinlajeihin sekä alueen geologiaan.

Lohjan ympäristönsuojelulautakunta päätti vuonna 1991 perustaa Lahokallion alueelle opastetun luontopolun. Lahokallion luontopolku on paitsi kaikille luonnosta kiinnostuneille myös erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu polku. FK Soili Vuorinen suunnitteli reitin, laati luontopolkuoppaan tekstit ja suunnitteli oppaan kuvituksen. Polun suunnittelussa oli mukana myös Ojamon koulun opettajista muodostunut työryhmä, joka esitteli toiveita rastikohteiden sisällöstä ja niihin liittyvistä tehtävistä. Opas on saatavilla pdf-tiedostona:

Lahokallion luontopolku sijaitsee Ojamon ala-asteen läheisyydessä, ja sinne johtaa useampia reittejä. Parhaiten polulle pääsee Lahokallionkadun päästä lähtevää polkua seuraamalla. Luontopolkureitti alkaa Lahokallion asuinalueen lähellä polkujen risteyksessä sijaitsevalta pieneltä aukiolta, jonne reitti myös päättyy 1,5 kilometrin pituisen lenkin jälkeen. Polku on merkitty maastoon keltaisin täplin.

Kuivana kesäaikana polun voi kulkea ulkoilujalkineissa, mutta varsinkin keväisin ja syksyisin kumisaappaat ovat suositeltavat, sillä etenkin rannan tuntumassa saattaa tällöin olla varsin runsaastikin vettä ja kuraa. Sateen jälkeen on varottava liukkaita juuria ja kallioita. Luontopolun kiertämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa (1–2 tuntia), jotta ehtii kaikessa rauhassa tutustua kaikkiin polun rastikohteisiin ja muuhunkin Lahokallion ympäristöön.

Lahokallion luontopolkuun liittyvät materiaalit