Muijalassa säästetään energiaa positiivisella asenteella

Muijalan koulun oppilaita ja opettajia

Muijalan koulun opettaja Annette Ruti, 5. luokan oppilaat Eetu Saarela, Joona Nurmio, Helmi Peltola ja Lilja Weckström sekä opettaja Jussi Lilja kertovat energiansäästöstä.

Energiansäästön 50/50-kampanja

Lohjalla käynnistyi laaja energiansäästökampanja 1.1.2023, kun yhteensä lähes 20 lohjalaista koulua, päiväkotia ja kirjastoa aloittivat vuoden kestävässä energiansäästön 50/50-kampanjassa. Kampanjan tarkoitus on opettaa energiatehokkaita arjen toimintatapoja, joilla energiankulutusta saadaan pysyvästi alemmas.

50/50-kampanjaan osallistuvat yksiköt pyrkivät säästämään sähköä, lämpöä ja vettä vuoden ajan, jonka jälkeen vuoden kulutustietoja verrataan aiempien vuosien sääkorjattuihin keskiarvoihin. Säästynyt energia muutetaan rahaksi, ja säästön aikaansaanut yksikkö saa pitää summasta puolet.

Yksi energiansäästön 50/50-kampanjassa mukana olleista yksiköistä on Muijalan koulu. Keväällä suoritettu energiankulutuksen väliaikamittaus paljasti, että Muijalan koulu ja Muijalan päiväkoti olivat yhdessä säästäneet upean määrän energiaa – pelkästään tammi-huhtikuun välillä säästyi 84 MWh lämmitysenergiaa, 37 MWh sähköä ja 56 kuutiota vettä aiempien vuosien keskiarvoihin verrattuna.

Muijalan koulun keinot energiansäästöön

Miten Muijalassa on saatu aikaan näin hienoja energiansäästötuloksia? Koulun 5-luokan oppilaat Joona Nurmio, Eetu Saarela, Lilja Weckström ja Helmi Peltola sekä heidän opettajansa Annette Ruti ja Jussi Lilja kertoivat, että koko koulun henkilökunta ja kaikki oppilaat ovat hyvillä mielin mukana 50/50-kampanjassa.  Energiansäästäminen on oppilaiden mielestä helppoa ja kivaa. ”On tosi tärkeää säästää sähköä, ja luontokin kiittää” tietää Lilja Weckström.

Kuten muissakin Lohjan kiinteistöissä, myös Muijalassa tarkistettiin viime talvena, että sisätilojen lämpötila ei ole tarpeettoman korkea. Koulussa on kiinnitetty huomiota esim. ovien ja ikkunoiden sulkemiseen kylmällä ilmalla, jottei lämpö pääse karkaamaan. Väliovia hyödynnetään tehokkaasti vilkkaassa koulussa, ja sisälämpötiloja on laskettu hieman pidempien lomien aikana. Vettä on pyritty säästämään siten, että vettä ei juoksuteta täydellä teholla ja hana suljetaan saippuoinnin ajaksi.

Laitteiden ja valojen sähkönkulutuksen kartoittamisella on ollut suuri vaikutus sähkönkulutukseen. Opettaja Jussi Lilja kertoo, että esim. vanhemmat lamput saattavat kuluttaa merkittävästi enemmän sähköä kuin uudemmat, jonka vuoksi oppilaat ovatkin merkinneet katkaisijoihin lapuilla, mitä valoja kannattaa ensisijaisesti käyttää. Muistilaput seinillä muistuttavat sammuttamaan turhat valot ja laitteet, kun niitä ei tarvita. Koulussa hyödynnetään myös päivänvaloa mahdollisimman paljon.

Kampanja on ollut Muijalan koulussa näkyvästi esillä, ja tieto energiansäästöstä on kantautunut oppilaiden mukana koteihinkin. Oppilaiden mukaan sähkönsäästöstä oltiin puhuttu kodeissa jo aiemminkin, mutta kampanjan myötä turhat valot ja laitteet muistetaan sammuttaa vielä useammin, eikä kuumaa vettä kuluteta entiseen tapaan.

”Energiansäästö on helppoa ja siinä voi säästää rahaa!”

Energiansäästön 50/50-kampanjassa on olennaista, että energiansäästössä mukana olleet lapset pääsevät itse hyötymään säästyneestä summasta. Yksiköiden energiansäästöllä ansaitsemat rahat (puolet vuoden aikana syntyneestä säästöstä verrattuna aiempien vuosien keskiarvoihin) hyödynnetäänkin vapaavalintaisesti yhteiseen käyttöön.  Mitä Muijalassa tehdään 50/50-kampanjan aikana säästetyllä summalla? ”Sitä emme ole ehtineet ajatella vielä, kun olemme keskittyneet tähän energiansäästöön” nauraa opettaja Annette Ruti. ”Täytyykin ryhtyä yhdessä oppilaiden kanssa suunnittelemaan!”

Muijalan oppilaat kannustavat kaikkia mukaan säästämään energiaa. ”Energian säästäminen on oikeasti tosi helppoa!” Joona ja Helmi toteavat. ”Ja säästää rahaa!” muistuttaa Eetu. Lisää hyviä vinkkejä energiansäästöön löytyy esim. Motivan verkkosivuilta. (Linkki johtaa ulkoiselle sivulle.)

Joonan, Eetun, Liljan ja Helmin mukaan kaikkien kannattaisi ryhtyä energiansäästöön.

Artikkeli on julkaistu Energiansäästöviikolla 2023.

Lisätiedot: projektikoordinaattori Meeri Hartonen, meeri.hartonen@lohja.fi

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This