Bibliotekets tjänster och samlingar

Välkommen för att låna, läsa tidningar och böcker, lyssna på musik, surfa på nätet, njuta och tillbringa tid. Du får avgiftsfritt tillgång till mångsidiga samlingar, trivsamma lokaler och personalens expertis på olika ställen i staden.


Tjänster

Omfattande servicenät

Utöver Lojo stadsbibliotek finns det sju närbibliotek nära bostadsområdena, två fleraktörshus samt en modern bokbuss som kör runt om i Lojo och dessutom stannar vid flera skolor och daghem.

En del av närbiblioteken och fleraktörshusen är också öppna för kunderna för besök på egen hand, när det inte finns personal på plats på biblioteket. Läs mer om meröppna bibliotek på vårt Finna-nätbibliotek.

Omfattande nättjänster

Finna-söktjänsten erbjuder ett brett utbud av metoder för att bläddra bland samlingar och reservera verk till närmaste bibliotek för avhämtning, en möjlighet att förse sökningar med larm om nya verk och följa upp dina egna lån och reserveringar.

Biblio innehåller e-böcker och e-ljudböcker huvudsakligen på finska och svenska. PressReader innehåller tusentals tidningar och tidskrifter runt om i världen på dussintals språk. Tidningarna publiceras som digitala versioner av de tryckta tidningarna så snart de har utkommit. Rockway är en webbtjänst som innehåller videokurser i sång och olika instrument. Kurserna går på finska. Naxos Music Library erbjuder en enorm mängd mestadels klassisk musik som man kan lyssna på via webben. Tjänsten ger också information om kompositörer, verk och musikaliska stilar. ePress innehåller ett stort urval inhemska tidningar. Tidningarna publiceras som digitala versioner av de tryckta tidningarna genast då de kommer ut och genom sökfunktionen kan man söka innehåll i tidningarna. Tidningarna kan läsas i två års tid. ePress-tjänsten kan bara användas med bibliotekens kunddatorer och apparater anslutna till bibliotekets trådlösa nätverk. ePress kan inte användas på distans.

Det är gratis att använda våra e-tjänster. Läs mera om e-tjänster på vårt Finna-nätbibliotek.

Lokaler och evenemang

Biblioteken erbjuder lokaler för hundratals evenemang och utställningar varje år. Några av biblioteken erbjuder också lokaler för möten. Läs mer om lokaler som biblioteket erbjuder.

Förutom de evenemang, läsecirklar och författarbesök biblioteket erbjuder ordnar personalen bland annat stick- och novellkvällar för kunder. De flesta evenemangen produceras dock av områdets invånare och föreningar, de erbjuder ett hisnande antal utställningar och evenemang på de olika biblioteken. Evenemangen på Lojo bibliotek hittar du på förstasidan för vårt Finna-nätbibliotek.

Fjärrlån

Vi levererar också för våra kunder material från andra bibliotek i Finland. Du kan fjärrlåna material som inte finns tillgängligt i Lojo stadsbiblioteks samlingar. Fjärrlån är avgiftsbelagda. Läs mer om fjärrlån på vårt Finna-nätbibliotek (bara på finska).

Invandrare

På Lojo stadsbibliotek finns också material på kundens eget modersmål. Flerspråkiga biblioteket (Multilingual library) vid Helsingfors stadsbibliotek erbjuder verk på arabiska, somaliska, persiska, dariska och kurdiska. Kontakta ditt bibliotek och be personalen att beställa böckerna du behöver.


Samlingar

En samling på mer än 200000 verk

Lojo stadsbibliotek erbjuder sina kunder mångsidiga och aktuella samlingar på mer än 200 000 verk. I våra samlingar hittar du förutom traditionella böcker, tidningar, cd-musik och ljudböcker, brädspel, konsolspel och dvd- och blu-ray-filmer. Vi erbjuder även e-böcker, e-ljudböcker och e-tidskrifter.

Lojosamlingen

Till Lojosamlingen anskaffas modern och historisk facklitteratur som handlar om Lojoområdet, skönlitterarur skriven av hembygdsförfattare och därmed jämförbar litteratur samt skönlitteratur med motiv från Lojo. Som hembygdsförfattare klassificeras en person som är född i Lojo, gått i skola eller bott i Lojo en betydande del av sitt liv. Av verk till författare som bott i Lojo en kort tid anskaffas de verk som har skrivits i Lojo. Sommarboende räknas som hembygdsförfattare om deras produktion är klart relaterad till Lojo.

Lokala tidningar anskaffas som mikrofilmer.

Till Lojosamlingen skaffas kyrkoarkiv i form av mikrofilm. Avsikten är att komplettera samlingen också med kartor över området och små tryckalster som gäller Lojo. Musik skaffas både som inspelningar och noter. Dessutom skaffas andra video- och ljudinspelningar som gäller Lojo.

 

Related to the subject: