Ukraina

ukrainan lippu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tavalla tai toisella jokaista koskettava inhimillinen kriisi, vaikka välitön sodan uhka ei kosketakaan suomalaisia. Lohjan kaupunki valmistelee yhteistyössä eri toimijoiden kanssa tilanteeseen liittyviä asioita. Näille sivuille kerätään asiaan liittyviä, kuntalaisia kiinnostavia ajankohtaisia asioita sekä tiedotteita.


Lohjalla asuvien ukrainalaisten ohjauksen, neuvonnan ja majoittamisen palvelut

Lohjan kaupungin aikuissosiaalityön maahanmuuttajatiimi ohjaa ja neuvoo Lohjalla asuvia ukrainalaisia.
Toimimme ajanvarauksella.
Yhteydenotot: maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkänen, puh. 044 3740132
Käyntiosoite: Laurinkatu 48 A, 4. kerros.

Yhteystiedot .

Matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa tehdään yhteistyössä Punaisen Ristin sekä Adventtikirkon kanssa.
Lohjan Punaisen Ristin ukrainalaisten matalan kynnyksen ohjauksen ja neuvonnan piste ilman ajanvarausta on avoinna maanantaisin kello 10-13 sekä tiistaisin kello 15-18 osoitteessa Kalevankatu 7. Punaisen Ristin puhelinnumero: 0405455155.

Tilapäistä suojelua saavalla henkilöllä, joka on yksityismajoituksessa Lohjan alueella, on oikeus hakea niin sanotun kuntamallin mukaista majoitusta Lohjan Vuokra-asuntojen asuntoihin.
Lohjalla kuntamallisopimus on tehty Nihtisillan vastaanottokeskuksen ja Lohjan kaupungin välillä.
Jos olet Nihtisillan vastaanottokeskuksen asiakas ja yksityismajoituksessa Lohjalla, voit hakea majoitusta omaan asuntoon Lohjalle.
Kuntamallin mukaiseen majoitukseen liittyvissä asioissa yhteydenotot maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkäseen.

Lue lisää kuntamallista Maahanmuuttoviraston sivuilta (ulkoinen linkki) .


Maahanmuuttovirasto vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanotosta

Jos ihminen tarvitsee kansainvälistä suojelua Suomesta, hänen pitää jättää kansainvälistä suojelua koskeva hakemus.

Ukrainalainen voi hakea tilapäistä suojelua.

Hakemus pitää jättää joko rajaviranomaiselle tai poliisilaitokselle. Länsi-Uudellamaalla hakemuksen voi jättää Lohjan tai  Raaseporin poliisiasemilla sekä Espoon pääpoliisiasemalla. Rekisteröinti kestää tällä hetkellä noin kaksi tuntia per asiakas, joten poliisiasemalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, mahdollisimman aikaisin. Lohjan poliisiasema pystyy käsittelemään vain pieniä asiakasmääriä. Suuremmat ryhmät ohjataan Espoon pääpoliisiasemalle.

Katso Poliisin yhteystietoja turvapaikanhakijoille.

Kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten käsittelystä sekä turvapaikanhakijoiden vastaanotosta vastaa Maahanmuuttovirasto ulkomaalaislain sekä vastaanottolain nojalla. Kunnat eivät vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvästä toiminnasta. Lohjalla ei ole Maahanmuuttoviraston perustamaa vastaanottokeskusta. Maahanmuuttovirasto päättää vastaanottokeskusten perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Maahanmuuttovirastolla on oma usein kysytyt kysymykset -teemasivu Ukrainan tilanteesta.

Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon.

Katso tietoa tilapäisestä suojelusta Ukrainasta paenneille.

In Ukrainian https://migri.fi/faq-ukraine-ukrainian

Lohjalla on jo pakolaisia monista maista: paikalliset yhdistykset tarjoavat vapaaehtoistyön mahdollisuuksia monipuolisesti

Lohjalla on paljon ihmisiä, joilla on Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa kansainväliseen suojeluun liittyvästä syystä. Heidän kotikuntansa on Lohja, ja heillä on kaikki kuntalaisen oikeudet ja velvollisuudet. Pakolaisten kanssa tehtävään vapaaehtoistyöhön on Lohjalla paljon mahdollisuuksia.

Lohjan Punainen risti järjestää ystävätoimintaa ja läksyhelppitoimintaa
Lohjan Monitoimikeskus tarjoaa kielikahvilatoimintaa, työelämäneuvontaa sekä suomen kielen ryhmiä
Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestää perhekummitoimintaa sekä ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaa.

Lohjan kaupungin aikuissosiaalityö ja maahanmuuttajapalvelut vastaa lohjalaisten maahanmuuttajien ohjauksesta ja neuvonnasta. Yhteyshenkilö maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkänen, heikki.kerkkanen@lohja.fi.


Послуги для дітей та підлітків міста Лог’я   27.4.2022

Ласкаво просимо в Лог’ю всіх дітей та їхні сім’ї, що приїхали з України. Служби для дітей та підлітків відповідають за організацію початкової та базової середньої освіти, дошкільного виховання, послуг для підлітків та сімей з дітьми.
Тут зібрана вся важлива інформація щодо організації в Лог’ї вищезгаданих послуг та всі необхідні контактні дані. Інформація доступна фінською та англійською.

Lohjan kaupungin lasten ja nuorten palvelut 27.4.2022

Toivotamme kaikki Ukrainasta tulevat lapset ja heidän perheensä tervetulleiksi Lohjalle. Lasten ja nuorten palvelut vastaavat perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden sekä lapsiperheiden sosiaali- ja perhepalveluiden järjestämisestä.
Tähän tiedotteeseen on koottu kaikki olennaiset asiat edellä mainittujen palveluiden järjestämisestä Lohjalla sekä kaikki tarvittavat yhteystiedot. Tiedote on laadittu suomeksi, englanniksi ja ukrainaksi.

Services provided by the city of Lohja for children and young people 27.4.2022

We welcome all children from Ukraine and their families to Lohja. Our services for children and young people are responsible for organising basic education, early childhood education, youth services, and social and family services for families with children.
This bulletin covers all the necessary information on how these services are organised in Lohja, including the necessary contact information. This bulletin has been prepared in Ukrainian, Finnish and English.


 

Ukrainasta saapuvan synnyttäjän raskausajan palvelut ja synnytyksen hoito

Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan Unioni on luvannut tilapäisen suojelun EU-alueella sotaa pakeneville ukrainalaisille, jotka pääsevät samalla tavalla vastaanottopalveluiden piiriin kuin turvapaikanhakijat. HUS on varautunut tarjoamaan tarvittaessa sairaalahoitoa Ukrainasta tuleville raskaana oleville ja synnyttäjille. Myös Helsingin kaupunki on varautunut auttamaan sotaa pakenevia ihmisiä järjestämällä terveyspalvelut Jätkäsaaren ja Kalasataman terveysasemilla.

Päivystysapu palvelee kiireellisissä terveysasioissa arkisin klo 20 jälkeen ja viikonloppuisin numerossa +358 116 117. Raskaana oleville naisille ja alle kouluikäisille lapsille tarjotaan neuvolapalvelut Itäkadun perhekeskuksessa, p. +358 9 310 55530 arkisin klo 8–14.


Miten voit auttaa ukrainalaisia?

Kaikkein parhaiten ukrainalaisia voi auttaa tällä hetkellä osallistumalla luotettavien ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen rahankeräyksiin. Kokeneilla avustusjärjestöillä on kaikkein paras kyky hankkia nopeasti kaikki tarvittava materiaalinen tuki apua tarvitseville tilanteessa, jossa apua tarvitsevat kymmenet tuhannet ihmiset. Lue lisää:

Tarvikelahjoitukset hätämajoittujille – Pystytkö Sinä auttamaan? Katso mitä tällä hetkellä tarvitaan täältä!

Miten lohjalainen voi auttaa ukrainalaisia?


Huolestuttaako Sinua tai läheistäsi Ukrainan tilanne?

Täältä löydät hyödyllisiä linkkejä, kuinka käsitellä kriisiä ja saada tukea. Keskusteluapua tarjoavat useat eri tahot!

Keskusteluapua ja neuvoja kriisin käsittelyyn


Kaupungin turvallisuusasiat

Lohjan kaupunki kehittää ja ylläpitää turvallisuusasioita yhteistyössä laajan yhteistyöverkoston kanssa, joihin kuuluvat mm. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisi, Lohjan seurakunta sekä alueen yritykset ja järjestöt. Lisätietoa löydät Turvallisuus-sivuilta.


Ajankohtaiset tiedotteet

#StandUpForUkraine -tapahtuma ja solidaarisuusliputus

Lohja valmistautuu auttamaan Ukrainan sotaa pakenevia

Lohjan kaupunki myöntää humanitaarista apua Ukrainaan

Huolestuttaako Sinua tai läheistäsi Ukrainan tilanne?

Lohjan kaupunki tukee Ukrainaa avustusjärjestön kautta – Kuinka Sinä voit auttaa?

Miten lohjalainen voi auttaa ukrainalaisia?


Maahanmuuttovirasto: vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin(ulkoinen linkki)

Sisäministeriö: Sisäasiainhallinnon toiminta Ukrainan kriisissä(ulkoinen linkki)

Ulkoministeriö: Venäjän hyökkäys Ukrainaan(ulkoinen linkki)

Kotoutumisen osaamiskeskus: Tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista (ulkoinen linkki)

KELA: Ukrainan sodan vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan (ulkoinen linkki)

KELA: Ukrainan sodan vaikutukset perustoimeentulotukeen (ulkoinen linkki)

KELA: Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista KELA:n etuuksiin (ulkoinen linkki)

TE-palvelut: Tilapäistä suojelua saavien oikeuden työvoimahallinnon palveluihin (ulkoinen linkki)

 

Aiheeseen liittyvää: