Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 26.4.2021

Yhteensä lähes 18 000 henkilöä eli 39,0 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 281 uutta koronavirustartuntaa. Huhtikuussa uusi koronatapauksia on tähän mennessä todettu 30. Koronanäytteitä on otettu huhtikuussa yhteensä 2756 eli keskimäärin 110/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on huhtikuussa ollut 1,1 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 6 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 30,5/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 67,9/100 000 ja Uudenmaan 115,9/100 000.

Koronatilanteesta johtuen aluehallintoviraston yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 16.5.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 16.5.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana.

Lohjan kaupunki lieventää asteittain koronaan liittyviä rajoituksia ja suosituksia koronatilanteen niin salliessa. Kaupungin toimintaa koskevista rajoituksista lisätietoa löytyy: https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/ .

Hyvää vappua ja turvallista kevättä!
Kesää kohti mennään, vappukin on jo lähes täällä! Jotta tuleva kesä on meille kaikille parempi, tulee tapaamisia vielä välttää. Vietä #EtäVappu tai juhla #OmassaKuplassa eli ainoastaan lähipiirisi kanssa. Pidä mielessä alueelliset ohjeet ja rajoitukset, etteivät tartunnat pääse leviämään. Hyvää vappua ja turvallista kevättä. #YhdessäParempiKesä

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle p.044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla
Yhteensä lähes 18 000 henkilöä eli 39,0 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä löytyy https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/koronarokotukset/

Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Seuraavien ryhmien rokotukset/rokotusajanvaraus ovat edelleen käynnissä:
– 70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1951 tai aiemmin syntyneet) Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokote
– 65-69 –vuotiaat (syntymävuodet 1952 – 56) AstraZenecan rokote tai Pfizer-BioNTechin rokote
– 50-64 –vuotiaat (syntymävuodet 1957 – 71) Pfizer-BioNTechin rokote
– 18-49-vuotiaat (syntymävuodet 1972 – 2003) riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Pfizer-BioNTechin rokote
– 16–17 –vuotiaat (syntymävuodet 2004 – 2005 syntyneet) riskiryhmään 1 kuuluvat. Pfizer-BioNTechin rokote. Ajanvaraus vain puhelimitse.

Varaudu, että peruste riskiryhmään kuulumiselle tarkastetaan Kelakortista tai potilastietojärjestelmästä.

Rokotusaikoja voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai puhelimitse. Kaupunki suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi . Voit varata samanaikaisesti sekä 1. rokotuksen että tehosterokotuksen ajan. Järjestelmä ehdottaa automaattisesti tehosterokotuksen ajankohtaa 12 viikon päähän.

Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. https://www.koronarokotusaika.fi/tietoa-ajanvarauspalvelusta/

Puhelinajanvaraus:
Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.
Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 – 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.
Rokotusaikoja on tarjolla rajallisesti ja niitä lisätään sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Koronarokotusajan muuttaminen
Varatessasi www.koronarokotusaika.fi nettiajanvarauksessa rokotusajat saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi.
– Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen ja molemmat varaukset tulee tehdä uudelleen.
– Varausavaimen ja pin-koodin avulla voit myös perua tai siirtää vain tehosterokotusajanvarauksen. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää sen aikavälille, joka on 11 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta tai 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen sen mukaan kuin vapaita rokotusaikoja on saatavissa.

Ennen viikkoa 15 varatut tehosterokotusajat voi siirtää vain soittamalla numeroon p.044-3692905 tai p.044-3692906. Rokotusaikojen siirtäminen kannattaa tehdä aikaisintaan kuukautta ennen varattua aikaa. Takaisinsoitossa voi olla useamman päivän viive.

Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse soittamalla numeroon p.044-3692905 tai p.044-3692906.

Rokotusajanvarauksen muuttamisessa kannattaa käyttää erityistä harkintaa, onko siirto välttämätön, koska rokotteita/rokotusaikoja on kullekin viikolle saatavissa vain rajallinen määrä!

Jos rokotusajat ovat täynnä sähköisessä ajanvarauksessa, niitä ei voi varata myöskään puhelimitse.

Tehosterokotteet niille, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotteen
Ne 65 – 69 -vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. Lohjalla 65–69-vuotiaasta väestöstä 76,7 % on tällä hetkellä saanut ensimmäisen koronarokotuksen.
Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena Pzizer-Biontechin rokotetta. Ensimmäisen rokotteen Modernaa tai Pfizer-Biontechin rokotetta saaneet, kuten yli 70- vuotiaat, tehostetaan samalla rokotteella.

Lisätietoa THL:n linjauksesta: https://thl.fi/fi/-/mrna-koronarokotteita-voidaan-antaa-toukokuusta-lahtien-kaikille-rokotettaville-ikaryhmille-astrazenecan-rokotteen-ikaraja-pysyy-ennallaan

Muun paikkakuntalaisten tehosterokotukset
Tehosterokotusaikaa ei ole mahdollista siirtää esimerkiksi mökkipaikkakunnan rokotuspisteeseen. Tehosterokoteannos annetaan samalla paikkakunnalla, jossa ensimmäinen rokoteannos on annettu. Tehosterokoteannokset varataan ensimmäisen rokoteannoksen ajankohdan perusteella, eikä näin ollen ole mahdollisuutta varata ylimääräisiä tehosterokoteannoksia.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This