Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Suositukset ja rajoitukset Lohjalla

Tältä sivulta löydät Lohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sekä linkit valtakunnallisiin suosituksiin. Uusimmat Lohjan kaupungin koronatiedotteet, joissa alla listatuista asioista on tiedotettu, löytyvät osoitteesta: https://www.lohja.fi/category/korona/Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset

Yleisötilaisuuksia koskien ei ole osallistujamäärärajoituksia voimassa.Tartuntatautilain pykälässä 58 c säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava yleisölle avoimissa ja asiakkaille ja osallistujille varatuissa toimitiloissa ilman erillistä viranomaispäätöstä 30.6.2022 asti:

-asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
-asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
-tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
-asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.


Kasvomaskit

Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan
Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.
Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Maskia suositellaan käyttämään edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:
•kun hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
•kun sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
•kun tiedät altistuneesi koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä
•kun vierailet tai asioit sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.
Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.
Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi joukkoliikennevälineessä ruuhka-aikaan. Ulkona tartunnan riski on hyvin pieni, ellet oleskele pitkään kovassa tungoksessa.
Lohjan kaupunki tarjoaa henkilöstölleen, koulujen oppilaille ja lukioiden opiskelijoille edelleen kasvomaskeja omaehtoiseen käyttöön.

Suositus maskin käytöstä sote-henkilöstölle

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstö jatkaa edelleen maskien käyttöä, kuten työnantajat ovat aiemmin ohjeistaneet. Systemaattinen maskien käyttö on tärkeää työ- ja potilasturvallisuuden kannalta.

Vierailut palvelutaloissa

Ikääntyneiden palvelutaloihin vierailulle voi tulla vain täysin terveenä.

Henkilökunta ohjaa vierailijoille huolellisen käsi- ja yskimishygienian ja antaa heille vierailun ajaksi käyttöön yksiköstä kertakäyttöisen kirurgisen suu-nenäsuojan. Vierailijoita suositellaan pitämään turvaetäisyys muihin asukkaisiin, vierailijoihin ja henkilökuntaan.

Vierailu toteutetaan asiakkaan omassa huoneessa, ei yhteisissä tiloissa, kuten ruokailu- tai oleskelutila. Suosittelemme yhteistä ulkoilua sään salliessa.

Yksikkö vastaa vierailujen turvallisesta järjestämisestä ja voi joutua epidemiatilanteessa tai tilanteessa, jossa epidemian uhka on suuri, arvioimaan vierailujen mahdollisuutta uudelleen. Aina vierailut eivät ole mahdollisia.

Toimintayksikön henkilökunta seuraa asiakasturvallisten vierailuohjeiden noudattamista

Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona voi aina vierailla, kunhan noudatetaan sovittuja ohjeita (suojainten käyttö) ja vierailijalla ei ole infektio-oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja/tai päänsärky) tai ripuli/vatsakivut ilman muuta syytä.

Toimenpiteissä kehotetaan noudattamaan voimassaolevaa THL:n ohjeistusta.


Matkustusrajoitukset

Löydät uusimmat tiedot liittyen matkustamiseen ja siihen liittyviin suosituksiin osoitteesta Matkustustiedotteet A-Ö – Ulkoministeriö (um.fi)


Valtakunnalliset suositukset ja lähteet

Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitos

Sosiaali- ja Terveysministeriö

Valtioneuvosto


Kaupungin julkaisemat koronatiedotteet (avautuu uuteen sivuun)

Jos et löydä sivuilta tarvitsemaasi tietoa liittyen rajoituksiin ja suosituksiin Lohjalla, voit ottaa yhteyttä koronaneuvonta@lohja.fi, pyrimme vastaamaan Sinulle mahdollisimman pian!