Suositukset ja rajoitukset Lohjalla

Tältä sivulta löydät Lohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sekä linkit valtakunnallisiin suosituksiin. Uusimmat Lohjan kaupungin koronatiedotteet, joissa alla listatuista asioista on tiedotettu, löytyvät osoitteesta: https://www.lohja.fi/category/korona/

Kuukausittainen koronatilanne Lohjalla (Päivitetty 4.10.2021):

 

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset

1.10.2021 alkaen ei ole voimassa olevia alueellisia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia koskevia rajoituksia. Kunnat voivat epidemiatilanteen perusteella tehdä kuntakohtaisia rajoituksia.

Yleisötilaisuuden tai tapahtuman järjestäjän on huolehdittava, että tartuntatautilain 58 c§:ssä mainitut toimenpiteet koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi toteutuvat:

– asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
– asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
– tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.

Lisäksi asiakkaiden ja osallistujien oleskelu tulee järjestää sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Kasvomaskit

 

THL on päivittänyt kasvomaskin käyttösuositustaan 30.9.2021. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Suositus ei perustu enää koronaepidemian eri vaiheisiin, vaan pääosin ihmisten omaan tilannekohtaiseen harkintaan. THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. THL suosittelee, että erityisesti ne, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa, huomioivat maskisuosituksen.

Uudenmaan alueella suositellaan edelleen yli 12 – vuotiaille kasvomaskin käyttöä, mikäli kasvomaskin käyttöön ei ole terveydellistä estettä:

• julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille
• julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
• yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
• toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä
• harrastustoiminnassa
• työpaikoilla, kun turvavälejä (2 m), vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan
• sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä

Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan kasvomaskia tai visiiriä.

Kasvomaskin käyttö arvioidaan uudelleen viikolla 40.

 

Kasvomaskien jako Lohjalla

Kasvomaskeja jaetaan Lohjan pääkirjastolla päivittäin kirjaston aukioloaikoina. Kasvomaskeja jaetaan Karjalohjan, Sammatin, Pusulan, Virkkalan ja Saukkolan kirjastojen palveluaikoina, ja vain silloin kun henkilöstöä on paikalla. Karjalohjan kirjastossa ei ole jakelua torstaisin, eikä Pusulan kirjastossa keskiviikkoisin. Kirjastojen aukioloajat näet Finna-verkkokirjastomme etusivulta.

Lohjan kaupungin jakamat maskit on tarkoitettu valtioneuvoston linjauksen mukaisesti vain taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleville lohjalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia niitä itse. Pääsääntöisesti lohjalaiset hankkivat maskinsa itse.


Vierailut palvelutaloissa

Ikääntyneiden palvelutaloihin vierailulle voi tulla vain täysin terveenä. Vierailut yksikköön tapahtuvat etukäteen sovitusti.

Henkilökunta ohjaa vierailijoille huolellisen käsi- ja yskimishygienian ja antaa heille vierailun ajaksi käyttöön yksiköstä kertakäyttöisen kirurgisen suu-nenäsuojan. Vierailijoita suositellaan pitämään turvaetäisyys muihin asukkaisiin, vierailijoihin ja henkilökuntaan.

Vierailu toteutetaan asiakkaan omassa huoneessa, ei yhteisissä tiloissa, kuten ruokailu- tai oleskelutila. Suosittelemme yhteistä ulkoilua sään salliessa.

Yksikkö vastaa vierailujen turvallisesta järjestämisestä ja voi joutua epidemiatilanteessa tai tilanteessa, jossa epidemian uhka on suuri, arvioimaan vierailujen mahdollisuutta uudelleen. Aina vierailut eivät ole mahdollisia.

Toimintayksikön henkilökunta seuraa asiakasturvallisten vierailuohjeiden noudattamista

Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona voi aina vierailla, kunhan noudatetaan sovittuja ohjeita (suojainten käyttö) ja vierailijalla ei ole infektio-oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja/tai päänsärky) tai ripuli/vatsakivut ilman muuta syytä.

Toimenpiteissä kehotetaan noudattamaan voimassaolevaa THL:n ohjeistusta.


Etätyö

Lohjan kaupunki noudattaa itse ja suosittelee myös työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, työnantajan suositellaan edellyttävän ja ohjeistavan kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka yli kahden metrin turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Lisäksi Lohjan kaupunki muistuttaa kaikkia pääkaupunkiseudulla asioivia ja työmatkaliikennöijiä huomioimaan erityisellä tarkkuudella hygieniaohjeiden toteutumisen.


Matkustusrajoitukset

Löydät uusimmat tiedot liittyen matkustamiseen ja siihen liittyviin suosituksiin osoitteesta https://www.raja.fi/koronainfo


Valtakunnalliset suositukset ja lähteet

Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitos

Sosiaali- ja Terveysministeriö

Valtioneuvosto


Kaupungin julkaisemat koronatiedotteet (avautuu uuteen sivuun)

Jos et löydä sivuilta tarvitsemaasi tietoa liittyen rajoituksiin ja suosituksiin Lohjalla, voit ottaa yhteyttä koronaneuvonta@lohja.fi, pyrimme vastaamaan Sinulle mahdollisimman pian!