Suositukset ja rajoitukset Lohjalla

Tältä sivulta löydät Lohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sekä linkit valtakunnallisiin suosituksiin. Uusimmat Lohjan kaupungin koronatiedotteet, joissa alla listatuista asioista on tiedotettu, löytyvät osoitteesta: https://www.lohja.fi/category/korona/

Kuukausittainen koronatilanne Lohjalla:


Ajankohtaiset muutokset kaupungin omissa palveluissa

Lohjalla suositusten ja rajoitusten perustana toimivat sekä alueellinen että paikallinen koronaepidemian tilannekuva, kuin myös Etelä-Suomen Aluehallintoviraston määräykset. Tiedot päivitetty 22.2.2021.

1. Lohjan Liikuntakeskuksen sisäliikuntapaikat suljettu aikuisten liikunnalta

Lohjan Liikuntakeskus Oy:n hallinnoimat sisäliikuntapaikat Virkistysuimala Neidonkeidas, Sporttikeskus Tennari, Lohjan Jäähalli, kuntosalit ja koulujen liikuntasalit ovat suljettuina 31.3.2021 asti.  Tilat ovat kuitenkin käytössä koulujen liikunnanopetukseen, lasten ja nuorten harrastustoimintaan sekä terapiatoimintaan. Uusia varauksia tiloihin ei oteta. Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä normaalisti. Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa tulee noudattaa huolellisesti turvallisuusjärjestelyjä siten, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Kaikki yli 20 -vuotiaiden ohjattu liikunta on toistaiseksi keskeytettynä.

Lohjan kaupunki suosittaa väestölle, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen tilapäisesti keskeytetään kokonaan ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan vain etämuotoisena.

2. Lohjan kaupungin toisen asteen oppilaat etäopetuksessa kevätlukukauden alun

Lohjan kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa kuten lukioissa ja Hiiden opistossa kevätlukukausi aloitetaan etäopetuksessa, pois lukien välttämätön lähiopetus. Lukioiden opiskelijat jatkavat lähiopetuksessa hybridimallilla.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto jatkaa aikuisten ryhmäopetusta etäopetuksena 31.3.2021 asti.

Lohjan kaupunki suosittelee myös muille toisen asteen koulutuksen järjestäjille, että opetus 31.3.2021 asti toteutetaan etäopetuksena, pois lukien välttämätön lähiopetus.

Oppilaitokset tiedottavat muutoksista tarkemmin omissa kanavissaan sekä suoraan asiakkailleen.

3. Lohjan teatteri

Esitykset on peruttu 14.3.2021 asti.

4. Lohjan kaupunginorkesteri

Lohjan kaupunginorkesteri ei ota konsertteihin yleisöä välillä 23.11.20 -14.3.21. Tälle ajalle suunnitellut konsertit taltioidaan ja näytetään Lohjan Kulttuuripolun Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/LohjanKulttuuripolku.

5.Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto jatkaa aikuisten ryhmäopetusta etäopetuksena 31.3.2021 asti. Yleisötapahtumia ei järjestetä musiikkiopiston tiloissa.

6. Tytyri Elämyskaivos

Tytyri Elämyskaivoksen yleisökierrokset ja ryhmävaraukset on peruttu 14.3.2021 asti.

7. Lohjan kirjastot

Lohjan kaupunginkirjaston toimipisteet palvelevat edelleen normaaliin tapaan mutta omatoimikirjastot ovat suljettuina 1.12.20-14.3.21. On suositeltavaa välttää tarpeetonta oleskelua kirjastossa ja pitää käynti mahdollisimman pikaisena. Kirjaston tiloja ei vuokrata ulkopuolisille toimijoille 30.11.20-14.3.21 välisellä ajalla eikä kirjastoissa järjestetä yleisötilaisuuksia. Kirjastoauton iltapysäkeillä kirjastoautoon päästetään sisälle yksi asiakas kerrallaan.

Kirjastoissa vähennetään istumapaikkoja. Suosittelemme, että esimerkiksi lehtisalissa viivytään enintään noin 15 minuuttia. Kirjastoissa on joitakin asiakastietokoneita tarjolla välttämättömään asiointiin, mutta osa koneista on poistettu käytöstä.

8. Lohjan Museo

Lohjan museo on avoinna normaalisti mutta museossa ei järjestetä yleisötilaisuuksia 14.3.2021 asti.


Yli 6 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kiellettyä

Uudenmaan alueen nykyiset kokoontumisrajoitukset jatkuvat Etelä-Suomen AVIn määräyksellä 14.3.2021 asti. Enintään 6 hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Näistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Aluehallintoviraston päätös vaikuttaa siten, että Tytyri Elämyskaivos, Lohjan Teatteri, Lohjan kaupunginorkesteri ja Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto eivät järjestä yleisötapahtumia.
Lohjan Museo ja kirjasto ovat avoinna normaalisti, mutta niissä ei järjestetä yleisötilaisuuksia.

Yksityistilaisuudet

Lohjan kaupunki suosittaa väestölle, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä eikä niihin osallistuta. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Hautajaistilaisuuksien tai muistotilaisuuksien osallistuvien suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon, alle 10 henkilöä.


Kasvomaskit 

Lohjan kaupungin toiminnassa noudatetaan leviämisvaiheen kasvomaskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan, mikäli kasvomaskin käyttöön ei ole terveydellistä estettä.

Kasvomaskin käytön suositukset yli 12-vuotiaille:

  • julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille
  • julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
  • yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
  • toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä
  • harrastustoiminnassa
  • työpaikoilla, kun turvavälejä (2 m), vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä

Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan kasvomaskia tai visiiriä.

Kasvomaskien jako Lohjalla

Kasvomaskeja jaetaan Lohjan pääkirjastolla päivittäin kirjaston aukioloaikoina. Kasvomaskeja jaetaan Karjalohjan, Sammatin, Pusulan, Virkkalan ja Saukkolan kirjastojen palveluaikoina, ja vain silloin kun henkilöstöä on paikalla. Karjalohjan kirjastossa ei ole jakelua torstaisin, eikä Pusulan kirjastossa keskiviikkoisin. Kirjastojen aukioloajat näet Finna-verkkokirjastomme etusivulta.

Lohjan kaupungin jakamat maskit on tarkoitettu valtioneuvoston linjauksen mukaisesti vain taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleville lohjalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia niitä itse. Pääsääntöisesti lohjalaiset hankkivat maskinsa itse.


Vierailut palvelutaloissa

Ikääntyneiden palvelutaloihin vierailulle voi tulla vain täysin terveenä. Vierailut yksikköön tapahtuvat etukäteen sovitusti, pääosin vain yksi vieras kerrallaan/asiakas, kuitenkin maksimissaan kolme vierasta/yksikkö.

Henkilökunta ohjaa vierailijoille huolellisen käsi- ja yskimishygienian ja antaa heille vierailun ajaksi käyttöön yksiköstä kertakäyttöisen kirurgisen suu-nenäsuojan. Vierailijoita suositellaan pitämään kahden metrin turvaväliä asiakkaaseen.

Aina kun mahdollista, vierailut toimintayksikköön toteutetaan erikseen vierailuun suunnitellussa infektioturvallisessa tilassa, jossa on esimerkiksi pisarasuoja (muovipleksi) asiakkaan ja vieraan välissä. Muutoin vierailu toteutetaan asiakkaan omassa huoneessa, ei yhteisissä tiloissa, kuten ruokailu- tai oleskelutila. Vierailu voi kestää pääosin enintään 30min.

Yksikkö vastaa vierailujen turvallisesta järjestämisestä ja voi joutua epidemiatilanteessa tai tilanteessa, jossa epidemian uhka on suuri, arvioimaan vierailujen mahdollisuutta uudelleen. Aina vierailut eivät ole mahdollisia.

Toimintayksikön henkilökunta seuraa asiakasturvallisten vierailuohjeiden noudattamista

Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona voi aina vierailla, kunhan noudatetaan sovittuja ohjeita (suojainten käyttö) ja vierailijalla ei ole infeltio-oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja/tai päänsärky) tai ripuli/vatsakivut ilman muuta syytä.


Etätyö

Lohjan kaupunki noudattaa itse ja suosittelee myös työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, työnantajan suositellaan edellyttävän ja ohjeistavan kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Lisäksi Lohjan kaupunki muistuttaa kaikkia pääkaupunkiseudulla asioivia ja työmatkaliikennöijiä huomioimaan erityisellä tarkkuudella hygieniaohjeiden toteutumisen.


Koulut ja varhaiskasvatus

Lohjan kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa kuten lukioissa ja Hiiden opistossa kevätlukukausi aloitetaan etäopetuksessa, pois lukien välttämätön lähiopetus. Lukioiden kolmannen vuoden opiskelijat (abit) palaavat lähiopetukseen 11.1.2021 alkaen, muut jatkavat etäopetuksessa.


Matkustusrajoitukset

Löydät uusimmat tiedot liittyen matkustamiseen ja siihen liittyviin suosituksiin osoitteesta https://www.raja.fi/koronainfo


Valtakunnalliset suositukset ja lähteet

Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitos

Sosiaali- ja Terveysministeriö

Valtioneuvosto


Kaupungin julkaisemat koronatiedotteet (avautuu uuteen sivuun)

Jos et löydä sivuilta tarvitsemaasi tietoa liittyen rajoituksiin ja suosituksiin Lohjalla, voit ottaa yhteyttä koronaneuvonta@lohja.fi, pyrimme vastaamaan Sinulle mahdollisimman pian!