Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 19.4.2021

Yhteensä lähes 15 000 henkilöä eli 32,5 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 276 uutta koronavirustartuntaa. Huhtikuussa uusi koronatapauksia on tähän mennessä todettu 24. Koronanäytteitä on otettu huhtikuussa yhteensä 1953 eli keskimäärin 109/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on huhtikuussa ollut 1,2 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 8 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 32,6/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 85,3/100 000 ja Uudenmaan 152,6/100 000.

Koronatilanteesta johtuen aluehallintoviraston yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 30.4.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 30.4.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt niin kutsuttuja korkean riskin asiakastiloja (mm. liikuntatiloja) suljettavaksi 28.4.2021 asti. Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen.

Kaupungin toimintaa koskevista rajoituksista lisätietoa löytyy: https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/ .

Vietetään vappua vastuullisesti
Koronatilanne on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta edelleen koko maan tasolla ja Uudenmaan alueella ollaan koronan leviämisvaiheessa. Vappua ei vielä päästä viettämään aivan normaaliolojen mukaan. Vappua kannattaa viettää kotikulmilla läheisten seurassa, ulkoillen ja keväästä nauttien. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen pienentää riskiä saada koronavirustartunta, joten jokaisen kannattaa miettiä, miten kontaktien vähentäminen onnistuisi sekä omassa arjessa että juhlapäivinä. Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle p.044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla
Yhteensä lähes 15 000 henkilöä eli 32,5 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä löytyy https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/koronarokotukset/
Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.
Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Seuraavien ryhmien rokotukset/rokotusajanvaraus ovat käynnissä:
– 70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1951 tai aiemmin syntyneet) Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokote
– 65-69 –vuotiaat (syntymävuodet 1952 – 56) AstraZenecan rokote
– 50-64 –vuotiaat (syntymävuodet 1957 – 71) Pfizer-BioNTechin rokote
– 18-49-vuotiaat (syntymävuodet 1972 – 2003) riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Pfizer-BioNTechin rokote
– 16–17 –vuotiaat (syntymävuodet 2004 – 2005 syntyneet) riskiryhmään 1 kuuluvat. Pfizer-BioNTechin rokote. Ajanvaraus vain puhelimitse.

Varaudu, että peruste riskiryhmään kuulumiselle tarkastetaan Kelakortista tai potilastietojärjestelmästä.

Rokotusaikoja voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai puhelimitse. Kaupunki suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi . Voit varata samanaikaisesti sekä 1. rokotuksen että tehosterokotuksen ajan. Järjestelmä ehdottaa automaattisesti tehosterokotuksen ajankohtaa 12 viikon päähän.
Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. https://www.koronarokotusaika.fi/tietoa-ajanvarauspalvelusta/

Puhelinajanvaraus:
Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto
Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 – 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.
Rokotusaikoja on tarjolla rajallisesti ja niitä lisätään sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Koronarokotusajan muuttaminen
Varatessasi www.koronarokotusaika.fi nettiajanvarauksessa rokotusajat saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi.
– Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen ja molemmat varaukset tulee tehdä uudelleen.
Varausavaimen ja pin-koodin avulla voit myös perua tai siirtää vain tehosterokotusajanvarauksen. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää sen aikavälille, joka on 11 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta tai 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen sen mukaan kuin vapaita rokotusaikoja on saatavissa.

Aiemmin, ennen viikkoa 15 varatut tehosterokotusajat voi siirtää vain soittamalla numeroon 044-3692905 tai 044-3692906. Rokotusaikojen siirtäminen kannattaa tehdä aikaisintaan kuukautta ennen varattua aikaa. Takaisinsoitossa voi olla useamman päivän viive.

Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse soittamalla numeroon 044-3692905 tai 044-3692906.

Rokotusajanvarauksen muuttamisessa kannattaa käyttää erityistä harkintaa, onko siirto välttämätön, koska rokotteita/rokotusaikoja on kullekin viikolle saatavissa vain rajallinen määrä!

Jos rokotusajat ovat täynnä sähköisessä ajanvarauksessa, niitä ei voi varata myöskään puhelimitse.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This